Ledelse

Sådan undgår du at smadre din tro­vær­dig­hed

De færreste medarbejdere har lyst til at følge en utroværdig leder. Derfor skal du sørge for at bevare din troværdighed - få fire råd til det her …

På Væksthus for Ledelses hjemmeside – Lederweb – kommer ledelsesskribenten Josh Rollins med sine bud på, hvilke fire handlinger, der har konsekvenser for din troværdighed – hvis du ikke formår at håndtere dem hensigtsmæssigt. Scenarierne og de efterfølgende råd er taget fra artiklen ”4 dangerous leadership landmines and how to avoid them” fra ”Leaders under Construction.”

Du vakler

Dine medarbejdere betvivler dine lederevner, hvis du fremstår vaklende og ubeslutsom. De forventer, at du er selvsikker og sætter retningen for dem.

Råd:

At være beslutsom betyder ikke, at du altid behøver at have ret eller være fuldstændig sikker i din beslutning. Det afgørende er, at du tager den bedst mulige beslutning ud fra de informationer, du har til rådighed på det givne tidspunkt. Det er i øvrigt umuligt at være den dygtigste på alle felter, og det er derfor, du skal samle et team ud fra de kompetencer, du ikke selv har.

Du lyver

Det er en af de alvorligste fejl, du kan begå. Din evne til at lede bygger helt og aldeles på tilliden mellem dig og dine medarbejdere. I det sekund du agerer uærligt, sætter du den kostbare tillid på spil.

Råd:

Hvis du har udført en uærlig handling eller lavet fejl, så skal du gøre rent bord og stå til ansvar for det, du har gjort. Herefter kan du arbejde med at genvinde dine medarbejderes tillid. Ingen medarbejder følger helhjertet en uærlig leder.

Du nægter at uddelegere

En fejl, som mange ledere begår, er at tro, at ingen kan udføre opgaver så godt som dem selv. Men som leder er det din primære opgave og dit ansvar at skabe resultater gennem dine medarbejdere og udvikle dem. Det kræver uddelegering af opgaver og ansvar.

Råd:

Du skal vise retningen for så at klæde dine medarbejdere på til at nå målet, og du skal give dem frihed til at arbejde selvstændigt.

Du misbruger lederrollens privilegier

Du må aldrig tænke lederrollen i kontekst af privilegier frem for ansvar. Hvis du ser ledertitlen som kvalificerende til frynsegoder og frigørelse af eget ansvar, så vil dine medarbejdere finde, at du misbruger din position.

Råd:

Ansku din lederrolle som ansvar frem for privilegier og frihed, så dine medarbejdere vil se dig som en medspiller i stedet for en dommer.

Her på Jobindex har du tidligere kunnet læse artiklen ”En troværdig ledelse er lig med en god arbejdsplads” - hvor det bliver slået fast, at de bedste arbejdspladser i Danmark har dygtige ledere, der holder, hvad de lover, og kommunikerer åbent med medarbejderne. Artiklen starter:

”Er du glad for dit job, så har du sandsynligvis et godt indtryk af din ledelse, som du stoler på og opfatter som troværdig. Troværdighed er netop en af de fem dimensioner, som organisationen ”Great Place to Work” kigger på, når de kårer Danmarks bedste arbejdsplads.”

Troværdige ledere er altså noget, der tilsyneladende har betydning for virksomhederne og også den fremadrettede rekruttering. Listerne med de bedste arbejdspladser i Danmark fra Great Place to Work offentliggøres verden over, og i Danmark bliver listen offentliggjort i samarbejde med Computerworld.

Læs også