Arbejdsmarkedet

Besty­rel­ser mangler viden om IT

Over halvdelen af de danske IT-direktører og IT-chefer svarer ”hverken/eller”, ”dårlig” eller ”ringe”, når de bliver spurgt; om deres bestyrelse udnytter de strategiske muligheder, som it giver. Det efterlader plads til forbedring, mener folkene bag undersøgelsen.

Syv procent svarer, at deres bestyrelse er dårlig eller meget dårlig til at udnytte de strategiske muligheder, som it giver. 23 procent svarer, at deres virksomhed er ringe til at udnytte de muligheder, som den IT-mæssige udvikling giver. 36 procent svarer ”hverken/eller”.

100 danske IT-direktører og IT-chefer er blevet spurgt om netop bestyrelsens evne til at udnytte de muligheder, som it giver – og svarene efterlader ifølge folkene bag rapporten plads til forbedring. Det er Analyse Danmark, der har udarbejdet rapporten for Danske IT-Advokater.

”For ikke mange år siden var it lig med hardware og programmer. Men for en moderne virksomhed er it i dag en strategisk disciplin, der kan udgøre forskellen på succes eller fiasko,” skriver rapport-magerne ifølge Computerworld den 7. september 2012.

Derfor mener man, at it er en disciplin, der bør tages med i alle strategiske og driftsmæssige overvejelser.

Problemet kan en af landets fremmeste erhvervsledere og bestyrelsesformænd, Flemming Lindeløv, ifølge NPinvestor.dk nikke genkendende til. Han har tidligere stået i spidsen som koncerndirektør for COOP og været CEO i Carlsberg – og er i dag bestyrelsesformand i DELTAQ. Han påpeger en oplagt faldgruppe, som mange organisationer falder i, når der bliver sammensat bestyrelser:

”Det er let at komme til at sætte en række dygtige mennesker sammen i en bestyrelse og så tro, den hellige grav er velforvaret. Men det er ikke nok bare at have dygtige mennesker. De skal også besidde den rette sammensætning af kompetencer, så der ikke opstår blinde pletter i forhold til virksomhedens situation og placering på markedet,” siger Flemming Lindeløv til NPInvestor.dk og fortsætter:

”Udfordringen med den rette kompetencesammensætning er en generel faldgruppe, der kan vise sig på mange områder. Men blandt andet fordi den informationsteknologiske udvikling går utroligt stærkt, er it et område, hvor den særligt let kan komme til udtryk, og hvor der således hele tiden er brug for at sikre, at man har de rette og opdaterede kompetencer.”

Manglende viden koster

Tilbage i 2010 kunne Computerworld berette om, at bestyrelser uden it ”koster kassen”. Ifølge 2010-udgaven af IT i Praksis, er bestyrelsen i høj grad involveret i hver fjerde af de danske virksomheder, som får mest ud af deres IT-investeringer – og regner man de bedste virksomheder med, hvor bestyrelsen ”i nogen grad” er involveret, er procenten på 75.

”Bestyrelsesformændene i disse tunge bestyrelser anerkender, at der er behov for teknologi-indsigt i bestyrelseslokalet,” siger Ejvind Jørgensen, der ifølge artiklen er chef for markedsudvikling hos Rambøll Management Consulting, der laver undersøgelserne bag IT i Praksis, som udgives i samarbejde med interesseorganisationen Dansk IT.

I Dansk IT mener formanden, Pensam-direktør, Klaus Kvorning Hansen, at mangel på IT-forståelse i bestyrelseslokalet kan koste dyrt.

”Et professionelt bestyrelsesmedlem har blik for, hvad it kan bidrage med, og bliver ikke forskrækket over at skulle forstå, hvad IT-chefen taler om,” siger Klaus Kvorning Hansen til Computerworld og fortsætter:

”Nogle steder taler man om at have et IT-udvalg i bestyrelsen lige som et revisionsudvalg. Jeg ved nu ikke, om det bør være målet. Man det står fast, at IT-kompetence i bestyrelsen giver en større gevinst af IT-investeringerne."

Når Klaus Kvorning Hansen kan udtale sig så skråsikkert om gevinsterne af IT-investeringer, hænger det ifølge Computerworld sammen med metoden bag IT i Praksis, hvor Rambøll Management Consulting identificerer, hvad de 350 virksomheder og offentlige organisationer får ud af deres IT-investeringer og krydser det med de øvrige spørgsmål i undersøgelsen. I 2010 var det 15. gang, at undersøgelsen blev udgivet.

Læs også