Ledelse

Spi­ri­tu­elt baseret ledelse vinder frem

Direktionsgangene herhjemme har fokus på bundlinjen, men flere ledere er begyndt at bruge deres indre blik og ikke kun det ydre, der fokuserer på konkurrenter, vækst, bundlinje og aktiekurser. Spirituelt baseret lederskab opfattes ikke længere som et fyord og noget, der er forbundet med religion eller hokus-pokus.

”Når jeg får en henvendelse om en bestyrelsespost, ser jeg efter virksomhedens værdier og efter intentionen med virksomheden; men en del af det kan ikke forklares, det handler om følelser. Om jeg umiddelbart er tiltrukket, eller jeg ikke er tiltrukket. Om der er nogle mennesker i virksomheden, som ønsker at gøre en positiv forskel. Hvis ledelsen og ejerne har en vision om, at denne virksomhed skal skabe bæredygtige varer og skal prøve at udvikle sig som en ansvarlig samfundsborger, så bliver jeg tændt,” lyder det fra Caroline Søeborg Ahlefeldt, der er professionelt bestyrelsesmedlem.

Hun er én blandt en lang række ledere og topchefer, der i en ny bog – Ledelse med visdom – fortæller om deres erfaring med spirituelt baseret ledelse. Fire af lederne i bogen er fra Danmark, resten fra hele verden og tæller blandt andre en direktør for Motorola i USA, en tidligere administrerende direktør for Infosys i Indien og den administrerende direktør for WWF. En af forfatterne til bogen, Peter Pruzan, begyndte at mærke en tendens, når han i tilknytning til sit arbejde talte med ledere fra hele verden. Peter Pruzan er professor emeritus og tilknyttet Institut for Ledelse, Politik og Filosofi på Copenhagen Business School – et institut han i øvrigt i sin tid var med til at starte.

”Jeg har været med til at stifte danske og internationale organisationer, som fokuserer på virksomheders sociale ansvar og har arbejdet med virksomhedsetik og etiske regnskaber. Det rumsterede længe i mit baghoved, hvorfor man egentlig skulle have en etik og være ansvarlig, og når man læser artikler med ledere, der bliver interviewet, er svaret ofte, fordi det i sidste ende kan ses på bundlinjen og er fornuftigt i en virksomhedssammenhæng,” siger Peter Pruzan, der dog ikke rigtig stillede sig tilfreds med det svar.

Leder med hjertet
”Det rummede ikke det, de i virkeligheden mener. Mange ledere er ikke enøjet fokuseret på bundlinje, på deres renommé, magt og størrelse på BMW’en – de har et langt mere fundamentalt udgangspunkt, hvor deres ansvarlighed og etik bunder i deres lyst til at handle med integritet. At det de mener og tænker, svarer til det, de gør,” fortsætter han.

Fornemmelsen af, at der lå noget mere bag viste sig i den grad at blive bekræftet, da Peter Pruzan sammen med sin kone Kirsten Pruzan Mikkelsen gik i gang med at interviewe de forskellige ledere til det forskningsprojekt, hvis resultat beskrives i bogen. Lederrollen tog ikke kun udgangspunkt i det meget rationelle men også i det spirituelle. De ledere, de talte med, kan simpelthen ikke lade være med at tage udgangspunkt i en spirituelt baseret ledelse, fordi de ikke kun leder med hovedet men også med hjertet. Et andet citat i bogen af Caroline Søeborg Ahlefeldt viser det med stor tydelighed:

”Jeg føler mig meget forbundet med den verden, jeg er en del af. Jeg føler stor tilfredshed, når jeg kan mærke, at jeg er en del af helheden, og at jeg bidrager til helheden. Hvis jeg taler om ansvar, at jeg føler mig som en del af noget større end mig, så er det ofte nemmere at få andre i tale, end hvis jeg siger, at jeg har en spirituel tilgang til ledelse.”

Vi var målløse
Man fornemmer i citatet, at det ikke er direkte populært at tale om spirituelt baseret ledelse ledere imellem, men der bliver alligevel talt om det – bare uden navns nævnelse. Bogen Leading with Wisdom udkom i Indien og England i 2007, og dengang drømte Peter Pruzan og Kirsten Pruzan Mikkelsen ikke om, at bogen også en dag ville udkomme på dansk.

”Vi var målløse, da et forlag henvendte sig,” siger Peter Pruzan, der ikke kan skjule sin amerikanske accent. Han er født og opvokset i USA, og kom til Danmark første gang i 1959 på et forskningsstipendiat og var ved ankomsten til Danmark glædeligt overrasket over, at danskerne var meget private og samtidig imødekommende og glade. Han blev dansk statsborger i 1972.

”Vi er et meget blufærdigt folkefærd, som ikke bruger store ord, og så er vi lidt angste for noget, der kan smage af religion. Derfor havde jeg ikke forestillet mig, at bogen ville udkomme i Danmark. Men der sker en fantastisk udvikling herhjemme, og tendensen er, at vi bliver mere åbne og søgende – og mindre fanget af den økonomiske rationalitets spændetrøje.”

Ikke bedre ledere
Den danske udgivelse er udvidet med to danskere i forhold til den oprindelige udgave; Caroline Søborg Ahlefeldt og Karin Verland, tidligere administrerende direktør for Pfizer Danmark. Hertil kommer Niels Due Jensen, bestyrelsesformand for Grundfoskoncernen og Lars Kolind, tidligere administrerende direktør for Oticon. Fælles for alle topledere i bogen er, at de tager afsæt i deres eget indre blik – i deres personlige eksistentielle undren, som Peter Pruzan kalder det.

”De stiller spørgsmål: Hvorfor er jeg her? Hvem er jeg? Hvad er mit ansvar som menneske – og hvordan overføres det til virksomheden? Hvad står virksomheden for? Hvad er succes for os? Hvad er vores ansvar? Det adskiller dem fra de fleste andre ledere. Dermed ikke sagt, at andre ledere er dårlige eller ufølsomme over for deres indre tilskyndelser, men de er ikke bevidste om dem.”

Peter Pruzan og Kirsten Pruzan Mikkelsen udgiver bogen i Danmark uden at tjene en krone på den. ”Vores arbejde er ikke farvet af tanken om at tjene penge. Når jeg taler så entusiastisk om det her område, som jeg gør, så er det heller ikke for at tjene penge – men for at komme ud til flere, der er klar til at åbne sig for ledelsens spirituelle dimensioner.”

Gode råd til kommende spirituelle ledere:
Frem for alt vil jeg understrege vigtigheden af ikke-tilknytning til de materielle resultater af eller belønninger for ens handlinger samt af at praktisere kærlighed: Kærlighed til en selv og kærlighed til andre. Alvaro Cruz, stifter og administrerende direktør, I.C.M. Ingenieros Ltda. og guvernør i staten Cundinamarca, Colombia.

Eksemplets magt betyder meget; man skal praktisere det, man prædiker. Man skal give udtryk for det, man tror på, gennem sine handlinger, så godt man kan… at praktisere det, man prædiker, er nøglen til succes, personligt og organisatorisk. Lars Kolind, tidligere administrerende direktør for Oticon.

Kilde: Ledelse med visdom – spirituelt baseret lederskab i virksomheder af Peter Pruzan og Kirsten Pruzan Mikkelsen. Gyldendal Business.

Læs også