Analyser

Indse det bare, året 2024 tilhører ar­bejds­ta­ger­ne

Vi har netop udgivet vores nye rapport Jobindsigt, en udførlig undersøgelse af mere end 11.000 respondenters oplevelse af arbejdsmarkedet. Her får du serveret nogle af indsigterne.

Et nyt landskab for arbejdsgivere

Hvis man driver virksomhed i 2024 og håber på at kunne føre en afslappet tilgang til fastholdelse og rekruttering, kan man godt tro om igen. Et sammensurium af historisk lav ledighed, høj efterspørgsel på arbejdskraft og arbejdstagere med høj selvtillid skaber et arbejdsmarked, hvor arbejdsgivere er nødt til at gøre sig (ekstra) umage, hvis de vil have den rette arbejdskraft tilgængelig – heldigvis, kan man fristes til at sige.

Rekordmange arbejdstagere føler, at de er i førersædet

Først og fremmest vil vi gerne præsentere jer for grunden til, at vi kan påstå, at der er tale om et ”arbejdstagers marked”. Over halvdelen af arbejdstagerne føler, at de har forhandlingsstyrken på arbejdsmarkedet, syv ud af ti bliver kontaktet flere gange om året angående jobmuligheder, og hele 38 % leder aktivt efter nyt job!

Hvad betyder det for dig som arbejdsgiver?

”Det er ikke det letteste for mange virksomheder, for det betyder jo, at de skal bruge enormt mange ressourcer og kræfter på, at fintune måden de gør tingene på,” siger Jacob Perstrup Matyjasik, Rekrutteringschef i Jobindex ”Det betyder, at det er arbejdsgiverne, som må strække sig lidt ekstra, hvis de vil have de rette mennesker på holdet. Man er lige pludselig nødt til at opnå en helt anden forståelse af, hvordan kandidaterne agerer, hvad deres værdier er og hvad for nogle arbejdsvilkår de tiltrækkes af. Og det er en ret svær situation at stå i.”

Skal Jacob Matyjasik komme med en overordnet anbefaling, så er det at arbejde med sin brand value. Det bliver ekstremt vigtigt, når der er kamp om arbejdstagerne, særligt fordi, at det er det første som de potentielle kandidater møder i rekrutteringsprocessen.

Rekrutteringsprocessen er vigtigere end nogensinde før

Vi ser i denne sammenhæng, at hele 78 % af arbejdstagerne er villige til at afvise et ellers attraktivt jobtilbud, hvis de får et dårligt indtryk ved jobsamtalen; og 52 % ville sige nej tak, hvis de har en dårlig oplevelse under rekrutteringsprocessen. Jobsamtalen og rekrutteringsprocessen er altså i høj grad nøgletidspunkter, når det kommer til at anskaffe de rette kandidater.

”Det er først og fremmest en udfordring at få de rette kandidater ind i sin pulje, og når man så har dem, så er det svært at få dem til at blive i puljen,” siger Jacob Matyjasik.

”Når der er tale om et ”arbejdstagers marked”, så ser vi, at hver enkelt touchpoint i processen får en meget større rolle. Man skal pludselig formå, at få branding, rekrutteringsproces, samtaler og onboarding til at forløbe perfekt, og dummer man sig på det ene område kan energien som man har lagt i de andre touchpoints være spildt. Det stiller meget store krav til både interne og eksterne aktører, som er nødt til at være ekstra professionelle i måden, hvorpå de tilgår kandidaterne”.

Work-life balance er det absolut vigtigste for arbejdsgiverne

Når vi er ved det, ser vi, at de danskere, der er i job, vægter work-life balance som det absolut vigtigste, skarpt efterfulgt af gode relationer til henholdsvis kollegaer og ledere. Samtidig finder vi også, at hele 45 % af arbejdstagerne drømmer om en fire dages arbejdsuge. Om de så også er villige til at gå ned i løn, vil vi undersøge snarest.

Rasmus Pedersen, Employer branding manager i Jobindex forstår godt, at konklusionerne er som de er. ”Min anbefaling er at satse stort på at konkurrere på arbejdsforhold, værdier og kultur. Og så underbygger denne undersøgelse, det vi i forvejen fokuserer på i arbejdet for vores kunder, nemlig at forholdet til kollegerne er noget af det vigtigste for alle kandidatgrupper.”

”Når work-life balance, kollegaer og ledelse placerer sig så højt, så betyder det også, at arbejdsgiverne skylder kandidaterne at blive mere konkrete omkring deres indsatser på de her områder. Der er tale om et kæmpe farvel til flosklerne, man er nødt til at arbejde med ærlighed og autenticitet og rent faktisk gøre sig nogle refleksioner om, hvad man er for en virksomhed,” siger Rasmus Pedersen.

Med dette i baghovedet er det ifølge Rasmus Pedersen især værd at sætte ind med visuel kommunikation. Det er en måde, hvorpå man kan åbne et vindue op for, hvad det er for en arbejdsplads som man inviterer kandidaterne til at træde ind på.

”Vi kan faktisk se en helt konkret vækst i antallet af ansøgere på jobopslag, når vi kombinerer visuel kommunikation med de her områder, som er særligt vigtige for arbejdstagerne. Her kan arbejdsgiverne i høj grad få sine nuværende medarbejdere og deres motivation og opfattelse af arbejdspladsen i spil. Des mere de kan se, hvad de går ind til, jo større er chancen for at de føler sig trygge i at søge. Det medfører også et naturligt fald i fejlrekrutteringer, som jo kan være virkelig dyre,” siger Rasmus Pedersen og tilføjer en sidste kommentar:

”Det er også vigtigt at bemærke, at work-life balance befinder sig et sted nu, hvor det ligesom løn begynder at være en selvfølge, en baseline, der bare skal være i orden. Mange har efter Corona vænnet sig til at have hjemmedage, og flere og flere virksomheder begynder at være mere åbne for eksperimenter med andre modeller for arbejdsugens udformning.”

Og hvad så med fremtiden?

Man kan slå én ting fast, nemlig at det er arbejdstagers marked, og at det måske er en god ting. Det tvinger arbejdsgivere til at være mere demokratiske og til at interessere sig for arbejdstagernes perspektiv. Det tvinger virksomheder til at tænke ud over de vante plus- og minuskalkulationer og til at tænke menneskeligt og kreativt – og se, det er slet ikke så dårlig en situation for hverken virksomheder eller medarbejdere.

Vil du have flere indsigter?

– så tag fat i din sædvanlige kontaktperson hos os og book et møde. Her præsenterer vi dig for alt i Jobindsigt-rapporten og går ekstra i dybden dér, hvor det betyder mest for dig. Der er interessante learnings til både tiltrækning og fastholdelse.

Bliv ringet op

Læs også