Karriere

Vil du arbejde med ledelse?

Hver 3. dansker går rundt med en lederdrøm i maven. Men hvad kræver det egentlig? Vi dykker ned i de vigtigste ledelseskompetencer og giver dig råd til at tage det første skridt.

Hvad indebærer ledelse?

Ledelse handler om meget mere end blot at udstikke ordrer. Det kræver evnen til at kommunikere klart, planlægge effektivt, sætte mål og løse konflikter. Samtidig er personlighedstræk som empati, samarbejdsevner og beslutningsdygtighed helt afgørende. De fleste ledere har typisk ansvar for mellem 5 og 19 personer, hvilket stiller krav til din evne til at drive og skabe et velfungerende team.

”Det første, man skal forstå, er, at der er forskel på personaleansvar og andre lederopgaver som produktionsansvar, drift og regnskab. Man kan tale om en skelnen mellem generalister og fagspecialister. For eksempel indebærer personaleansvar typisk opgaver som rekruttering, medarbejderudvikling og konflikthåndtering, mens drift fx kan fokusere på procesoptimering, ressourcestyring og budgettering. Nogle er til det ene, og andre er til det andet, så gør op med dig selv, hvad du er til,” forklarer Line Purup, rekrutteringskonsulent hos Jobindex.

Hvordan bliver du klar til at tage skridtet?

Hvis du drømmer om at blive leder, kan det være en god idé at starte med at tage flere ansvarsposter til dig i din nuværende rolle som fx projektledelse, koordineringsopgaver eller mentorroller. For her opbygger du den erfaring, som er så afgørende for om du kan klare dig i en lederrolle.

”De ekstra opgaver er ofte vejen til at vise, at du er klar til mere. Det er også smart at starte på denne måde, fordi du så finder ud af om ledelse overhovedet er noget for dig, for det kan jo godt komme bag på nogle, hvad ledelse egentlig handler om” siger Line Purup og understreger vigtigheden af at få kommunikeret sine ambitioner tydeligt til sin chef.

Skal du uddanne dig for at blive leder?

For mange er det relevant at supplere med uddannelse eller kurser, der styrker både de faglige og personlige sider af lederrollen – og der er heldigvis masser af gode muligheder for at dygtiggøre sig. Hos Jobindex anbefaler vi at starte med vores persontypetest som kan give dig en bedre forståelse af dine styrker og udviklingsområder.

Hvor finder du lederjobbene?

Er du nysgerrig på, hvilke stillinger der findes, så kan Jobindex være et godt sted at lede. Du kan fx lære en masse om, hvad arbejdsgiverne forventer af deres kommende ledere ved at gennemgå de relevante annoncer og skrive de vigtigste krav til stillingerne ned.

”Når du er klar til at søge lederstillinger, er det en god idé at holde øje med de brancher og virksomheder, der vækster og sætter nye projekter i gang. Sørg for at kigge efter virksomheder, der har ressourcer til at investere i og udvikle deres ansatte,” råder Line Purup.

CV, lederdilemmaer og personlighedstests

Og hvad så med hele ansøgningsprocessen? Hvordan kommer man godt igennem den?

”Noget af det, der vægter allertungest for en kandidat til et lederjob, er gode udtalelser fra tidligere arbejdsgivere. Modsat kan man sige, at et CV med en række korte ansættelser er noget, der vækker undren – især, hvis det er en kandidat med flere år på arbejdsmarkedet, der burde have haft længere ansættelser,” fortæller Line og uddyber:

”Men husk, at hvis der er en god forklaring for de korte ansættelser, gør det ikke noget. Det kan jo være, at du trives med at arbejde med kortere projektansættelser - og er du nyuddannet er billedet jo naturligvis også et andet med et mere eksperimenterende arbejdsliv.”

Kommer man så videre til en samtale, så er det godt at have forberedt sig på nogle særlige ting hjemmefra, nemlig lederdilemmaer og personlighedstests.

”Til samtaler vil du også ofte blive udsat for virkelighedsnære lederdilemmaer – eksempler på svære situationer som man som leder kan ende med at stå i. Her får man øje på de kandidater, der har gjort sig grundige refleksioner. Det siger sig selv, at dem, der kan vise erfaring med ledelsesaktiviteter også står særligt godt her.”

Typisk er der også flere samtaler i processen med hvert deres fokus.

”Det kan også være godt at skrive sig bag øret, at 2. samtale typisk foregår ud fra resultaterne af din personlighedstest og evt. også en case. Her diskuterer man både de svage og de stærke sider og får en dialog ud af det.”

Er du klar til at tage det første skridt?

Lederrollen er både udfordrende og givende, og der er mange måder at nå dertil. Start med at tage vores persontypetest og få afklaret, hvor dine styrker ligger. Måske er du tættere på lederdrømmen, end du tror!

Tag vores persontypetest


Kilde: Jobindsigt Zoom: Danskernes forventninger til ledelse. 2025.