ArbejdsmarkedetRekruttering

Brug din spe­ci­al­vi­den om kultur og sprog!

”En gængs vittighed i Canada er, at hvis man gerne vil have fat i en læge, så skal man bare ringe efter en taxa, for der er meget stor sandsynlighed for, at chaufføren er læge,” fortæller tidligere handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr (SF) til Berlingske Business.

Pia Olsen Dyhr mener, at Danmark skal være bedre til at bruge de kompetencer, som dygtige nydanskere har, da de kan være nøglen til succes på vækstmarkeder. Nydanskere besidder ofte den specielle indsigt og viden, fx om kulturforskelle, der gør det muligt at etablere sig og agere på et nyt marked. Det handler ofte om at være åben og opfindsomhed, når man skal etablere sig på et nyt marked. Men det handler også om at forstå omverdenen og de markeder, man bevæger sig ind på. Her kan dygtige nydanskere være nøglen til succes.

”I Danmark skal vi være glade for, at udlændinge eller nydanskere vil arbejde her i Danmark. De giver os mulighed for at være del af den globaliserede verden, hvor vi ikke kan isolere os. De har kompetencer og uddannelser, som vi skal blive meget bedre til at bruge,” siger Pia Olsen Dyhr til Nyheder På Dansk.

Direktør i Dansk Erhverv, Christian T. Ingemann, påpeger, at meget handler om at have de rigtige kompetencer i virksomheden og medarbejdere, som forstår sig på de særlige økonomiske, politiske og kulturelle forhold, som gør sig gældende i lande, der er væsensforskellige fra Danmark.

”Vi kan med stor fordel trække på den viden og de kompetencer, som nydanskerne i kraft af deres dobbelte ophav besidder,” siger han til Dansk Erhverv.

Nydanskere og nye markeder

Danmark har brug for at få gang i væksten ved at styrke dansk eksport, og det gælder ikke mindst til vækstmarkederne.

”Hele 13 procent af alle iværksættere i Danmark er nydanskere. Vi har med andre ord en kæmpe ressource af innovative mennesker med sproglig og kulturel viden og et netværk i deres oprindelseslande”, siger Pia Olsen Dyhr på www.um.dk.

Fremover skal væksten foregå uden for Europas grænser

”Vi skal blive bedre til at udnytte de kompetencer, som nydanskere har til at styrke dansk eksport, ikke mindst til vækstmarkederne. Vi ved, at 90 procent af den globale vækst i de kommende år kommer til at foregå uden for Europas grænser,” siger Pia Olsen Dyhr på www.um.dk.

Hun peger på, at potentialet for arbejdspladser i eksportvirksomhederne er stort, men at virksomhederne selv har svært ved at finde overskuddet til at finde frem til de rette medarbejdere.

Ny database forener virksomheder med nydanskere

Det skal være nemmere at finde job for dygtige nydanskere og andre med specialviden om specifikke lande og kulturer. Og danske eksportvirksomheder skal have lettere ved at finde de rette medarbejdere til eksportjob. Jobindex har nu lavet en særlig job- og CV-database for eksportjob: eksportjob.dk.

Jobindex´ nye database styrker båndet mellem danske virksomheder og dygtige nydanskere. Databasen er med til at skabe mere vækst for danske eksportvirksomheder og få dygtige nydanskere i arbejde.

”Hvis man får 12.000 nydanskere ansat i eksportvirksomheder, så kan man øge eksporten med to mia. kr. Det, tror jeg sagtens, kan nås,” siger Pia Olsen Dyhr til Nyheder På Dansk

Op mod 20.000 nydanskere bruger ifølge tidligere handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr ikke deres uddannelse.

Opret dit CV med det samme og øg dine chancer for, at virksomhederne finder dig, eller du finder dem.

Læs også