ArbejdsmarkedetØvrigt

Vi går senere på pension

De seneste fem år har pensionsselskabet PKA’s medlemmer udskudt pensionen med seks måneder. Det er positivt med så markant en udvikling, lyder det fra PKA.

I 2011 gik pensionsselskabet PKA’s medlemmer i gennemsnit på pension, da de var 63 år og 11 måneder, mens de i 2015 gik på pension, når de var 64 år og seks måneder. De har altså udskudt deres pension med syv måneder over de seneste fem år - det fremgår af en undersøgelse fra pensionsselskabet PKA, hvor medlemschef Britt Brandum giver udtryk for, at hun er glad for den udvikling:

”Vi har kommunikeret til vores medlemmer, at én måde at sikre tilstrækkelig pension til et langt liv er at arbejde længere, og derved spare mere op til pension. Så det er positivt, at der på få år er sket så markant en udvikling i pensionstidspunktet,” siger Britt Brandum på PKA.dk, hvor det også fremgår, at det tyder på, at tendensen med at udskyde pensionen vil fortsætte fremover.

En ny undersøgelse viser ifølge PKA, at selskabets yngre medlemmer under 45 år vil forlænge arbejdslivet, især når der er fleksible pensioneringsmuligheder. Blandt de yngre kvinder svarer 68 procent, at de enten vil blive flere år på jobbet eller overvejer det, når der er fleksible pensionsmuligheder, mens det ifølge artiklen på PKA.dk gør sig gældende for 57 procent af de yngre mænd.

Ny generation af kvinder

”Jeg tror, vi er vidne til en ny generation af kvinder, der i højere grad end tidligere tager ansvar for egen økonomi og pension. De vil ikke være afhængige af en mand eller offentlige ydelser for at sikre sig en økonomisk tryg alderdom. Derfor vil de arbejde flere år og spare mere op,” siger Britt Brandum på PKA.dk.

Forskere og fagbevægelsen er dog ikke ubetinget begejstret for den senere pension, fordi de mener, at det vil give større ulighed. Det er nemlig ikke alle, der kan leve op til kravene, påpeger de i en artikel på Avisen.dk, hvor professor og arbejdsmarkedsforsker ved Roskilde Universitet, Bent Greve forklarer, at folk med længere uddannelser har bedre muligheder for at blive på arbejdsmarkedet end ufaglærte og folk med hårdt fysisk arbejde.

”Uligheden på arbejdsmarkedet bliver større, fordi der vil være grupper, der får sværere ved at hægte sig fast. De må forlade arbejdsmarkedet på et tidligere tidspunkt end resten. Det betyder også, at når de når pensionsalderen, har de mindre at gøre godt med, end dem der kan arbejde i flere år,” siger han til Avisen.dk.

Ulighed i helbred og dødelighed

Arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, Per H. Jensen, er enig i den betragtning:

”Der er allerede stor ulighed i både dødelighed og helbred blandt forskellige faggrupper. De ufaglærte dør meget tidligere end de højtuddannede. Og hvis man i forvejen har arbejde, der nedbryder helbredet, og man så tvinges til at blive længere på arbejde, vil uligheden i helbred og dødelighed stige,” siger han til Avisen.dk.

Ifølge borger.dk opnår du en række fordele ved at vente med at gå på pension, selv når man når folkepensionsalderen. Her fremgår det, at du på den måde kan optjene ret til et større tillæg og dermed gøre din pension større – udskudt folkepension kaldes ifølge borger.dk for ”opsat pension”.

”For at få ekstra tillæg skal du arbejde mindst 750 timer om året i den tid, du udskyder folkepensionen. Det svarer til cirka 14½ timer om ugen,” fremgår det af borger.dk.

Vær opmærksom på, at reglerne for, hvornår man kan trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet ændrer sig løbende, og at det derfor er en rigtig god idé at holde sig ajourført.

Læs også