Bliv klar til lønforhandlingen

Uanset om du skal til den årlige lønforhandling, eller du står overfor at skulle forhandle løn til et nyt job, er det en svær disciplin for mange at forbedre sig til en lønsamtale.

Løn er meget personligt og kan afspejle alle ens kompetencer, og den indsats man lægger i sit job. Derfor kan det også være grænseoverskridende at tale om løn, fordi det kan føles ret personligt.

Men løn er jo ikke alt, siges det. Og det er helt rigtigt. Det er ofte andre faktorer, der afgør, om du trives godt i dit job. Men hvis ikke den samlede pakke med løn og medarbejdergoder afspejler det, du er værd, kan det godt tære på jobglæden og motivationen i det lange løb.

Jobsamtalen

Tjener du nok i dag? Prøv vores lønberegner og få indblik i lønniveauet for profiler som din.

Tjek din løn her

Hvad er en lønforhandling?

En lønforhandling er en dialog mellem en medarbejder og arbejdsgiver, hvor formålet er at drøfte og aftale medarbejderens løn og arbejdsforhold. Processen kan finde sted under ansættelsessamtalen eller på ethvert tidspunkt i ansættelsesforholdet, hvor medarbejderen søger en lønstigning eller forbedrede arbejdsbetingelser.

Lønforhandlinger kan også omfatte drøftelser om andre goder såsom feriedage, fleksible arbejdstider, bonusser og forsikringsdækning.

Hvad er en vellykket lønforhandling?

En succesfuld lønforhandling opstår, når du og din arbejdsgiver bliver enige om betingelser, der tilfredsstiller jer begge. Det er ikke kun et spørgsmål om en højere løn, men også omkring andre goder.

Det handler om at lytte og være villig til at kompromis. Målet er at forlade forhandlingen med en følelse af at have opnået noget værdifuldt, mens arbejdsgiveren er sikker på, at du er engageret og motiveret i dit arbejde.

Derfor er lønforhandlingen vigtig

En vellykket lønforhandling kan have en markant positiv indflydelse. Det er ikke bare et spørgsmål om økonomisk sikkerhed, men også et udtryk for anerkendelse af dine færdigheder og dit bidrag til virksomheden.

Det kan øge selvtillid og følelsen af jobtilfredshed. En højere løn eller bedre arbejdsbetingelser kan også give mere frihed og fleksibilitet i dit personlige liv, hvilket kan bidrage til en bedre livskvalitet. Derudover åbner det for nye muligheder, som at investere i din fremtid, uddannelse eller opfylde personlige mål.

Få de bedste råd her – så du er klar til din lønforhandling

Her får du gode råd og værktøjer til løn og lønforhandlingen – uanset om du skal lønforhandle til et nyt job, skal starte i dit første job eller står overfor den årlige lønforhandling.

Når du træder ind til en lønforhandling, om det er til et nyt job eller den årlige lønsamtale, er det vigtigste at have forberedt dig godt på forhånd. Det betyder at du:

  • har undersøgt lønniveauet i markedet for en med din erfaring inden for dit område
  • kender dit mål – og din smertegrænse
  • har dine argumenter klar og kan synliggøre dine resultater og din værdi
  • har gjort dig overvejelser, om der er andet end selve lønnen, du kan forhandle med.

Læs alle de andre gode råd her og bliv klogere på, hvordan du kan forberede dig bedst muligt til din lønsamtale.

Det kan være et godt pejlemærke for din lønforhandling at tjekke op på, hvad en person med tilsvarende uddannelse og i et lignende job tjener. På den måde kan du se, om din nuværende løn ligger under eller over gennemsnittet.

Det er urealistisk at forvente 10.000 kr. mere i løn, end hvad en tilsvarende person får. Så sæt dit lønudspil ambitiøst, men realistisk, så vil du blive taget seriøst til lønsamtalen.

Husk dog også alt det, der ligger ud over bruttolønnen, som pension, ekstra feriedage, sundhedsforsikring, bonus og andet. Det er altså hele lønpakken, du skal tænke ind, når du kigger på, hvad andre får.

Har du prøvet Jobindex’ lønberegner?

Tænk på spørgsmål. Hvis din chef skal give dig mere i løn, eller hvis du skal forhandle et lønudspil op til et job, du har fået tilbudt, skal du først og fremmest synliggøre din værdi og kunne forklare, hvorfor du skal have mere i løn.

Hvis du skal forhandle løn i et nyt job:

  • Synliggør til samtalerne, hvordan du hurtigt vil kunne bidrage til afdelingen eller levere synlige resultater. Det kan fx være, at du har særligt kendskab til virksomhedens kundesegment, som gør, at du vil kunne skabe værdi tidligt.
  • Vis, hvordan du kan bidrage med ny viden eller være med til at udvikle afdelingen eller virksomheden.
  • Vis, hvordan du kan bidrage positivt til teamet og til kulturen.

Hvis du skal til din årlige lønforhandling:

  • Fokusér på din værdi for din arbejdsplads.
  • Synliggør, hvordan din indsats har påvirket teamet og arbejdspladsens mål siden sidste lønforhandling.
  • Synliggør, hvis dine arbejdsopgaver har ændret sig, eller du har fået mere ansvar.
  • Fortæl, hvordan du bidrager positivt til kulturen.
  • Hvis du har specialistviden, så læg vægt på det.

Øvrige argumenter:

  • Præsenter data om den gennemsnitlige løn for din rolle og erfaring i branchen.
  • Fremhæv, hvad konkurrerende virksomheder tilbyder for tilsvarende stillinger.
  • Vis eventuelle yderligere uddannelser eller certificeringer, du har opnået.
  • Præsenter hvordan investering i din løn vil give et positivt afkast for virksomheden (ROI).
  • Fremhæv eventuelle ekstra initiativer eller projekter, du har påtaget dig.
  • Hvis du har en ledelsesrolle, kan det også bruges som et argument.
  • Vis din evne til at lære og tilpasse sig, og hvordan dette har bidraget til din rolle og teamet.
  • Fremhæv dit potentiale og din villighed til at vokse og udvikle dig i virksomheden.
  • Vis din langsigtet plan inden for virksomheden, og hvordan du kan bidrage på højere niveauer.

En del af din forberedelse til lønforhandlingen går ud på at gøre dig klart, hvad dit specifikke lønønske er, men også hvad din smertegrænse er.

Skal du forhandle løn til et nyt job, som du rigtig gerne vil have, så vær klar over, hvad der er dit minimum. Kommer du ind på et for lavt niveau, kan det nemlig være rigtig svært at få hævet niveauet tilstrækkeligt til de kommende lønforhandlinger.

Ligger niveauet i den lave ende, kan du også vælge at acceptere lønudspillet, men få skrevet ind i din kontrakt, at I skal have en ny lønforhandling efter 3 eller 6 måneder. Ikke, at det dog er nogen garanti.

Husk den samlede lønpakke, når du går ind i lønforhandlingen. Når vi sidder til den årlige lønforhandling, har mange af os et tal i tankerne, og det er lønstigningen.

Men hvis du ikke får det, du drømmer om, eller hvis du blot har andre ønsker, så se om der er andet, du kan forhandle om. Det kan fx være:

  • ekstra feriedage
  • hjemmearbejdsdage eller anden fleksibilitet
  • kurser og efteruddannelse
  • nedsat tid
  • betalt mobil, pc, internet eller andre goder
  • firmabil
  • en ny titel.

Det kan være det, der giver dig mere arbejdsglæde, styrker dine kompetencer eller giver dig en bedre balance med dit øvrige liv. Og ikke de 1.000 kr. mere i lønningsposen, som du havde i udsigt.

Det er meget forskelligt fra virksomhed til virksomhed, om du kender lønrammen, inden du går ind til lønforhandlingen, og det afhænger også af, om du arbejder i det private eller offentlige.

Hvis ikke, så spørg tidligt i processen til lønrammen, hvis du søger nyt job. Så har du et udgangspunkt, du kan starte din egen forhandling ud fra.

Skal du til lønforhandling på din arbejdsplads, så tal med din ledelse om et pejlemærke for, hvad de forventer i gennemsnit at give lønstigninger for – rent procentuelt. Det er forskelligt fra branche til branche, om der er overenskomst, men hvis du ikke kender lønrammen på forhånd, så spørg.

Hvis der i snit forventes en 4 % lønstigning, så er der et dårligt udgangspunkt at gå ind til lønsamtalen og forvente 10 %.

Og hvis du skal have over gennemsnittet, skal du have dine argumenter på plads. Derudover så gå ind til lønforhandlingen med alternative ønsker fx i form af personalegoder. I bund og grund handler det om, at I lander en aftale, som du er tilfreds med.

Er det bedre for dig at skifte job?

Det kan blive nødvendigt at skifte job, hvis det ikke er muligt at stige i løn på din nuværende arbejdsplads eller hvis dine alternative krav ikke kan imødekommes. Her er nogle almindelige grunde til at en lønforhandling kan ende i et jobskifte:

  • Hvis du generelt oplever, at virksomheden ikke er villig til at forhandle løn eller tilbyde en lønstigning, der afspejler din værdi, kvalifikationer eller markedslønnen.
  • Hvis du føler, at du ikke kan vokse professionelt, eller hvis udviklingsmulighederne i jobbet er begrænsede.
  • Hvis arbejdsmiljøet ikke er godt, og du derfor ikke føler dig værdsat – og problemer samtidig ikke kan udbedres under lønforhandlingen.
  • Hvis der er høj efterspørgsel på dine færdigheder, vil du have nemt ved at finde bedre løn og fordele ved at skifte job.

Hvis en lønforhandling ikke giver det, du ønsker, kan det være et incitament til at udforske andre muligheder.