KarriereLedelse

Er du gået i ide­al­fæl­den?

Jagter du hele tiden illusionen om at være den ideelle leder? Så bliver du sikkert aldrig helt tilfreds med dig selv. Bliv guidet til at slippe ud af fælden.

Skal du bare lige være færdig med næste opgave, nå næste deadline eller over på den anden side af en implementering - og så bliver det hele bedre? Er du holdt op med at lytte til din egen mavefornemmelse i dit lederskab, og navigerer du upræcist efter, hvad du tror en ”rigtig” leder bør gøre?

Så er du måske havnet i idealfælden, hvilket gør, at du aldrig bliver helt tilfreds. Det mener Cecilie Gredal, der er foredragsholder, ledelsesmentor og forandringsfacilitator hos CecilieGredal.dk:

”Vi leder ofte ikke indad i os selv eller i organisationen men tror i stedet, at vi skal løse udfordringer ved at opfinde noget nyt. Ved at tilegne os og anvende den seneste nye ledelsesteknologi. Vi er sindssygt ambitiøse og tror fejlagtigt, at vi skal knokle, og at det skal være hårdt for at være godt. I den proces værdsætter og bruger vi som oftest ikke vores intuitive største talenter.”

Det betyder, at der er risiko for, at vi slider os selv og vores medarbejdere ned, lyder det fra Cecilie Gredal, som derfor mener, det er vigtigt, at vi sørger for at slippe ud af idealfælden.

Start med at skabe klarhed

Der er dog ikke én enkelt vej ud af fælden:

”Der er flere elementer i det, men et af dine fokuspunkter bør være, at du skaber klarhed: Hvad er min opgave, hvad er jeg rigtig god til, hvad gør vi lige nu, som virker rigtig godt – og hvad skal vi ikke gøre mere eller justere på? Du når mere og får mere tid ved at skabe klarhed og forsimple tingene,” siger Cecilie Gredal, der på baggrund af egne erfaringer og forskning er bekymret for, at alt for mange overbelaster deres hjerne og system ved at have gang i alt for meget på en gang.

Ægte succes handler ifølge hende ikke nødvendigvis om andet og mere, men om at kunne "afimplementere" i lige så høj grad som at implementere.

Hvis man som leder føler sig utilstrækkelig, så mener hun, at det typisk er, fordi man har et urealistisk billede af såvel, hvad ens opgaver er, som hvordan processer fungerer. I arbejdet for at kompensere for din forestillede utilstrækkelighed ender du, ifølge Cecilie Gredal, med enten at blive en ansvarsfratager eller ansvarsfraskriver – det bliver ude af balance, ineffektivt og nedbrydende.

”Hvis du som leder er god til at skabe energi, motivere og samarbejde – men ikke værdsætter det, fordi du tror, at den ideelle leder er en, der dokumenterer og arbejder meget lean, så vil du blive ved med at arbejde mod dit talent – det vil være hårdt, og du vil som oftest ikke opleve anerkendelse, for du higer efter den inden for områder, som du ikke intuitivt er god til,” siger Cecilie Gredal.

Gør du det, så tilsidesætter du dig selv, fordi det udelukkende kommer til at handle om den rolle, du har påtaget dig – og derfor skal du have klarhed over, hvilke idealer du og kulturen urealistisk opstiller, hvad der er DIG, og hvad der er din rolle. Det er, ifølge Cecilie Gredal, sindssygt tiltrækkende, når en leder er autentisk. Det er dem, vi kan mærke og gerne vil følge. Så vær tro mod dig selv, lyder Cecilie Gredals råd: Det er du, når du arbejder med det, der falder dig lettest, og det er også der, du skaber de bedste resultater.

Husk at sige fra

En del af det at slippe ud af idealfælden som leder, handler ifølge Cecilie Gredal, også om at sige fra.

”Vi skal ikke være så bange for at sige nej. I et nej ligger der også et ja til dig selv eller det, du har ansvar for. Samtidig er din fornemste opgave som leder at gøre dine medarbejdere gode og få dem til at vokse i stedet for lige at klare alting selv,” siger hun og tilføjer, at de fleste ledere, hun rådgiver i sin virksomhed træder ind ad døren med et ønske om at skifte job, ægtefælle, bolig eller noget tilsvarende.

Når de går derfra igen, ser de anderledes på deres nuværende job og livssituation, og mange ender med at blive glade for deres job igen: De søgte til at starte med et svar uden for jobbet – et svar, som de ifølge Cecilie Gredal kan finde i deres nuværende arbejde ved at slippe ud af idealfælden.

Læs også