Jobglæde

Ny formand: ”Uden godt ar­bejds­mil­jø ramler det hele”

Der findes ikke jobglæde uden et godt arbejdsmiljø, mener den nye formand for Arbejdsmiljørådet, Cristina Lage. Hun vil kæmpe for den danske model som et vigtigt middel til gode arbejdspladser.

Færre ulykker, mindre sygdom og gladere medarbejdere. Det har givet bonus, at Danmarks ældste entreprenørfirma, Hoffmann, har indført et obligatorisk arbejdsmiljøkørekort for samtlige medarbejdere. Og det er ikke bare firmaets egne godt 500 ansatte, der skal igennem tre timers kursus i at sikre en god og sikker arbejdsplads. Samme krav gælder for underleverandører og samarbejdspartnere.

Det gør Hoffmann til et godt eksempel på, hvordan man løfter arbejdsmiljøet og skaber arbejdsglæde. Det mener den nye formand for Arbejdsmiljørådet, Cristina Lage.

”Den helt røde tråd er, at de har taget fat i problemerne i et samarbejde mellem medarbejdere og ledelsen. Og målet har været klart: at finde en helt konkret måde at vise vejen væk fra ulykker og dårligt arbejdsmiljø,” siger hun om Hoffmann, der i 2015 modtog en ærespris for sin indsats.

Uden gode rammer duer helten ikke

Arbejdsmiljørådet rådgiver beskæftigelsesministeren om indsatsen for et godt arbejdsmiljø. En særdeles vigtig opgave, fordi arbejdsmiljøet er fundamentet for jobglæde, mener Cristina Lage.

”Ja, det er jo næsten så åbenlyst, at man indimellem glemmer at sætte ord på det. Man kan ikke være glad på arbejdet, hvis ikke forholdene tillader det. Så enkelt er det,” siger hun.

”Det er ikke nok i sig selv at have interessante og meningsfulde opgaver. Uden et godt arbejdsmiljø ramler det hele. Fundamentet for arbejdet må derfor være en god arbejdsplads, hvor man tager hånd om hinanden, og der er rart og sikkert at være.”

”Det kræver samarbejde og dialog at opnå det. Tag stress som eksempel. Der er måske stadig uenighed blandt arbejdsgivere og fagforeninger om, hvor stort omfanget af stress er, og hvor meget der skyldes arbejdet. Men der er enighed om, at man skal tale åbent om problemerne,” siger Cristina Lage.

”Det var engang tabu at tale om stress. Sådan er det ikke længere. Arbejdsmiljøet bliver taget langt mere seriøst i dag end for bare 30 år siden. Det er vigtigt. For hvis ikke arbejdspladsen tager den slags alvorligt, vil det øjeblikkeligt fratage medarbejderne arbejdsglæden, uanset hvor spændende arbejdet ellers måtte være fagligt.”

Den danske model skaber rammen for jobglæde

Arbejdsmiljørådet består af repræsentanter for arbejdsgivere og fagbevægelsen. Og den konstruktion er helt afgørende for at skabe de rigtige rammer for jobglæde, mener Cristina Lage.

”Arbejdsmarkedets parter ved bedre end nogen andre, hvor der er udfordringer, og hvad der kan være svært at løse. Det er enormt vigtigt, at den viden når frem til politikerne,” siger Cristina Lage.

”Vi giver ministeren en direkte linje til virkeligheden, når han eller hun skal overveje, hvad de næste politiske skridt er – så deres tiltag ikke kun baseres på teoretiske tanker om, hvad der mon er godt. Jeg er glad for, at der er så mange, der forsker i arbejdsmiljø. Den viden har vi brug for. Men det er samtidig sindssygt vigtigt, at det ikke bliver for teoretiseret,” siger hun.

Sæt fokus på dem, der ikke tager arbejdsmiljøet alvorligt

Tidligere på året afleverede et ekspertudvalg en række anbefalinger til en ny og forbedret indsats for at skabe et godt arbejdsmiljø på danske arbejdspladser.

Det grundlæggende budskab var klart: Arbejdet skal i højere grad tage udgangspunkt i de enkelte arbejdspladsers udfordringer. Cristina Lage og Arbejdsmiljørådet bakker fuldt op om anbefalingerne, der nu skal behandles i Folketinget, og når den politiske aftale ligger klar, kommer den svære opgave med at omsætte ekspertudvalgets tanker til virkelighed.

”Arbejdsmiljø findes, som vi jo alle sammen ved, kun ét sted, og det er ude på arbejdspladserne. Derfor er der en meget vigtig opgave i at få oversat tankerne til noget helt konkret,” siger hun.

Og hvordan gør man det bedst?

”Dem, der arbejder med arbejdsmiljø, må ikke blive sådan nogle, der er gemt væk nede i et kælderkontor, så de øvrige kolleger glemmer, at de eksisterer. Arbejdsmiljørepræsentanterne er en del af virksomhedens blodtilførsel,” siger Cristina Lage.

Blå bog

Cristina Lage Hansen, 64 år.

Formand for Arbejdsmiljørådet og Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, der håndterer sager om arbejdsskader.

Tidligere har hun bl.a. været leder af kunstmuseet Louisiana, administrerende direktør for TV2 og direktør for Unipension.

Uddannet cand.merc. fra Handelshøjskolen i København i 1980.

Læs også