Flosklerne florerer frit, og tankerne bag ordene er ikke tænkt til ende: Jobopslagene inden for kommunikationsbranchen er ifølge en artikel på Kommunikationen.dk alt for dårlige, hvilket kan koste virksomhederne dyrt. Det kan betyde, at de ikke får nok ansøgere til et job, eller at de får hyret den helt forkerte person til jobbet.
Tue Holmberg, der er cand.comm. og ejer Holmberg.inc, mener, at risikoen for fejlrekruttering bliver mindre, hvis man får skrevet en god jobannonce, hvor man får kommunikeret ud, hvad det er for arbejdsopgaver, man helt præcist vil have løst – og hvilke formelle kompetencer der kræves. Ved at svare på de spørgsmål, så det står klart i jobannoncen, vil man ifølge ham få ryddet ud i de forkerte ansøgere.
”En god jobannonce skal på den ene side tiltrække de rigtige mennesker og på den anden side skræmme de forkerte væk. For det er både dyrt og frustrerende at sidde og læse ansøgninger, der ikke er relevante for jobbet. Så jobannoncen skal også vise, hvem der IKKE skal søge,” siger Tue Holmberg på kommunikationen.dk, hvor Susanne Hegelund – fra Hegelund og Mose – supplerer:
”Det er bedre at lave en skarp formulering, så man får 10 kvalificerede ansøgere, man bare siger ”wauw” til, end at få en masse ansøgninger fra folk, der slet ikke er relevante. Det kan altså være noget af en udfordring at lave en kvalificeret gennemgang af 100 ansøgninger, og det er spild af både ansøgernes og jeres (virksomhedernes, red.) tid.”
Nogle virksomheder får for få ansøgninger
Vi har tidligere her på kobindex.dk i artiklen "lad dig ikke skræmme af virksomhedens krav" beskrevet, at du som jobsøgende skal lade være med at blive skræmt af jobopslagenes mange krav – formentlig uanset hvor velformulerede de er.
”I en tid med massiv ledighed er der paradoksalt nok mange virksomheder, der ikke får ansøgninger nok til ledige stillinger. Ifølge Djøf-konsulent Michael Gravenhorst Grimms Blog på djoef.dk er der mange virksomheder, der får færre end 20 ansøgere til deres opslåede stillinger,” lyder det i artiklen, hvor chefkonsulent i IAK’s konsulenthus Komplement, Lene Billingsø Dons, også kan nikke genkendende til det lidt paradoksale problem:
”Vi taler med en del virksomheder, der ikke kan forstå, at de ikke får nok ansøgninger. De tænker, hvor er alle de ledige?,” siger Lene Billingsø Dons og forklarer, at mange ansøgere tager virksomhedernes krav alt for bogstaveligt:
”Kravene i stillingsopslaget skal opfattes som en ønskeseddel frem for ultimative krav. Selv om du ikke kan opfylde alle virksomhedens ønsker, kan det jo være, at de andre ansøgere i feltet har endnu mindre at byde på, eller at de kompetencer, du mangler, ikke er altafgørende.”