En undersøgelse fra Lederne viser, at 69 procent af de ledere, som hverken er aktivt jobsøgende eller overvejer at skifte job, ”måske” vil skifte job, hvis de bliver tilbudt et med en højere løn. Ifølge undersøgelsen vil to procent ”helt sikkert” skifte job, hvis de fik stillet en større månedsløn i udsigt – og 29 procent står fast på, at de på trods af flere penge hver måned ikke ønsker et jobskifte.
Tallet er rigtig højt, hvis man spørger Flemming Andersen, der er ledelsesrådgiver hos Lederne. Han råder først og fremmest til, at man som leder tænker sig rigtig godt om og ikke lader sig forføre af en højere løn.
”Jeg har i øjeblikket samtaler med en person, som har arbejdet det samme sted i det offentlige i rigtig mange år. Han har samtidig altid haft en drøm om at arbejde i det private, og han blev kontaktet med henblik på at skifte til netop det – til en højere løn. Han blev selvfølgelig smigret over det, og pludselig gik det stærkt med jobsamtaler og underskrivelse af kontrakt inden for en uges tid,” fortæller Flemming Andersen og fortsætter:
”Samtidig betød det også, at han skulle sige op i 11. time på sin nuværende arbejdsplads, og han følte, at han ville komme til at smække med døren, hvilket han absolut ikke havde lyst til. Han kontaktede mig med ét helt stort spørgsmål: Er det egentlig det, jeg vil? For en uge siden var han slet ikke interesseret i at skifte job, og lige inden han skulle skrive under, begyndte han at reflektere over, om han reelt havde lyst til det jobskifte.”
Smigrende at blive headhuntet
Det, at man i høj grad bliver smigret over at blive headhuntet til en ny stilling med en meget højere løn, resulterer ifølge Flemming Andersen mange gange i, at man får skyklapper på.
”Hvem vil ikke gerne være blandt de få udvalgte? Du tænker måske, at der endelig er nogen, der har fundet dig – og du er selvfølgelig beæret over det. Men husk at tænke dig om. Den person, som har kontaktet dig, er ansat til at finde tilstrækkeligt med gode kandidater til jobbet – han kigger ikke nødvendigvis altid på, hvad der er rigtigt for dig. Det skal du selv sørge for," siger han.
Det gør du ved at fokusere på, hvad du vil på den lange bane:
Hvad er det, der motiverer dig – hvad brænder du for?
Hvilke kompetencer kan og vil du bringe i spil? Får du udnyttet dit potentiale?
Vil jobbet give dig de karrieremuligheder, du gerne vil have?
Når du kigger på jobindholdet, betyder det så noget for dig med fleksibiliteten i jobbet – er den der i tilstrækkelig grad?
”Hvis du i bund og grund kun er fristet og motiveret af en højere løn, så vil jeg ikke råde dig til at skifte job. Efter ganske få måneder har du sat dit forbrug efter det og kan formentlig ikke mærke, at du får mere i løn, men du skal hver dag hen til et nyt arbejde, du måske ikke er tilfreds med,” siger Flemming Andersen og tilføjer, at et jobskifte altid er forbundet med en vis risiko for begge parter, og at det derudover altid kræver ekstra ressourcer af dig, når du skal sætte dig ind i en ny organisation, nye rutiner osv.