I en undersøgelse gennemført af Megafon om danskernes jobadfærd, angiver 27 procent, at de overvejer nyt job, da deres kompetencer ikke bliver udnyttet tilstrækkeligt i deres nuværende stilling.
Ann C. Schiødt har i mange år arbejdet som HR Manager i forskellige internationale virksomheder, men er nu selvstændig forandringsfacilitator. Hun mener, MUS generelt skal have et mere konkret indhold for at give tilstrækkeligt med nye udfordringer til de medarbejdere, der føler, at deres kompetencer ikke bliver udnyttet. Det kan eventuelt opnås ved at dele midlertidigt ud af lederens egne opgaver.
”Lav en liste med dine egne opgaver, og giv den til medarbejderen. Visse opgaver kan ikke uddelegeres, men så lad være med at skrive dem på. Så kan du bede medarbejderen skrive sine initialer ud for de opgaver, han eller hun vil prøve en enkelt gang eller to. Opgaverne behøver ikke at være permanente,” siger Ann.
”Det er en win-win, for dels får vi mere motiverede medarbejdere, der bruger flere evner og sider af sig selv, og derfor bliver gladere og mere effektive. Samtidig bliver lederen aflastet for opgaver, hvilket frigør tid til netop at være leder. Jeg har selv gjort det både permanent og midlertidigt,” siger Ann.
Med bore-out mister man energi på arbejde
Bore-out er en kombination af at kede sig, mangle udfordringer og ikke være særligt interesseret i sit arbejde. Det rammer især folk med kontorarbejde, fordi de ikke kan se et fysisk resultat af deres arbejdsindsats.
”Forskellen på at være lidt utilfreds og være ramt af bore-out er, at medarbejderen mister energi ved at gå på arbejde. Det er problematisk, hvis det har stået på et stykke tid, og medarbejderen ikke føler, han eller hun bruger sine evner. Medarbejderen kan sagtens arbejde hurtigere og bedre, så for at det ikke skal blive opdaget, strækker han/hun opgaverne, får dårlig samvittighed og føler sig ineffektiv. På sigt kan det gå ud over selvtilliden,” siger Ann.
Værdi for virksomheden
Udover at risikere at miste medarbejdere eller at medarbejderne brænder ud af kedsomhed, går danske virksomheder glip af en oplagt mulighed for vækst og udvikling.
”De fleste virksomheder vil gerne have, at medarbejderne oparbejder anciennitet på arbejdspladsen, og hvis man er en større virksomhed, kan der være en virkelig værdi i, at medarbejderne rokerer rundt mellem afdelingerne – altså hvis deres kompetencer og ønsker til arbejdsområder passer med virksomhedens behov,” siger rekrutteringsdirektør i Jobindex, Thomas Dahlgaard.