Helle Laugesen, Centerdirektør i Nykredits afdeling i Lyngby


Helle Laugesen, Centerdirektør i Nykredits afdeling i Lyngby
Helle Laugesen er oprindelig bankuddannet og har blandt andet været intern gruppeleder, souschef i Hillerød og er nu på 10. år centerdirektør for 16 medarbejdere i Lyngby. Størstedelen af arbejdet som centerdirektør består af ledelse, salgsopfølgning og kontakt med samarbejdspartnere og kunder.
Søg kandidater Om kandidaterneOm jobsøgning Profilarkiv
Rollemodeller Arrangementer Rapporter og talCoaching


Helle Laugesen, Centerdirektør i Nykredits afdeling i Lyngby

Hvordan vil du beskrive dig selv som leder?
Det har altid været mit ønske at skabe resultater og motivere andre - det er nogle af mine største motiver for at være leder. Nykredit gør meget for at udvikle sit personale, og jeg har altid følt støtte og tillid fra mine egne ledere.
Jeg mener, at det allervigtigste som leder er at tro på sig selv og interessere sig for mennesker. Samtidig er det vigtigt at have opbakning fra sin nærmeste leder. Jeg sidder som centerdirektør i Lyngby og har gjort det i 10 år, men da jeg startede hos Nykredit, var det ikke med dét for øje at blive leder.

Jeg har altid involveret mig i de jobs, jeg har haft, og er vokset med mine opgaver. Desuden har jeg turdet sige min mening. Derudover har jeg også haft ledere, der har skubbet på, og det, tror jeg, er utroligt vigtigt. Man skal acceptere, at der er nogle ting, man ikke kan finde ud af som leder, men som skal uddelegeres. Derfor er det også vigtigt, at have tillid til sine ansatte. Når man tror, at man kan finde ud af alt, spreder man sig også over for meget. En god leder er ikke noget, man bliver på en eftermiddag eller ved at have læst fem år på en uddannelse - det er en meget individuel kvalitet.

Som leder skal man naturligvis kunne skabe nogle resultater . og det er klart, at det også motiverer mig at have fokus på bundlinjen. Jeg er et konkurrencemenneske, men ikke for enhver pris. Jeg mener, at det er afgørende at reflektere over, hvad man selv forventer af lederrollen, og hvad virksomheden forventer af en. Det er vigtigt i de perioder, hvor det ikke går så godt, at man kan se fremad og sige: .Hvad er det, der er galt?. I sådanne situationer søger jeg inspiration i mine lærebøger og min netværksgruppe.

Det er også vigtigt, at man har fokus på at udvikle de ledertalenter, der sidder rundt omkring i ens afdeling. Her tænker jeg meget på, hvem der gene vil motiveres, og hvordan jeg kan få dem videre i deres karriereforløb.

Har din familiebaggrund haft en indvirkning på, at du i dag er leder?
Hjemmefra har jeg fået en stor portion selvtillid og tro på, at jeg er rigtig god til en masse ting. Jeg kommer fra en stor søskendeflok, og i dag er vi alle sammen i gode jobs. Jeg tror dybest set, at det vigtigste, du kan give dine børn, er selvtillid og gode diskussioner om, hvad der sker ude i samfundet.
Hvis hjemmefronten ikke bakker dig op, opstår der konflikter, og så kan det være rigtigt svært at gøre karriere. Det er vigtigt at give mulighed og luft til, at manden kan tage nogle af opgaverne i hjemmet. Det er afgørende, at man ikke tror, at man skal leve det .perfekte liv., og at man tør give slip på nogle ting og turde hvile i sig selv. Jo mere man hviler i sig selv, jo mere tør man også åbne sig overfor sit personale.

Det er jo en stor ting at komme hjem og fortælle familien, at man skal være centerdirektør. Hvordan tacklede I det i din familie?
Naturligvis havde vi drøftet tingene før, så det var ikke en beslutning, der blev taget over natten. Det var meget velovervejet. Jeg har et bagland, som altid har bakket mig op, og jeg tror, at man skal få afklaret om ens bagland tillader, at man søger nye udfordringer. Hvis jeg ikke havde opbakning hjemmefra for ti år siden til at springe fra souschefstolen til centerdirektørstolen, så havde jeg ikke siddet her nu. Det kan også blive den slags ting der fører til skilsmisse eller afholder nogen fra at søge forfremmelse.

Har du undervejs i dit karriereforløb nogensinde oplevet forhindringer, som specifikt har været kønsrelaterede?
Aldrig. Det er vigtigt, at man ikke forskelsbehandler kønnene. Nykredit sætter fokus på at rekruttere flere kvindelige ledere - ikke for at forskelsbehandle, men for at matche den mangfoldighed, man generelt møder rundt omkring i verden.

Man skal huske på, at i den finansielle sektor er der ansat mange mandlige ledere, og ind imellem kommer der også nogle initiativer til, hvordan man kan øge antallet af kvindelige ledere. Men det er ikke alle kvinder, der vil være ledere, og der er generelt ikke særligt mange kvinder, hverken på ledelses- eller bestyrelsesposterne i finansverdenen. Hver gang en kvinde bliver forfremmet, kommer det i alle landets aviser, og det bliver understreget og fremhævet, at man har valgt en kvinde.

Der er måske også nogle unge kvinder, som føler, at de skal være bitches for at få succes, og det er rigtig synd. Det er efter min mening netop den empati, intuition og evne til at multitaske, som man ofte har som kvinde, der giver nogle fordele i forhold til de mange mandlige ledere. Det kan godt være, at der er nogle ledere, som er uenige, og jeg vil heller ikke sige, at det altid er sådan. Men jeg tror på, at der findes nogle faktorer, som gør, at kvinder har en særlig styrke på ledelsesområdet, og at det er nemmere for dem at motivere deres ansatte til at nå de fælles mål.

Intuition skal findes hos den enkelte medarbejder, såvel mand som kvinde. Det er vigtigt ikke at forskelsbehandle i den henseende . og det er vigtigt at være opmærksom på, hvad der gør os til gode ledere. Dét at være leder er en kombination mellem selv at ønske at være det og at blive skubbet lidt frem engang imellem.
Hvis jeg kun havde enten mandlige eller kvindelige ledere, ville der mangle en synergieffekt. Jeg foretrækker en sammensætning af både mænd og kvinder, og det er også det ideal, jeg selv arbejder ud fra, men naturligvis altid med kompetencer og talent i fokus.

Hvad gør Nykredit for at talentudvikle deres ansatte?
Det er vigtigt at finde ud af, hvad ens rolle er i virksomheden. For mig er metaforen, at jeg ser mig selv som gartneren i et væksthus. Hvordan kan mine ansatte blive bedre? Og hvordan kan Nykredit blive bedre? Det er for eksempel vigtigt at have mobilitet i en koncern, så medarbejderne bliver rykket lidt rundt i virksomheden og prøver nye ting. På denne måde vil de også bedre kunne finde ud af, om de måske skal være ledere. Jeg synes i det hele taget, at der er mange muligheder for at avancere og talentudvikle sig i Nykredit. Der er trainee-uddannelsen og de interne stillingsopslag, som man frit kan søge. Man kan også blive indstillet til et før-leder kursus. Og så er der udviklingssamtalerne med indbyggede spørgsmål, der handler om, hvor den enkelte ser sig selv om et år.

Interview: Kikki Nellemann Lauritzen, Jobindex A/S
Tekst: Charlotte Hansen, Jobindex A/S


Læs også

Sorter artikler efter emne.