Ledelse

Egoister lander ofte i chef­sto­len

En procent af befolkningen betegnes som såkaldte narcissister, og de har en tendens til at havne i ledende stillinger, viser en ny afhandling fra en norsk forsker. Dansk forfatter mener på samme måde, at vi i højere grad møder psykopater i chefstillinger – end andre steder i samfundet.

Den norske forsker Christian Enger Gimsø har i en ny afhandling ved Handelshøyskolen BI i Oslo fundet frem til, at en procent af befolkningen anslås at være narcissister. Den ene procent har en tendens til at havne i ledende stillinger i samfundet.

”På grund af behov for anerkendelse, magt og indflydelse er en lederposition det mest socialt accepterede sted for en narcissist,” siger Christian Enger Gimsø til den norske avis Dagens Næringsliv. Han mener, at fejlrekrutteringer af narcissistiske ledere kan blive særdeles kostbart for virksomhederne, fordi de kan føre til øget sygefravær, tab af ansatte og kreativitet. Han mener ifølge Dagens Næringsliv, at ydmyghed er undervurderet, og at de bedste ledere ofte er dem, man ikke har hørt om.

Flemming Poulfelt, professor i ledelse fra CBS, udtalte for nyligt i en artikel på www.avisen.dk, at han har stødt på flere danske ledere, der er så egocentrerede, at de er skadelige for virksomheden.

”Man risikerer at få en faglig dygtig leder, men én som mangler de menneskelige egenskaber. Derfor skal en professionel bestyrelse sortere disse typer fra, når de rekrutterer,” har han sagt til Avisen.dk.

Gode betingelser
Tilbage i 2006 udgav cand.polit. Sanne Udsen bogen ”Psykopater i jakkesæt”, som beskriver, at det blandt fagfolk er en almindelig antagelse, at omkring to til fire procent af alle mænd er psykopater, mens kun en procent er kvinderne er det – svarende til cirka to procent af befolkningen som helhed. ”Men der er endvidere en hypotese om, at blandt chefer er andelen større. Risikoen for at møde en psykopatisk chef er derfor forholdsvis større end den relative risiko for at møde en psykopat,” lyder det fra Sanne Udsen i bogen. Hun mener, at de psykopatiske chefer har særdeles gode vilkår i de moderne virksomhedskulturer.

”Med andre ord tyder meget på, at den moderne virksomhedskultur i den vestlige verden skaber miljøer, hvor psykopatiske træk hos medarbejderne ikke undertrykkes og holdes nede, men tværtimod understøttes og fremelskes – mere eller mindre ubevidst.”

Som ansat mener hun, at man har forskellige muligheder, hvis det lykkes at genkende psykopaten, før man selv bliver kørt helt ned af vedkommende. Det gode råd er at dele processen op i to faser:

  1. Erkend og genkend, hvad du er oppe mod.
  2. Analyser dine handlingsmuligheder grundigt og handl derefter.

Hun deler desuden psykopatchefen op i tre forskellige typer; svindleren, tyrannen og dukkeføreren, og der er forskellige måder at gribe de forskellige typer an på.

Kend trækkene
Ifølge debatsiden www.psyke.dk er psykopatens typiske handlinger og væremåder blandt andet:

  • Han lyver. Han er ikke til at stole på. Han kan opbygge et netværk af løgne. Han lyver for at få øjeblikkelige fordele.
  • Gestikulerer meget og kan have et intenst blik. Han går efter sine mål med fuld energi. Det kan imponere og virke effektivt og stærkt. Mange – både mænd og kvinder – falder for hans engagement og aktivitet.
  • Kritik. De kan ikke tåle kritik og at møde modstand.
  • Iskold og beregnende. Han kan metodisk nedbryde modpartens selvfølelse på en følelseskold og sadistisk måde. Hans handlinger er sjældent blot et uheld. Han manipulerer med det klare fortsæt at skaffe kontrol.
  • Meget egocentrisk. Han er meget selvoptaget og kan praktisk taget ikke lytte til andre, med mindre det tjener til opfyldelse af egne formål.

På dit biblioteks hjemmeside kan du gratis låne ”Psykopater i jakkesæt” som e-bog og blandt andet teste, om din chef er psykopat.

Læs også