Ledelse

Sådan bliver du en god leder som ung

Du skal lede medarbejdere, der er ældre end dig selv: Du er måske usikker og har masser af udfordringer på din nye lederpost. Bliv guidet godt på vej her, så du kan blive en god, ung leder…

Direktør i Lederne Vibeke Skytte har selv været der, og hun genkender derfor hurtigt de problemstillinger, som unge ledere står i.

”Jeg føler mig lidt alene, hvem kan jeg sparre med?” ”Jeg er i tvivl om, hvordan jeg leder medarbejdere, der er ældre end jeg selv”. ”Jeg kender slet ikke mine styrker og svagheder”. Sådan lyder nogle af kommentarerne fra nye unge ledere, når organisationen Lederne taler med dem.

”Jeg kan godt huske både usikkerheden og udfordringerne, som helt sikkert ikke har ændret sig synderligt, fra jeg selv var en ung og uerfaren leder. Der var ledelsesopgaver, der skulle løses, og naturligt nok var udfordringen meget ofte, at jeg manglede viden, for det var første gang, jeg stod i situationen. Opgaverne blev løst, men set i bakspejlet var der formentlig noget, der kunne have været håndteret på en anden måde, hvis jeg havde den erfaring, som jeg har i dag,” siger Vibeke Skytte i en klumme i Berlingske i september 2013.

Otte gode råd

Lederne har tidligere givet otte gode råd i den nu lukkede avis Urban til, hvordan du bliver en god ung leder:

1. Afklar din lederrolle

Find ud af, hvilken type leder du vil være for de ansatte, og hvad dine succeskriterier er. Fortæl de ansatte, hvad du selv kan, hvad du forventer af dem, og hvordan de kan bruge dig.

2. Vind medarbejdernes tillid

Hold hvad du lover og gør, som du siger. Ellers kan du komme til at virke usikker, og det fostrer mistillid blandt de ansatte, som ikke ved, hvor de har dig.

3. Vær tjekket

Respekten blandt de andre medarbejdere vindes også ved rent faktisk at fremstå som kompetent. Vis, at du har noget at have din ledertitel i. Det er vel ikke tilfældigt, at du er blevet valgt til jobbet?

4. Bed de ansatte om hjælp

Der er ingen skam i at bede sine ansatte om hjælp i forskellige sammenhænge. Lederen udstråler, at han eller hun har tillid til sine medarbejdere ved at bede om hjælp, og medarbejderne vil hellere end gerne dele ud af deres viden, fordi det får dem til at føle sig værdsatte.

5. Fremhæv de dygtige

Værdsæt de erfarne medarbejdere. Nogle vil med din ansættelse måske føle, at de er blevet forbigået. At de skulle have haft din stilling. Tag fat om nælden med det samme, hvis du fornemmer, at der er konflikter under opsejling på den front, men sørg ellers for at vise dem respekt for den erfaring og den viden, de har.

6. Vær åben over for feedback

Kloge ledere lader de ansatte fortælle, hvad de synes om chefen. Spørg, hvordan de ansatte mener, at du klarer dig som chef.

7. Drop kontrol-attituden

Spørg, hvis du har brug for gode råd fra den øverste chef. I stedet for at forsøge at opretholde en facade, som skal få dig til at se ud som om, at du har fuldkommen tjek på det hele for at gøre et godt indtryk, så bed om hjælp, hvis du i virkeligheden er usikker.

8. å en mentor

Et netværk eller en mentor kan være en helt afgørende støtte for nye ledere, til hvem man kan tale frit. Kommer man som nyansat udefra, kan det være fint at finde en anden erfaren medarbejder i organisationen, som kan hjælpe én rundt i begyndelsen.

Voks med opgaven

I bogen ”Mit bedste karriereråd – 85 topfolk afslører opskriften på succes” af Maria Holkenfeldt Behrendt, giver Lars Frederiksen blandt andre sit bedste karriereråd. Lars Frederiksen forlod tidligere i år sin stilling som administrerende direktør i Chr. Hansen efter otte år på posten – og efter bogens udgivelse – men rådet giver stadig god mening for unge ledere.

”Skal man blive en god topchef, skal man først og fremmest have lyst til det. Men det er nok også vigtigt at have en evne til at lede andre, og man skal have lyst til at indgå kompromiser både i privatlivet og i arbejdslivet – forstået på den måde, at man altså nogle gange skal tage nogle ubehagelige beslutninger og samtaler, som andre ikke kan lide.

Men ledelse er også noget, man vokser ind i. Det at kalde nogen for fødte ledere, det tror jeg ikke på. Man kan sagtens – ved at blive udfordret og se på andre, og hvordan de gør – udvikle sig til en god leder. Det er jo ligesom sport. I begyndelsen er man måske ikke så god til det, men efterhånden, som man får spillet nogle kampe og vinder, så vokser selvtilliden.”

Er du klar til at arbejde på at blive en god, ung leder?

Læs også