JobglædeKarriere

Gør som Indiana Jones – på kontoret

Du behøver måske ikke at tage en pisk og en støvet hat med på arbejde, men rent faktisk kan du få rigtig meget ud af at tænke som Indiana Jones; improviser, smid gamle vaner væk og løs problemerne, som de opstår.

En uventet situation er opstået. Som Indiana Jones improviserer du; løser problemerne og er videre. Eller gør du? Vil du først lige analysere situationen, skabe kontrol og overblik, før du overhovedet går i gang? Hvis du er akademiker, vil det typisk være scenariet. Bo Krüger er underviser og forfatter til bogen ”Kontorets Indiana Jones. Lær at improvisere på arbejdet,” og ifølge ham har akademikere ofte svært ved at improvisere. De overplanlægger - lige som mange ledere – fordi det med at slippe kontrollen for mange er det samme som at sætte troværdigheden over styr.

”Lad os tage et konkret eksempel. Du har lavet et PowerPoint-show, som du skal vise til et møde. Da du kommer til mødet, opdager du, at du har glemt dit USB-stik. ”Overplanlæggeren”, som jeg kalder ham, aflyser mødet. Han overskuer slet ikke, at han ikke har styr på sine ting. Indiana Jones ville i den situation sige: ”Pyt. Er der andet, jeg måske lige kan bruge for at formidle mine pointer?”, og så går han i gang med at kigge rundt i lokalet: Der er et whiteboard. Eller en skulptur på bordet – kan den være udgangspunkt? Pointen er, at Indiana Jones ikke går i panik og aflyser mødet,” fortæller Bo Krüger i en artikel på FTF’s A-kasses hjemmeside.

Han mener, at resultatet – når man improviserer – ganske ofte bliver mere gribende, simpelthen fordi det er mere overraskende, og han mener også, at det ofte også bliver bedre.

Begrænset af vaner

Bo Krüger er dog godt klar over, at der er langt fra Indiana Jones’ virkelighed, som mange fulgte med i tilbage i 1980’erne, til hverdagen på kontoret. Men han mener, at mulighederne for at få både nye idéer og en lidt sjovere hverdag er til stede for de fleste:

”Vi kan gøre alt muligt, men meget ofte lader vi os begrænse af vaner og rammer. Sætter man folk ind i et lokale, finder de i løbet af fem sekunder en stol, som de bliver siddende på de næste 25 år. Vi planlægger vores arbejde ned i den mindste detalje af frygt for, at tingene går galt. I virkeligheden er der mange flere måder at løse problemerne på, end vi forestiller os,” siger Bo Krüger i et interview til HK Privatbladet.

Bare det, at man beder sine kollegaer om at gå ud fra det mødelokale, man egentlig havde booket, for at holde mødet et andet sted, vil kunne give resultater. Når vi flytter os fra det vante, hæver vi nemlig ifølge forfatteren blikket og ser ud over vores egne tåspidser.

Han ved, at det kan skræmme andre, når kolleger har løsere planer, end man sædvanligvis har – særligt i en livrem og seler-kultur som den danske.

”Vi kan godt lide kontrol, og hvem fremstår som den dygtige medarbejder? Det gør hende, der er grundig og har styr på detaljerne. Men slår du autopiloten til, snyder du dig selv for nye oplevelser. Der er ikke noget mere ulideligt end at tale med mennesker, der har et ”manuskript” på forhånd. En samtale eller et samarbejde skal være en form for dans, ikke et sted, man kun rider sine egne små kæpheste. Improvisation giver nærvær, bedre relationer og større arbejdsglæde,” siger Bo Krüger til HK Privatbladet.

I Center for Improvisation arbejder man med improvisation ud fra moderne teatermetoder, og på centrets hjemmeside kan man blandt andet læse:

”I teatret – som i livet – er improvisation evnen til at agere og reagere på dét, der rent faktisk sker omkring én, og ikke på det, man troede, der skulle ske, eller det man syntes, der skulle ske. At kunne det forudsætter, at man lytter fordomsfrit til sine medspillere (læs ledere og medarbejdere), reagerer spontant på dem og undlader forsøg på at styre fremtiden.”

Her mener man, at det kun er få idéer, der er født originale og kommer til verden med genialitetens strålelys.

”De fleste idéer er derimod leget og diskuteret frem. Og selv den mest fortærskede idé kan få nyt liv, hvis vi siger ”Ja” til den, spiller bold med den, lader fantasien kaste den rundt i hjørnerne, indtil den lander som et overraskende og dynamisk indfald – også kaldet en knaldgod idé. I improvisationen arbejder skuespillere netop på denne måde med de idéer, som opstår undervejs. De siger aldrig ”Nej”, hverken til hinandens eller publikums idéer, for så går spillet i stå. De siger ”Ja, og improviserer sig derfra frem til en løsning.”

Læs også