Der er en vis prestige i at kunne fortælle, at man har arbejdet 60 timer i denne uge som topleder – og ofte føler lederen, at det er en del af jobbet. Han eller hun ville simpelthen ikke kunne nå sit arbejde på en 40 timers arbejdsuge. Men den antagelse er helt forkert, mener Trine Kolding, der er ekspert i effektivitet og planlægning. Hun har lige skrevet bogen Den Effektive Leder – Succes med en 40 timers arbejdsuge.
Hun mener dog, at mange arbejder rigtig meget, fordi de trives godt med det, og fordi arbejdet i dag er meget identitetsskabende, og det underkender hun slet ikke.
”Samtidig er der statistikker, som vidner om, at rigtig mange får stress, og det er helt ude af proportioner,” siger Trine Kolding, der blev træt af at høre den tilsyneladende vedtagne sandhed om, at man skal arbejde rigtig mange timer for at kunne varetage et lederjob.
Hun har interviewet 20 ledere, som har gjort op med, at man ikke kan være leder med 40 timer om ugen, og Trine Kolding har tydeligt kunnet høre, at det kan lade sig gøre.
”Det er befriende at møde de her mennesker, som tør at have en normal arbejdsuge, men som også tør arbejde på en anden måde. De er blevet klar over, at de ikke bliver mere effektive af at arbejde 60 timer om ugen,” siger hun.
Trine Kolding mener, at de interviewede ledere skiller sig ud ved at have et skarp fokus på de resultater, som skal nås inden for de 40 timer.
”Det kræver, at de selv er i stand til at sætte nogle grænser for, hvornår det er godt nok. Mange af dem måler ikke på timerne og siger ikke, at de maksimalt må arbejde 40 timer hver uge, men de har en ramme på 40 timer, og de er bestemt villige til at give den en skalle i perioder, men den gennemsnitlige ramme er på 40 timer.”
Bliv uafhængig af driften
I bogen udtaler Thomas Gregersen blandt andre sig. Han har adskillige års erfaring i at arbejde 80 timer om ugen, men i forlængelse af et personligt udviklingsforløb, arbejdede han sig ned på cirka 37 timer, som han arbejder i dag – som administrerende direktør for At Work. Det vigtigste skridt for ham i forhold til det, har været erkendelsen af, at han ikke skal bruge sin tid på drift.
”Driften maser dig og fjerner roen til tanker og udvikling. Lederens vigtigste rolle er at gøre sig uafhængig af driften. En af mine leveregler som leder i dag er at gøre alt i virksomheden så selvkørende som overhovedet muligt, så vi undgår flaskehalse,” siger han.
Trine Kolding synes, det er ærgerligt, at vi er så konservative i forhold til vores arbejdstid; at vi som udgangspunkt mener, at det ikke kan lade sig gøre at arbejde 40 timer som leder. Hun mener, at det allerførste skridt på vejen til en kortere arbejdsuge er at tage beslutningen.
”Derefter er det ekstremt vigtigt at vide, hvad det er for nogle resultater, du bliver målt på. Hvis du vil ned i tid, skal du stadig kunne levere resultaterne, og det gør det tvingende nødvendigt, at du har et klart mål for dit arbejde,” siger Trine Kolding, der er forbløffet over, hvor få der faktisk har klare mål for deres arbejde.
Er målene klare, bliver det langt nemmere at prioritere i arbejdsopgaverne og blive mere effektiv. Ud af de 20 interviewede ledere har 14 ud af 20 tidligere arbejdet rigtig mange timer og har på et tidspunkt valgt at nedbringe arbejdstiden – og fastholdt den – så succesraten for den kortere arbejdsuge er ifølge Trine Kolding høj.
”Når så mange ledere på tværs af brancher kan lykkes med en kortere arbejdsuge og stadig skabe de nødvendige resultater, kan du med stor sandsynlighed også,” lyder det fra Trine Kolding i bogen.
Citater fra bogen:
Ulrich Steen Jensen, produktionschef hos NCC Construction Danmark:
”Hver morgen bruger jeg 15-20 minutter på at gennemgå min kalender og planlægge dagen. Det er en fast rutine, hvor jeg klokken 7 gennemgår de indkomne opgaver og prioriterer dem. Herved sikrer jeg mig, at jeg ikke misser nogen opgaver, og på samme tid sørger jeg hele tiden for at bruge min tid på det vigtigste i løbet af dagen.”
Martin Witt, leder af EDC Hjort i Søllerød:
”I dag siger jeg til kunderne, at jeg kun kører ud til klokken 16. Der vil altid være nogen, som siger, at de kun kan mødes efter klokken 21, og så forventer de, at jeg stiller op på det tidspunkt. Dybest set handler det om, at det ville passe dem allerbedst, hvis jeg kunne komme efter arbejdstid, hvor de har haft tid til at komme hjem, ordne aftensmad, putte børn osv. Men hvis jeg skulle indordne mig efter alle kunders individuelle behov og præferencer, ville jeg aldrig have et liv!”
Henrik Rosendahl, administrerende direktør og medejer af Rosendahl Design Group:
”Når ledere og medarbejdere to gange i træk har stået foran min dør, når jeg har fokustid, og opdaget, at jeg ikke åbner, så finder de hurtigt ud af at henvende sig før klokken 9.00 eller efter klokken 11. igen må jeg sige, at det er de færreste ting, som ikke kan vente lidt.”