JobglædeLedelse

Me­d­ar­bej­de­re bliver til in­ef­fek­ti­ve zombier om vinteren

Arbejdspladsen skal gøre en aktiv indsats, når dagene bliver kortere, og medarbejdernes energi forsvinder. I værste fald kan det gå ud over effektiviteten, når folk er trætte, uoplagte og uden kreativitet.

For nylig stillede vi urene på vintertid. Det sikre tegn på, at de mørke timer tager over. Men nætterne er ikke det eneste, der bliver mere af om vinteren. Kroppens eget søvnhormon melatonin stiger også om vinteren, og det gør os mere søvnige. Som ansvarlig medarbejder eller leder kan man derfor godt frygte, at effektiviteten daler, fordi du har zombier siddende på kontorerne.

25 % lider af vintertræthed

Mange føler, at de mister energi om vinteren. Omkring omstillingen til sommer- eller vintertid taler nogle forskere endda om, at der er forhøjet risiko for hjerteanfald og selvmord.

Som tommelfingerregel mener forskerne dog, at ca. 25 % af den danske befolkning får det, man definerer som ”vintertræthed”. Tegn på vintertræthed er mangel på energi, mere behov for at sove, øget appetit (især over for søde sager og kulhydrater), nedtrykthed og social tilbagetrækning, hvor man undgår samvær med andre mennesker, ifølge speciallæge på sundhed.dk Lars Vedel Kessing.

Lys jager trætheden bort

Lys påvirker vores krops døgnrytme, og det er netop døgnrytmen, der fortæller os, hvornår vi skal være vågne, og hvornår vi skal sove, fortsætter Lars Vedel Kessing i sin artikel. Melatonin, kroppens eget søvnhormon er også lysfølsomt, på den måde at produktionen fremmes i mørke og hæmmes ved dagslys. Så når der på den nordlige halvkugle er lange nætter, udskiller hjernen mere melatonin. Det giver os følelsen af træthed. Så ved at være kortere tid i mørke, nedsætter vi hjernens mulighed for at producere melatonin.

Dagslys er det bedste. Og selv om det er mest effektivt med deciderede lysterapilamper med blødt lys på 10.000 lux fordelt over en stor skærm, er både kontorets arkitektlampe og stuens egen el-pære bedre end ingenting, fortæller overlæge og ph.d. Klaus Martiny, Psykiatrisk Center København i en artikel fra videnskab.dk.

Men fordi lyset hjælper til at stabilisere vores døgnrytme, skal man ikke bare skrue op for lysdæmperen om aftenen. For der er en anden fordel ved lyset, og det er, at vi får mere energi. Så hvis man har det for lyst inden sengetid, risikerer man at have svært ved at kunne sove.

Skab nye, gode vinterrutiner

Hvis du vil vinke farvel til søvnige zombier på kontoret, kan du hjælpe dine kollegaer på vej med 3 enkle trin:

  1. Skaf gode kontorlamper – i loftet og på skrivebordet
  2. Se til at folk tænder dem
  3. Indfør promenader. En fast rutine efter frokosten eller som et walk-and-talk-møde. Udendørs, naturligvis.

Fordi manglen på lys øger kroppens ønske om kulhydrater, og netop lys hjælper kroppen med at regulere appetitten, hjælper du måske samtidig dine kollegaer til at undgå, at et par vinterkilo for meget sætter sig på sidebenene. God tur!

Læs også