Din browser (Safari 1.0) er mere end 3 år gammel.
Vi anbefaler at du opgraderer til den nyeste version, da vi ellers ikke kan garantere at alt funktionalitet på Jobindex vil fungere korrekt.

Gør det godt til din jobsamtale
En jobsamtale er som bekendt en af de afgørende dele af rekrutteringsprocessen, hvor arbejdsgiveren har mulighed for selv at tale med dig og vurdere, om du er den rette til jobbet. Men det er også en afgørende mulighed for at gøre indtryk og overbevise arbejdsgiveren om, at netop du er den rette. Vi har derfor samlet nogle gode råd til jobsamtalen.

De fleste mennesker bliver let nervøse over at sidde ansigt til ansigt og føle sig vurderet til en jobsamtale, derfor har vi lavet en trænings-app til dig – den er gratis og giver dig en god ballast. Giv den gas.
Træn jobsamtalen på forhånd
Denne side indeholder følgende råd
Vær autentisk og mærk dig selv
En god første samtale handler for mange arbejdsgivere om at være godt forberedt, kommunikere klart og tydeligt og vise din interesse og entusiasme for jobbet. Det er vigtigt at researche virksomheden og stillingen grundigt inden samtalen, så du har en idé om deres værdier og behov – så kan du nemlig også forberede relevante spørgsmål.
Øv dig på at beskrive dine faglige og personlige kompetencer på en klar og præcis måde og på at vise, hvordan de kan være relevante for jobbet. Det handler også om at være autentisk og ærlig. Det er vigtigt at være dig selv og vise din personlighed, så arbejdsgiveren kan vurdere, om du vil passe ind i teamet og virksomhedskulturen. Det er også vigtigt at være ærlig om dine styrker og svagheder og vise, at du er villig til at lære og udvikle dig.

Er du god til at lytte?
En succesfuld jobsamtale kræver gode kommunikationsevner, og ikke mindst at du er god til at lytte. Det er vigtigt at lytte opmærksomt til arbejdsgiverens spørgsmål og svare klart og præcist. Husk også at stille relevante spørgsmål og vise din interesse for jobbet overfor din kommende arbejdsgiver, når samtalen er i gang.
Samlet set handler samtalen om at vise din bedste side, være forberedt og kommunikere tydeligt og ærligt. Hvis du formår at gøre det, kan du øge dine chancer for at blive indkaldt til den næste jobsamtale og måske endda lande drømmejobbet.
Hvordan forbereder jeg mig til en jobsamtale?
At forberede sig til jobsamtalen kan hjælpe med at reducere nervøsitet og øge dine chancer for at imponere arbejdsgiveren. Her er nogle trin, du kan tage for at forberede dig bedst muligt.
Vær afslappet og vær dig selv. Vis din personlighed og vær ærlig om dine styrker og svagheder. Det er også vigtigt at have en god situationsfornemmelse, så du undervejs har en føling med, om man kan tillade sig at joke med et givent emne.
Generelt handler forberedelse om at have en god forståelse af virksomheden og jobbet, at øve dine svar og at have tillid til dine færdigheder og erfaringer. Hvis du er godt forberedt, kan du øge dine chancer for at imponere arbejdsgiveren og lande drømmejobbet.
Kommer du direkte fra universitetet eller en anden læreanstalt, er det først nu, du skal til at lære. Faktisk er der en del arbejde i at fjerne de hæmmende, akademiske rammer, du har tillært dig. Derfor drejer samtalen sig mere eller mindre om at afdække mindset frem for skill set. Derfor er der en overordnet ting, du bliver nødt til at tage stilling til, inden du tager til jobsamtalen: Hvordan viser jeg, at jeg brænder for stillingen?
Sørg for at finde nogle formuleringer, hvor betydningen viser, hvad stillingen kan give dig og din karriere. Det kunne være et spørgsmål om, hvordan arbejdspladsen sikrer, at medarbejderne er de skarpeste på markedet, eller hvordan du, i samarbejde med virksomheden, bliver den bedste til det, stillingen indebærer.
Til jobsamtalen bliver du ofte spurgt: “Hvad ville du gøre, hvis …?” Derfor er det en god idé at tænke over konkrete arbejdssituationer på forhånd. Hvordan håndterer du fx konflikter, tidspres eller en kritisk kunde? Når du viser, at du har overvejet, hvordan du løser virkelige udfordringer i jobbet, fremstår du både professionel og reflekteret – og det kan være lige det, der får dig til at skille dig ud fra de andre kandidater.
Overvej, hvordan du tidligere har løst opgaver, hvor du skulle samarbejde, prioritere, tænke kreativt eller lære nyt. Vælg 2-3 eksempler, der viser dine styrker, og tænk over, hvordan du vil fortælle dem i samtalen.
Hvilke spørgsmål kan jeg møde til jobsamtalen?
Vi har samlet en række af eksempler på spørgsmål, som du kan blive mødt med til en jobsamtale, og så har vi givet dig gode pointers til, hvad du skal være opmærksom på. Det er kun en rettesnor for at have ro i maven, for du kan aldrig forberede dig på alt, og det skal du heller ikke. Du skal være rolig og følge naturligt med som snakken udvikler sig. Men her er nogle af de typiske spørgsmål, som arbejdsgivere stiller til jobsamtaler:
Generelt er det vigtigt at være ærlig og præcis i dine svar, og at give konkrete eksempler, der viser, hvordan du har håndteret lignende situationer tidligere.
Hvilke gode spørgsmål kan jeg stille til jobsamtalen?
Hvis du drømmer om at lande ønskejobbet, er du nødt til at gøre et godt indtryk til samtalen. Og i arbejdet mod det, er der en række spørgsmål til jobsamtalen, som bliver essentielle.
At spørge din potentielle kommende arbejdsgiver om det, han eller hun gerne vil spørges om, (om end de ikke altid er bevidste om ønsket) er nemlig ofte bedre end alverdens research, du kan foretage på forhånd. Og det gør det tydeligt, hvordan du tænker, og hvad du lægger vægt på – og den slags kan arbejdsgivere godt lide at få indblik i.
Er du i tvivl om, hvad du skal spørge om, giver vi dig her ni forslag, som du kan lade dig inspirere af:
Ved at spørge ind til personsammensætningen på arbejdspladsen – for eksempel alder, køn, anciennitet og uddannelse – kan du danne dig et indtryk af kulturen i afdelingen. For eksempel om det primært består af unge mennesker, der rocker i fredagsbaren hver fredag (og du vil passe bedst ind, hvis du gør det samme) eller om det er småbørnsforældre, der smutter kl. 15 hver anden dag, fordi det er deres tur til at hente (og du derfor også kan tillade dig det).
Her er det igen smart, at du på forhånd har sat sig ind i, hvad det kunne være (hvad afslører jobopslaget?) og have et eksempel fra din tidligere erfaring klar, så arbejdsgiver gennem dine tidligere succeser kan se, at du vil kunne klare opgaven.
Udover at du selv kan tage stilling til, om du kan klare jobbet, signalerer spørgsmålet også, at du er målrettet og gerne vil udrette noget i jobbet. Husk at den rigtige indstilling til jobbet, er noget af det vigtigste, du kan have med til jobsamtalen.
Sørg for at vise engagement i samtalen, der følger efter spørgsmålet. På den måde kan du nemlig vise, at du er ambitiøs og dermed har potentiale for virksomheden.
Tag udgangspunkt i en enkelt værdi (du har selvfølgelig undersøgt og forberedt dig på dem alle hjemmefra) og tag en snak om, hvorfor lige præcis den værdi (eller det samlede værdisæt) passer godt til dig, og derfor også vil betyde, at du vil blive glad for at arbejde i virksomheden. På den måde taler du til hjertet af arbejdsgiveren, og det har det med at give pote.
Spørgsmålet om feedback giver dig mulighed for at supplere det, du allerede har sagt, så du kan gå derfra med en god mavefornemmelse og forsikringen om, at du har sagt, hvad der var brug for.
Sådan forholder du dig under selve samtalen
Under samtalen er det ikke kun det, du siger, der er vigtigt. Dit kropssprog, tonefald og andre faktorer kan også påvirke, hvordan arbejdsgiveren opfatter dig. Her er nogle gode tips til, hvordan du kan forholde dig under jobsamtalen.
Ved at følge disse tips kan du skabe et positivt indtryk under jobsamtalen og øge dine chancer for at imponere arbejdsgiveren. Vær dig selv og vær selvsikker, da det kan hjælpe med at vise din passion og interesse for jobbet.
Det er helt normalt at være nervøs før og under en jobsamtale – det betyder bare, at det er vigtigt for dig. Heldigvis er der flere ting, du kan gøre for at dæmpe nerverne. Start med at tage nogle rolige, dybe vejrtrækninger og tænk på noget positivt – for eksempel, at du allerede er kommet gennem nåleøjet og er blevet inviteret til samtale. Det er i sig selv en stor anerkendelse.
Mind dig selv om, hvad du kan og vil bidrage med, og mød op velforberedt – det giver tryghed. Tænk også over dit kropssprog: Et roligt smil, øjenkontakt og en oprejst holdning hjælper dig med at virke både professionel og imødekommende. Og husk: De fleste ansættende ledere ved godt, at man godt må være lidt spændt – det viser bare, at du tager det seriøst.
Og endelig – når du kommer til anden samtale
Hvis du bliver inviteret til en anden samtale, betyder det, at arbejdsgiveren er særdeles interesseret i dig og ønsker at lære dig bedre at kende. Det er en god ting, men det kan også føles lidt overvældende. Her er nogle tips til, hvad du kan forvente, og hvordan du kan forberede dig til en anden samtale: