Fra Holstebro til Hongkong

Holstebro Kommunes succesfulde madkoncept Det Gode Køkken skal bruges som løftestang for et nyt dansk innovationscenter i Hongkong. Konceptet bygger på dialog mellem køkkenet og de ældre, og har gjort madserviceordningen til et erhverv med eksportmuligheder.

Et sted i Holstebro er der en enlig ældre dame, der ikke bryder sig om at spise, fordi det minder hende om en svunden tid, hvor dagens måltider ikke blev indtaget alene. Hun har nu fået mulighed for at bestille mellemmåltider, som kan nydes foran fjernsynet. Så er det knapt så ensomt, synes hun.

Et sted ikke så langt derfra er en ældre mand begyndt at bestille mad fra kommunen igen. Han opsagde ordningen, fordi han savnede at lave mad selv, men har nu fået mulighed for at bestille kød uden tilbehør. Så kan han selv koge kartoflerne.

Disse er eksempler på ældre i Holstebro Kommune, som idé- & designbureauet Hatch & Bloom har hjulpet til en mere tilfredsstillende oplevelse med madserviceordningen for kommunens ældre – med formålet at forbedre de ældres livskvalitet, appetit og sundhed. Også køkkenet Det Gode Køkken, der leverer maden – og som førhen gik under navnet Holstebro Kommunes Madservice – har oplevet et løft i glæden ved at lave mad til de ældre.

Bag forbedringerne for køkkenpersonale og borgere ligger enkle løsninger, der har været nemme at implementere og ikke særligt dyre. Dette var netop kravet til den idékonkurrence, som Erhvervs- og Byggestyrelsen tog initiativ til for et par år tilbage. Kommuner blev opfordret til at indsende problemstillinger, hvorefter designfirmaer kunne byde ind med idéer.

Hatch & Bloom blev udvalgt til køkkenprojektet i Holstebro, og efter et par succesfulde servicedesign-projekter oplevede de – foruden flere priser – en massiv interesse fra blandt andet engelske designvirksomheder, der ønskede hjælp til lignende servicedesign-projekter.

Senest har et nystartet innovationscenter i Hongkong fået øjnene op for projekt Det Gode Køkken – faktisk så meget, at succeshistorien fra Holstebro skal agere løftestang for innovationscenteret, som har til formål at kæde design og innovation sammen.

Dialog og medbestemmelse
”De gode resultater skyldes, at folk har været med i processen og har fået medbestemmelse. En af de helt store styrker ved servicedesign er, at man skal sørge for en demokratisk løsning, som går nedefra og op og ikke fra chefniveau og ned,” siger innovationsdirektør i Hatch & Bloom, Lotte Lyngsted Jepsen.

Hatch & Bloom tog udgangspunkt i de ældre og køkkenpersonalet – og kommunikationen mellem de to. De besøgte og snakkede med de ældre og indførte dialogkort, som de ældre kunne sende til køkkenpersonalet med eksempelvis deres umiddelbare mening om et måltid.

I forhold til teamet bag Det Gode Køkken blev der arbejdet med Radikal analogi, som er en metode, hvor man kigger på sig selv som værende noget andet. Hatch & Bloom bad køkkenpersonalet om at tænke på Det Gode Køkken som en restaurant:

”Det rykkede ved personalets stolthed at tænke; hvis vi nu var en restaurant, så var vi kokke og hjemmeplejen tjenere – og hvor var menukortet? De mildest talt uinspirerede beskrivelser af maden såsom stegt kalvelever med sovs, kartofler og grøntsager blev til pandestegt lever med løg og skysovs, timianvendte kartofler og smørstegte grøntsager,” siger Lotte Lyngsted Jepsen og tilføjer: ”Efter denne ændring var der 80 bestillinger på lever om ugen, hvor det før kun var ti.”

Hatch & Bloom samarbejder stadig med Holstebro Kommune, og Lotte Lyngsted Jepsen oplever, at kommunen selv arbejder videre med projektet. Ifølge innovationsdirektøren er en af de store styrker ved servicedesign, at løsningerne er enkle – og at selve designprocessen rykker noget i de mennesker, der er involveret:

”Det er som om, stoltheden over den her proces helt har forandret organisationen, på den måde, at almindelige medarbejdere tager et stort medansvar og tør komme med forslag – og ledelsen tør lytte. Vi havde ikke ressourcerne til at implementere alle vores løsningsforslag, men vi fik sat en masse tanker og processer i gang, som Holstebro Kommune selv har kunnet videreføre,” siger Lotte Lyngsted Jepsen.

Det Gode Køkken i Holstebro Kommune blev sammen med idé- og designbureauet Hatch & Bloom belønnet med Den Danske Designpris 2008/2009 i kategorien Servicedesign. De fik også KL’s innovationspris i 2009 og blev samme år nomineret til German Design Award, der er den officielle designpris i Tyskland. Prisen gives kun til projekter, der allerede har fået en designpris.

Læs også