Jobglæde

Klare grænser sikrer jobglæden

Hvis ikke vi sætter grænser mellem arbejdslivet og privatlivet, risikerer vi at blive syge af stress og depression. Derfor skal vi søge balancen ved at sætte klare grænser. Kun sådan kan vi sikre jobglæden, mener ekspert.

Filosof og erhvervsmand Morten Albæk har skabt stor debat med sin seneste bog, Ét liv. Én tid. Ét menneske. Det er en illusion, at livet kan deles op i et arbejdsliv og et privatliv, mener han – en sproglig manipulation, som fastholder os i en sump af meningsløshed, der i sidste ende gør os syge.

Men Albæk tager fejl, lyder det fra Helle Rosdahl Lund, der er direktør for Center for Balance mellem Arbejdsliv og Familieliv og har rådgivet om work-life balance siden 2004.

”Det lyder smukt, at du er ét menneske, og det er rigtigt, at vi kun har ét liv. Men vi har mange forskellige roller, og der er stor forskel på at være i en familie og i et ansættelsesforhold på en arbejdsplads, hvor du altid kan blive fyret. Det magtforhold kan man ikke bare se bort fra,” siger Helle Rosdahl Lund.

”Hvis folk begynder at tro, at arbejdsgiveren skal være som deres bedste ven og skabe mening til deres liv, så risikerer de ganske enkelt at blive syge. Derfor er man nødt til at være bevidst om at skelne mellem arbejdet og resten af ens liv,” siger hun.

Grænser giver pauser

Balance handler grundlæggende om at have kontrol over sit liv. Den energi og opmærksomhed, vi giver vores arbejdsliv og fritidsliv, skal være afstemt, lige som der på jobbet skal være ligevægt mellem mængden af arbejdsopgaver og den tid, vi har til at løse dem i.

"Det betyder ikke, at der skal være et 1:1 forhold mellem antallet af timer, du bruger på arbejdet og i fritiden. Det handler snarere om, at man skal være i stand til at prioritere sin tid,"" siger Helle Rosdahl Lund.

”Hvis du bruger al din tid på at arbejde, er det samtidig et valg om at nedprioritere dine nære relationer til familie og venner – og det har nogle konsekvenser”, siger hun.

”Neuroforskning viser, at hjernen har brug for pauser, hvor den kan koble helt af. Så selv om man vælger at have et arbejdsliv, der flyder sammen med privatlivet, er man stadig nødt til at sætte grænser mellem de to. Hjernen kan simpelthen ikke styre, hvis jobbet hele tiden ligger i baghovedet.”

Formelle rammer er fundamentet

Det er altså alfa omega at tænke i balance, hvis vi skal sikre jobglæden.

”Der er flere faktorer, som gør, at vi har en høj arbejdslyst – mening i arbejdet, gode kolleger og ledere, medbestemmelse – men vigtigst af alt er balancen,” siger Helle Rosdahl Lund.

Forudsætningen for en god balance mellem arbejdsliv og privatliv er de formelle rammer for arbejdet, som ofte er bestemt gennem overenskomster. For eksempel løn under sygdom, ret til barsel og barns første sygedag og regler for overarbejde, pointerer hun.

”Det betyder uendeligt meget, at der er de rigtige rammer for balancen. Det er dem, der tillader, at vi kan tage de nødvendige pitstops, hvor vi har tid og rum til at lade op,” siger Helle Rosdahl Lund.

Men de sociale relationer på arbejdspladsen har også meget at sige, mener hun. Det er ikke noget, man kan lovgive sig ud af. Det handler om en fælles indsats fra både ledere, kolleger og den enkelte medarbejder.

”God ledelse er helt afgørende for, at man kan have det godt på jobbet, og det er altid lederens ansvar, at der er balance på arbejdspladsen. Men du har også selv en opgave i at vælge til og fra – og hjælpe dine kolleger med det.”

Fremtidens generation vil kræve balance

Nyansatte er blevet mere interesserede i en bedre balance mellem privat- og arbejdsliv de seneste 10 år. Det svarede 65 procent i en spørgeundersøgelse, som Berlingske Tidende foretog i 2016, blandt 174 virksomheder.

Det er en god nyhed, mener Helle Rosdahl Lund. For i fremtiden bliver det kun vigtigere at sætte fokus på en sund balance mellem arbejde og fritid.

”Det her med at have en god balance bliver vigtigere og vigtigere med de kommende generationer, der bliver ældre og derfor går på pension senere end os andre. Vi er nødt til at skabe et arbejdsmarked, hvor man kan holde til at arbejde hele livet, og det kræver den rette balance mellem arbejde og fritid,” siger Helle Rosdahl Lund.

”Det her med at have en god balance bliver vigtigere og vigtigere med de kommende generationer, der bliver ældre og derfor går på pension senere end os andre. Vi er nødt til at skabe et arbejdsmarked, hvor man kan holde til at arbejde hele livet, og det kræver den rette balance mellem arbejde og fritid,” siger Helle Rosdahl Lund.

”Når man tager de store strategiske beslutninger eller laver reformer i det offentlige, så bliver det fuldstændig overset, hvor meget medarbejderne bliver påvirket følelsesmæssigt af det. Vi er forgabt i vores regneark og tænker ikke de menneskelige følelser med i beslutningerne. Det er en stor fejl.”

Læs også