Hver fjerde vil fortsætte efter pensionsalderen
Hos Jobindex har vi spurgt 10.000 danskere om deres tanker om arbejdsliv og pension, og svarene tegner et billede, som måske kan overraske.
For mens debatten ofte handler om, hvordan vi skal holde folk på arbejdsmarkedet, viser vores undersøgelse, at mange slet ikke har travlt med at trække sig. Faktisk har hver fjerde i aldersgruppen 60-65 år planer om at blive på arbejdsmarkedet, selv efter de har ramt folkepensionsalderen.
Og det er der nogle helt særlige årsager til, hvor arbejdsglæde står i midten.
Et langt arbejdsliv begynder med trivsel
Det er nemt at tro, at folk bliver hængende i jobbet af nød. Men for dem, der har planer om at blive, handler det sjældent om økonomi eller samfundspligt. Det udspringer i stedet af noget, der måske kan inspirere os alle til at tænke over, hvordan vi skaber arbejdspladser, vi har lyst til at blive på – længe.
Dem, der har planer om at fortsætte, fortæller nemlig, at:
- de er glade for deres arbejde
- de har opgaver, der både udfordrer og giver mening
- de oplever muligheder for at lære nyt og udvikle sig
- de er en del af en sund kultur, hvor kolleger støtter hinanden og fællesskabet.
Derudover arbejder mange af dem flere timer, end de behøver – af ren og skær lyst.
Når arbejdsglæden mangler, trækker pensionen
For mange af dem, der overvejer at forlade arbejdsmarkedet før tid, handler det ikke nødvendigvis om alder, men om arbejdsglæde. Eller mangel på samme. De går primært på arbejde for lønnens skyld, arbejdet giver sjældnere mening for dem – og de føler sig i det hele taget mindre tilfredse med arbejdslivet.
Arbejdslivet skal give mening – ikke bare år
Flere danskere over 60 år har altså mod på at fortsætte deres arbejdsliv. Ikke, fordi de skal, men fordi de gerne vil. Vores undersøgelse viser, at medarbejdere, der føler sig anerkendte, udfordrede og som en del af en sund kultur, har stor vilje og lyst til at fortsætte karrieren.
Det peger på, at nøglen til at få endnu flere til at blive lidt længere, måske slet ikke ligger i pensionsalderen som et tal, man kan hæve eller sænke – men i at forstå, hvad der får nogle til at vælge arbejdet til. Hvis flere skal have lyst til at blive længere på arbejdsmarkedet, handler det altså ikke kun om reformer, men om vores evne til at skabe meningsfulde og engagerende arbejdsliv.
Det er værd at reflektere over – både som samfund, som arbejdsplads og som medarbejder.