Når en dansker søger nyt job, flygter han eller hun ikke altid fra dårlig ledelse eller lav løn. Det handler primært om at få nye udfordringer, fastslår ny undersøgelse lavet af Megafon for Danske Medier.
Jobindex’ analyseekspert, Helle Elizabeth Skovbæk, uddyber, at vi typisk søger hen imod noget nyt – ikke væk fra noget.
”Når man kombinerer den viden med, at 81 % af danskerne et andet sted i undersøgelsen har sagt, at de er tilfredse med deres job, så viser undersøgelsen, at selv tilfredse medarbejdere kan flyttes,” siger Helle Elizabeth Skovbæk.
Tallene fra undersøgelsen stemmer overens med, at størstedelen af Jobindex’ brugere er i beskæftigelse, selvom de er aktive på Jobindex.
Med andre ord bør virksomhederne være opmærksomme på, at selvom medarbejderne er tilfredse med deres arbejde, er det ikke ensbetydende med, at de ikke er opmærksomme på andre jobmuligheder, hvor de blandt andet kan udnytte deres kompetencer på nye måder.
Nye udfordringer drager
Undersøgelsen viser, at 4 ud af 10 danskere overvejer at søge et andet job for at få nye udfordringer. På andenpladsen over årsager til, at man søger nyt job, kommer bedre løn. Tredjepladsen er ønsket om at udnytte sine kompetencer bedre. Først på 6. og 7. pladsen dukker årsager som ”dårligt psykisk arbejdsmiljø” og ”utilfreds med chefen” op.
”Det er ikke overraskende, at nye udfordringer og højere løn er vigtigere end arbejdsmiljøet. Følelsen af at søge hen imod noget er stærkere end følelsen af at søge væk fra noget. Ansøgerne flygter ikke fra dårlig ledelse. De ønsker at skifte job for at udnytte deres kompetencer bedre. I kølvandet på det ønsker ansøgerne ligeledes anerkendelse i form af bedre løn,” siger Helle.
Chancen for at bibeholde de tilfredse medarbejdere er altså størst, hvis virksomheden sikrer, at deres medarbejdere får nye udfordringer, en bedre løn og udnytter deres kompetencer bedre, viser undersøgelsen.
Glade medarbejdere kan ses på bundlinjen
Samtidig er det op til virksomhederne selv at finde ud af, hvad der har betydning for, at deres medarbejdere ikke søger nye græsgange. Tilfredse medarbejdere har nemlig en positiv effekt på virksomheden og produktiviteten – og så er der ikke langt til en bedre bundlinje.
Hvis virksomheden ikke opfylder gængse krav fra medarbejdere, kan det betyde tab af potentiel fremtidig indtjening, nøgleviden og omkostninger til rekruttering og lignende. Derfor er medarbejdertilfredshedsundersøgelser og tæt dialog vigtige parametre for, at tilfredse medarbejdere ikke tror, at græsset er grønnere i nabovirksomheden.