Karriere

Keder du dig også på jobbet?

Det er et tabu, og få siger det højt, men forskning viser, at mange har job, hvor de laver såkaldt tomt arbejde. Det betyder, at chefen tror de har travlt, mens de i virkeligheden løser deres opgaver på en brøkdel af arbejdstiden, hvorefter de så fx læser nyheder, er på Facebook eller spiller computerspil.

Langtfra alle arbejder, når de er på job. Den svenske sociolog Roland Paulsen har forsket i fænomenet kaldet 'tomt arbejde', som kort sagt går ud på, at virksomhedernes ledere ikke har føling med, hvor lang tid en opgave bør tage. Dermed kan chefen ikke kontrollere, om den ansatte har travlt eller for meget tid.

Til BT udtaler Paulsen:

”Hvis du ønsker et job, hvor der er stor mulighed for tomt arbejde, skal du finde et job, hvor det er svært at definere dine konkrete arbejdsopgaver. Hvor du ikke har nogle faste deadlines. Og hvor du måske har en ekspertise, som gør det svært for andre at kontrollere, hvad du laver,” siger han.

Nicklas er akademisk uddannet og arbejder til dagligt med rådgivning og administration. Han kender udmærket til tomt arbejde.

”Der er dage, hvor jeg har travlt hele tiden, og der er dage, hvor jeg simpelthen løber tør for hjemmesider at besøge,” siger han.

Nicklas anslår, at han på de værste dage måske kun arbejder 1-2 timer før dagens opgaver er løst, og han så må finde andre måder at slå tiden ihjel på.

”Jeg læser nyheder på internettet, spiller computerspil, er på Facebook, og nogle gang udskyder jeg simpelthen opgaver, fordi jeg ved, at jeg også har god tid i morgen eller dagen efter,” forklarer han.

Tomheden er udbredt

Til BT udtaler sociolog Roland Paulsen, at han blev overrasket over, hvor let det var at finde personer, der ville fortælle om deres oplevelser med tomt arbejde.

Nicklas er dog langt fra overrasket, og han mener problemet er mere almindeligt, end folk regner med.

”Det er udbredt i alle brancher, tror jeg. Når jeg surfer nettet, støder jeg hele tiden på venner, der chatter og lægger alt muligt på Facebook i arbejdstiden,” siger han.

Nicklas kan også godt finde på at skrive jobansøgninger, når han er på arbejde.

”Så føler jeg i det mindste, at jeg udretter noget. Min chef har overhovedet ikke føling med, hvor lang tid tingene tager, og som jeg ser det, har vi slet ikke travlt i virksomheden. Jeg tør slet ikke tænke på, hvor meget tid han spilder. Faktisk gad jeg godt vide, hvad han mon bruger tiden på,” siger han.

Nicklas mener dog ikke, han kan karakteriseres som doven, og han ville ofte ønske, at han havde mere at se til, da tiden snegler sig af sted, de dage, hvor han er færdig med sine opgaver klokken 10.30.

Faren for fyring

Det kan dog være farligt at fortælle chefen, at man ikke har arbejde nok. Roland Paulsen fortæller til Weekendavisen, at der er flere eksempler på, at ansatte, der fortæller, at de har brug for flere opgaver, ender med at blive fyret.

Nicklas har tænkt de samme tanker. Han overvejede på et tidspunkt at gå til sin chef, men blev bange for konsekvenserne.

”Jeg vil jo ikke miste min stilling eller blive sat ned i tid eller blive pålagt andre dødsyge opgaver, såsom at frankere og pakke breve en hel dag,” forklarer han.

Nicklas mener selv, at han trænger til luftforandring, og han er i øjeblikket aktivt jobsøgende.

”Jeg føler mig desillusioneret som akademiker over at have studeret på højt niveau i så mange år for at finde ud af, at arbejdslivet er fuldt af så meget tomt arbejde,” siger han.

Har du også et tomt arbejde, kan du finde et med mere indhold på www.jobindex.dk.

NOTE: Nicklas er et opdigtet navn. Hans rigtige identitet er redaktionen bekendt.