RekrutteringTests

En­ne­a­gram­met har indtaget er­hvervs­li­vet

Cheferne i dansk erhvervsliv har de seneste tre-fire år i høj grad taget den psykologiske model enneagrammet til sig. Den er en uvurderlig hjælp i forståelsen af medarbejderne og chefens egen rolle.

I løbet af de seneste tre-fire år har 35.000 personer klikket sig igennem en test i enneagrammet på internettet, og udviklingen har især været markant på det seneste. I forhold til sidste år har 13 procent flere taget testen. Ifølge Flemming Christensen, der er manden bag testen og direktør i Think About It, der blandt andet tilbyder kurser i enneagrammet – har enneagrammet også fanget ledere i dansk erhvervsliv.

”Vi oplever en enorm interesse fra erhvervslivet i at bruge enneagrammet, og kan se en stigning i interessen for vores kurser og foredrag fra chefernes side,” siger Flemming Christensen.

Enneagrammet er kort fortalt en psykologisk model, der beskriver ni forskellige persontyper med ni forskellige måder at opfatte verdenen på. Den viden kan ledere nyde rigtigt godt af.

”Den menneskelige evolution viser jo, at dem, der kan arbejde sammen, overlever. Kunne urmenneskene mærke mammutten komme, ville de dø, hvis de blev forvirrede og løb deres vej uden at samarbejde. De stammer, der arbejdede sammen, overlevede. Sådan foregår det altså også i dansk erhvervsliv. Det er utrolig vigtigt at arbejde i teams og forstå hinanden, hvis man vil overleve.”

Forfærdelig chef
Flemming Christensen mener, at samarbejdsdelen er den ene del i enneagrammet, som tiltaler ledere. Den anden del er fokus på, hvilken type de egentlig selv er.

”20 procent af cheferne i dansk erhvervsliv ville være blevet fyret af deres medarbejdere, hvis de havde muligheden for det. Men medarbejderne venter med at skifte job, til krisen er ovre. De holder vejret,” fortæller Flemming Christensen.

Krisen har en tendens til at trække de værste sider frem i mennesker, og lederens magt kan forstærke denne tendens. Frustrationen og afmagten kan fremkalde en adfærd, som lederen måske ikke er klar over.

”Nogle ved ikke, hvordan de er, fordi de ikke har nogen selvindsigt. Vi giver dem mulighed for at se på sig selv og opdage konsekvenserne ved den måde, de kommunikerer og opfører sig på.”

Svaret på hvorfor
Der findes masser andre værktøjer i stil med enneagrammet, men direktøren for Think About It mener, at enneagrammet adskiller sig på ét væsentligt punkt – og at det er det, der har gjort det så populært inden for de seneste år.

“Andre modeller kan vise, at du som type måske er emotionel og udadvendt, og så ved man det. Men du får ikke at vide, hvorfor du er det. Der er for eksempel en type, som har brug for at komme i mål, være arbejdsom og få tingene til at lykkes. Men hvorfor vil de det? Er det fordi de identificerer sig med deres arbejde, fordi de er bange for at miste ansigt eller fordi de ikke har lært at sige nej. Uanset hvad forklaringen er, så har omgivelserne i de fleste tilfælde svaret. Det er nemlig sådan, at andre har lettere ved at se os selv, end vi selv har.”

Når lederen har fået større selvindsigt, kommer han eller hun til at fremstå mere troværdig. Når det sker, bliver der skabt mere loyalitet overfor lederen.

”Det er netop det, ledelse handler om. At have mennesker, der følger en. Uden følgeskab – ingen ledelse,” siger Flemming Christensen.

De ni typer – i meget korte træk:

  1. Den principfaste og idealistiske type. De er samvittighedsfulde og etiske med en stærk fornemmelse af, hvad der er rigtigt og forkert.
  2. Den omsorgsfulde, empatiske, oprigtige og hjertevarme type. De er venlige, generøse og selvopofrende, men de kan også være sentimentale, smigrende og behagesyge.
  3. Er den tilpasningsdygtige, succesorienterede type, som er selvsikker, tiltrækkende og charmerende. 3’ere er ambitiøse, kompetente og energiske, og de kan også være fokuseret på status og motiveret af forfremmelse.
  4. Er selviagttagende, romantiske typer, som er selvbevidste, sensitive og reserverede. De er rolige, kreative og individualistiske, men de kan også være humørsyge og selvoptagede.
  5. Er skarpsindig og tænkende, er opmærksom, indsigtsfuld og nysgerrig. 5’ere er selvstændige og innovative, men de kan også være distræte og være fanget i deres egne tanker.
  6. Er den engagerende, sikkerhedssøgende type, som er pålidelig og hårdtarbejdende. De kan blive defensive og undvigende.
  7. Er den travle, produktive type, som er udadvendt, optimistisk og spontan. De er legesyge, humørfyldte og praktiske, men de kan også misbruge deres mange talenter ved at sprede sig over for mange ting.
  8. Er den kraftfulde, aggressive type, som er selvsikker, stærk og selvhævdende. De er beskyttende og ligefremme, men de kan også være egocentriske og dominerende.
  9. Er den sorgløse, selvudslettende type, som er accepterende, tillidsfuld og stabil. De er som regel kreative og optimistiske, men de kan også være for villige til at komme godt ud af det med andre.

Læs mere på www.thinkaboutit.dk, hvor du også kan teste dig selv og finde din type.