Rekruttering

Ny­dan­ske­re kan sikre eks­por­te­ven­tyr

Dygtige nydanskere kan være nøglen til danske virksomheders succes i udlandet. De kan bidrage med specialviden om deres fødeland, kulturen og sproget. Nu lancerer Jobindex en særlig job- og CV-database for eksportjob.

Vækst, vækst, vækst. Danske virksomheder skal blive bedre til at komme ind på nye vækstmarkeder, som for eksempel BRIK-landene (Brasilien, Rusland, Indien og Kina), ved at benytte de ressourcer, vi allerede har. Det gælder især de mange dygtige nydanskere. De udgør et stort uudnyttet potentiale for dansk erhvervsliv, og ifølge DI kan eksporten til BRIK-landene øges med hele 25-30 mia. kr. og skabe 20.000 job. Vækstmarkederne er afgørende for især små og mellemstore virksomheders succes, og det er for enden af regnbuen på de fjerne markeder, at dansk erhvervslivs skattekiste ligger gemt.

Christian T. Ingemann er direktør i Dansk Erhverv. Han påpeger, at det handler om at have de rigtige kompetencer i virksomheden, og medarbejdere, som forstår sig på de særlige økonomiske, politiske og kulturelle forhold, som gør sig gældende i lande, der er væsentligt anderledes end Danmark.

”Vi kan med stor fordel trække på den viden og de kompetencer, som nydanskerne i kraft af deres dobbelte ophav besidder,” siger han til Dansk Erhverv.

Højtuddannede nydanskere styrker dansk eksport

De dygtige nydanskere er en win-win situation for danske virksomheder. Dette bliver bakket op af Handels- og Investeringsminister Pia Olsen Dyhr, som mener, at mulighederne er mange, når virksomheder har ansat nydanskere.

”Ifølge en rapport, som ISS har fået lavet, har de virksomheder, som har nydanskere ansat, en højere indtjening. De tjener 3,7 % mere end virksomheder, der ikke har. I Danmark skal vi være glade for, at udlændinge eller nydanskere vil arbejde her i Danmark. De giver os mulighed for at være del af den globaliserede verden, hvor vi ikke kan isolere os. De har kompetencer og uddannelser, som vi skal blive meget bedre til at bruge,” siger hun til Nyheder På Dansk.

”Vi har masser af eksempler på kompetente nydanskere, der, når de kommer ind i en eksportvirksomhed, ikke bare er en ny medarbejder, men meget mere, for de har både kulturforståelse og forretningsmodeller,” siger Pia Olsen Dyhr til Berlingske Business.

Pia Olsen Dyhr peger på, at potentialet for arbejdspladser i eksportvirksomhederne er stort, men at virksomhederne selv har svært ved at finde overskuddet til at finde frem til de rette medarbejdere. ”Vi mangler en kobling mellem arbejdsløse indvandrere og de 30.000 små og mellemstore virksomheder, der eksporterer til udlandet. De er ofte så små, at når de tænker i at blive en succes, så har de meget svært ved også at forestille sig at ansætte en nydansker. Men når de gør det, så bliver det langt nemmere for dem at komme ind på eksportmarkeder som Kina og Indien,” siger hun til Nyheder På Dansk.

Ny database samler ressourcerne

Jobindex´ nye database eksportjob.dk har til formål at styrke båndet mellem danske virksomheder og dygtige nydanskere. ”Hvis man får 12.000 nydanskere ansat i eksportvirksomheder, så kan man øge eksporten med to mia. kr. Det, tror jeg sagtens, kan nås,” siger Pia Olsen Dyhr til Nyheder På Dansk.

Hun understreger, at der er mange mennesker i det danske land, der har en høj uddannelse, men som ikke kan få arbejde. Op mod 20.000 nydanskere bruger ifølge Pia Olsen Dyhr ikke deres uddannelse. Den arbejdskraft skal udnyttes langt bedre.

Det er nu muligt via eksportjob-databasen at finde relevante medarbejdere og dermed skabe mere vækst for danske eksportvirksomheder og samtidig få dygtige nydanskere i arbejde.

Find din næste eksportmedarbejder på eksportjob.dk.

Læs også