Jobglæde

Microsoft stiger helt til tops i jobglæde-un­der­sø­gel­se: Hos Microsoft bliver du ansat til en karriere ... ikke et job

Nr. 1 i Jobglæde 2019: Hos Microsoft handler det om at få medarbejderne til at se den store sammenhæng. De skal ikke “bare” lægge mursten – de skal kunne se hele katedralen for sig, fortæller HR-direktøren.

For at opnå jobglæde og trivsel er det vigtigt, at man som medarbejder kan se sit arbejde i den store sammenhæng. Det store billede. Sådan lyder det fra Microsoft Danmarks HR-direktør, Camilla Hillerup.

”Lægger man bare mursten oven på hinanden, eller bygger man en katedral? Vi vil rigtigt gerne have, at alle kan se katedralen for sig, og se, hvor deres mursten passer ind.”

Netop den mission har Microsoft haft succes med. Mere konkret har det udmøntet sig i en førsteplads i Jobindex’ Jobglæde-undersøgelse 2019.

Microsoft er således indehaver af Danmarks gladeste medarbejdere blandt de 20 væsentligste IT-selskaber i landet lige nu.

I sidste års udgave var det IT-konsulenthuset Netcompany, der løb med førstepladsen – efterfulgt af Microsoft. I år har de to selskaber byttet pladser.

Fra Microsoft Danmarks hovedsæde i Kongens Lyngby nord fra København arbejdes der med tre elementer for at sikre en høj grad af arbejdsglæde blandt de omtrent 420 medarbejdere. Camilla Hillerup oplister de tre overskrifter således:

  1. Vi ansætter folk for deres potentiale.
  2. Vi ansætter til en karriere i Microsoft mere end en enkelt rolle.
  3. Der er fokus på livslang læring og udvikling.

I praksis betyder det, at Microsofts medarbejdere ikke bliver ansat på baggrund af en bestemt kompetence, hvor man så skal udfylde en bestemt rolle.

Der kigges selvfølgelig også på, hvad folk har foretaget sig tidligere, og hvilke kompetencer de har. Men grundlæggende handler det om, at medarbejderen skal ønske at gribe muligheden for at præge sin egen hverdag.

Hertil kommer det faktum, at folk skal være ekstremt omstillingsparate, da ingen kender teknologien om tre år, tilføjer hun.

Som HR-direktøren udtrykker det, så er det værste, der kan ske, at en medarbejder går i stå. Derfor afholder alle medarbejdere og ledere også udviklingssamtaler løbende, hvor de næste skridt på udviklingsstigen diskuteres. Men der hersker ikke noget system for, hvornår en person skal eller bør skifte stilling, forklarer hun. Vurderingen af, om en medarbejder skal rykke videre, er baseret på dialog og kalibrering. “Hvis man kan udvikle sig og trives i sin rolle, så kan man for min skyld godt sidde dér i 20 år uden at skulle rykke rundt. Der er ikke nogen alders- eller tidsgrænse.”

LÆS OGSÅ: Høj løn er ikke det samme som stor jobglæde

Frihed under ansvar

Microsoft tager løbende temperaturen på arbejdsglæden og motivationen blandt selskabets ansatte. Her kommer Microsoft-kulturen positivt til udtryk blandt personalet.

“Vores kultur er præget af tillid, åbenhed og nysgerrighed. Vi kan se i vores egne målinger, at medarbejderne trives i dette miljø, der giver stor frihed under lige så stort ansvar,” skriver Nana Bule, administrerende direktør i Microsoft Danmark, i et skriftligt svar, da det ikke var muligt at få et interview.

40-årige Nana Bule tiltrådte jobbet som administrerende direktør for Microsoft Danmark den 1. juli 2019. Her overtog hun roret fra Marianne Dahl, der flyttede videre op i organisationen til en stilling som vice president i Microsofts vesteuropæiske forretning, der dækker over 14 lande. Marianne Dahl have siddet i direktørstolen gennem fire år, da skiftet skete. Dengang lød det fra Nana Bule:

”Det er et fantastisk tidspunkt at overtage ansvaret for den danske Microsoft-forretning på. Jeg er meget ydmyg over for opgaven og samtidig taknemmelig over det fundament, vi har skabt over de seneste år – og over at have et dygtigt og erfarent team med mig,” Hun overtog også tøjlerne på et tidspunkt, hvor den danske forretning var i god form.

Microsoft Danmark formåede i seneste årsregnskab for 2017/18 at levere en omsætning på 1,25 milliarder kroner, hvilket var over 100 millioner kroner mere end året før, der lød på 1,13 milliarder kroner. Samtidig steg overskuddet fra 164 millioner kroner til 180 millioner kroner sidste år.

Selvom Nana Bule har bestredet stillingen som administrerende direktør i mindre end et halvt år, er hun bestemt ikke ny i organisationen. Hun har haft sin gang i Microsoft gennem de sidste 17 år, og senest kommer hun fra en stilling som drifts- og marketingdirektør med de formelle titler CMO og COO.

“For mig personligt giver det en daglig stolthed og glæde at arbejde for en virksomhed, der har en mission om at sikre alle mennesker og organisationer i verden mulighed for at opnå mere,” skriver hun og tilføjer:

“Det er min klare fornemmelse, at det også har en stor betydning for arbejdsglæden i resten af den danske organisation.”

Hun peger på, at den fælles mission om at gøre virksomheder og offentlige institutioner mere innovative og effektive gennem Microsofts teknologi er med til at skabe en glæde ved arbejdet.

Højeste lønninger

Ud over at score højest på jobglæde indtager Microsoft også suverænt førstepladsen over undersøgelsens selskaber, der giver den højeste løn til medarbejderne.

Gennemsnitslønnen er 102.800 kroner om måneden. Således er Microsoft det eneste selskab i undersøgelsen, der har bevæget sig lønmæssigt over på den anden side af 100.000 kroner om måneden.

Den næsthøjeste løn gives ifølge undersøgelsen hos Huawei Technologies Danmark. Her ligger gennemsnitslønnen på 76.800 kroner om måneden. I modsætning til Microsoft, som scorer fem stjerner i selve Jobglæde-undersøgelsen, ligger Huawei i bunden med kun to stjerner og har derfor de mindst glade medarbejdere baseret på undersøgelsens respondenter, der arbejder eller har arbejdet hos Huawei i Danmark.

Medarbejdere i konstant udvikling

Det er helt centralt for Microsoft, at medarbejderne hele tiden udvikler sig. Derfor tages der forskellige metoder i brug til at løfte de ansatte.

I forhold til den livslange læring, som Microsoft tilskynder, kan medarbejderne ifølge Camilla Hillerup få tilegnet en mentor eller blive hægtet på en anden medarbejder som føl. Derudover er der faste træningsprogrammer og kurser.

“Vi vil som arbejdsplads godt tage ansvar for, at man bliver ved med at udvikle sig,” siger Camilla Hillerup. Det er i takt med, at medarbejderne tilegner sig nye kompetencer, at de bliver klar til det næste job i organisationen. Her tilføjer HR-direktøren, at det er en del af kulturen i Microsoft, at man åbent snakker om det næste skridt.

Nana Bule understreger også vigtigheden af selskabets udviklingsagenda: “Vi har et stort fokus på, at vores medarbejdere skal dygtiggøre sig og være på forkant med den teknologiske udvikling. Det er nødvendigt, hvis vi skal kunne rådgive vores kunder og vedblive med at være relevante,” forklarer hun og tilføjer: “Men det styrker selvfølgelig også den enkelte medarbejders muligheder og værdi på arbejdsmarkedet.”

Microsoft Danmark inviterede for nylig hele medarbejderskaren på en fælles udflugt væk fra kontoret, hvor fokus var på at styrke det sociale samt det faglige.

“Formålet var at styrke det helt afgørende samarbejde på tværs af teams og nedbryde siloerne. Når vores kunder møder os, skal de gerne møde ét samlet Microsoft og ikke forholde sig til vores forskellige afdelinger. Sådan skal det også opleves som medarbejder,” skriver Nana Bule og afslutter: “Vi er ét team, og vi lykkes sammen.”

LÆS OGSÅ: Se medarbejdernes evalueringer for Microsoft Danmark her

Læs også