Rekruttering

Se igennem CV-pynten: Lav en stram jo­b­a­na­ly­se

En stram jobanalyse sikrer, at du ikke bliver forført af et prangende CV, og at du holder dig skarp i rekrutteringsprocessen.

En god jobanalyse giver dig ikke alene mulighed for at handle hurtigt. Den gør også, at du holder hovedet koldt, når du står midt i processen. Og det er nemmere at rekruttere den rigtige, når man er bevidst om, hvilken faglig og menneskelig profil, man ønsker, forklarer Marianne Søgaard, HR-chef i interesseorganisationen Lederne.

”Den sikrer samtidig, at man ikke lader sig forføre i processen. Måske mødes man af en kandidat, der er vældig dygtig, med et strålende CV og tilmed erfaring fra en konkurrent, men som bare ikke matcher den profil, der søges efter. Der kan en jobanalyse være med til at holde en på sporet. Så på alle måder er en god jobanalyse helt afgørende,” siger hun.

Du undgår at blive duperet

Når du er klar over, om kompetencerne er i orden, er det kemien, der spiller en rolle. Og her kan en god jobanalyse igen hjælpe dig med at holde fokus og vælge den kandidat, der er bedst for firmaet eller afdelingen.

”Den kan gøre, at man ikke kommer til at blive benovet over en. Vi kender alle sammen dem, der slår benene væk under en, så man glemmer, hvad man gik efter,” siger Marianne.

Vær grundig og hurtig

Ifølge Marianne er det er vigtigt at gøre sit forarbejde.

”Man skal slå til hurtigt, men man skal ikke sjuske. For det er dyrt at fejlrekruttere og dumt for begge parter,” slutter hun.

Sådan kommer du i gang med jobanalysen:

  • Hvad er rammerne og vilkårene for jobbet?
  • Hvilke kerneopgaver skal løses, nu og på sigt?
  • Hvilke resultatkrav er der i jobbet?
  • Hvilke kompetencer er nødvendige for at løse opgaverne?
    • Faglige?
    • Personlige?

Læs også