Jobglæde

Netcom­pa­ny: Du går du ikke på arbejde – du bliver sendt på en mission

En stærk iværksætterånd kan være nøglen til et godt arbejdsmiljø, lyder det fra Netcompany-stifteren André Rogaczewski. Her skal medarbejderne se deres job som en mission.

Vil du tage den person med ud på din mission på mandag? Det spørgsmål bliver de ansatte hos Netcompany, ifølge virksomhedens administrerende direktør André Rogaczewski, stillet, når virksomheden skal ansætte en ny kollega.

Et spørgsmål, der siger alt om selvforståelsen i Netcompany. For det er en virksomhed, der for alt i verden ikke må udvikle sig til en grå og kønsløs kodefabrik. Her går du ikke bare på arbejde, og virksomhedens IT-konsulenter bliver ikke bare sendt ud til kunderne. Nej, som i en anden militær eliteenhed bliver du udstyret med en mission, og du kommer først hjem, når din opgave er løst.

“Hos Netcompany bliver du sendt afsted sammen med dit team, og I skal ud at fikse noget. Når du har gjort det, så kommer du hjem igen seks eller tolv måneder senere, og så sender vi dig ud på en ny mission igen,” forklarer André Rogaczewski.

Dansk it’s golden boy

I dag kender de fleste danskere måske bedst den 50-årige André Rogaczewski, som den danske it-branches nye golden boy. Berlingske har endda udråbt den musik-elskende iværksætter med det viltre og efterhånden også lettere gråsprængte hår til at være den danske IT-branches rockstjerne.

André Rogaczewski er født i Polen, men opvokset i en betonblok på Fyrkildevej i det østlige Aalborg i 70’erne. Her fik han smag for at programmere på sin Sinclair ZX81, og i et interview med Euroman har han forklaret, at computeren blandt andet blev brugt til at programmere computerspil samt et IT-program til den lokale bank Spar Nordjylland. Senere har han læst computer science på Aalborg Universitet. Herefter fulgte en karriere hos Accenture, og i 2000 stiftede han Netcompany sammen med Carsten Gomard og Christian Brylle. Sidstnævnte blev dog efter få år erstattet med Carsten Jørgensen.

Netcompany-stifterne har af flere omgange solgt ud af virksomheden til kapitalfonde, men kronen på værket var, da Netcompany i foråret blev børsnoteret og bragede ind på fondsbørsen med en børsværdi på 7,75 milliarder kroner.

Fået smag for det politiske

I de seneste år har André Rogaczewski tilsyneladende fået en stadig større smag for den politiske del af topleder-livet. Han er blevet medlem af regeringens disruption-råd, og for nylig blev han formand for repræsentantskabet i Fonden for Entreprenørskab. En post som Tommy Ahlers, der i dag forsknings- og uddannelsesminister, tidligere har haft. Her er hans målsætning at fremme entreprenørskab i Danmark. En del af hans mission med formandskabet er at få flere store etablerede virksomheder til at tænke som iværksættere. Præcis som de ifølge André Rogaczewski gør hos Netcompany.

“Vi arbejder i små team, og det gør vi, fordi vi tror på, at du med fem til ti personer kan skabe mere, end du kunne i gamle dage, da man arbejdede med væsentligt større team,“ siger han og uddyber:

“Vi tror også på, at vi med gode ideer, flid og vilje kan skabe og gøre en stor forskel for vores kunder. For mig er det, det samme som at være iværksætter.”

Skal udnytte menneskets skabertrang

Hemmeligheden er ifølge André Rogaczewski, at man skal tale til den instinktive skabertrang, som de fleste mennesker er udstyret med.

“Det er ganske enkelt farligt, hvis genkendelighed bliver den største og eneste komponent i det arbejde, som du udfører. For det betyder, at kreativiteten og det entreprenøragtige forsvinder. Det må aldrig blive sådan, at medarbejdere hos os får beskeden: Du gjorde et godt stykke arbejde for et halvt år siden, og det vil vi gerne have, at du laver en gang til, fordi det er du jo blevet rigtig dygtig til."

“Derfor er det vigtigt for os, at vores ansatte kontinuerligt bliver udsat for nye udfordringer, nye projekter, nye kunder og ikke mindst nye kolleger. Når vi har medarbejdere, der er blevet dygtige til noget, så flytter vi dem væk fra det,” siger han.

Målet er ifølge André Rogaczewski, at medarbejderne skal udvikle en bred palette af kompetencer. Han understreger dog, at det ikke er ensbetydende med, at man skal være generalist for at få et job hos Netcompany.

Ifølge André Rogaczewski har Netcompany også specialister ansat, men fælles for dem er, at de alle bliver kastet ud i helt konkrete projekter, hvor de skal tage ansvar for helt konkrete opgaver.

“Det er ikke sådan, at du får lov at sidde i en eller anden tænketanks-lignende funktion uden leveranceansvar. Jeg kan ikke have sådan noget med folk, der sidder i evangelist-funktioner og kvalitetsikrings-kommissioner og hvad ved jeg,” siger han.

Ikke lønførende

Med en gennemsnitlig månedløn på 55.600 kroner er Netcompany ikke lønførende i den danske it-branche. Kigger vi på to af Netcompanys konkurrenter KMD og DXC Technology opererer de eksempelvis med et lønniveau på henholdsvis 60.500 og 66.700 om måneden. Den absolutte topscorer er dog Microsofts danske afdeling, hvor gennemsnitslønnen lyder på 91.500 kroner.

André Rogaczewski påpeger dog, at Netcompany med en gennemsnitsalder på lidt over 30 år har en relativ ung medarbejderstab, hvilket kan være med til at forklare, at gennemsnitslønnen er lavere end hos konkurrenterne.

“Det er desuden min oplevelse, at det der virkeligt betyder noget for de fleste mennesker er, at de ved, hvor de skal hen. De skal vide, hvad der er nødvendigt for, at de kan udvikle sig og dermed i sidste ende også blive forfremmet og opnå en lønforhøjelse,” siger han.

Derfor forklarer André Rogaczewski også, at der hos Netcompany er fuld åbenhed om, hvad der kræves for at få en forfremmelse.

“Vi har et fagligt miljø, hvor fagligheden er det, der binder os sammen. Det er det, vi hænger vores hat på. Vi arbejder rigtigt meget med, at alle ved, hvordan de bliver dygtigere, og hvad der forventes af dem. Lever de op til de krav der stilles, så ved de, at de også nok skal blive forfremmet,” siger han.

Hvad skal der så til for at blive forfremmet i Netcompany?

“Skal du ud som ingeniør og bygge systemerne sammen med os, så forventer vi, at du kan programmere uden for mange fejl, vi forventer, at du kan teste og enhedsteste i en vis kvalitet, og vi forventer, at du kan estimere dit eget tidsforbrug og i det helt taget er et åbent menneske, der hjælper din kolleger,” siger han.

Han forklarer, at de ansatte hvert halve år bliver evalueret på i alt 40 til 50 forskellige kriterier. Men traditionelle mus-samtaler er bandlyst hos Netcompany.

“Vi holder ikke mus-samtaler. Jeg kender alt for godt de der samtaler, hvor folk skal sidde og sætte abstrakte mål op for hinanden. Det giver ingen mening! Det kunne vi aldrig finde på at gøre. For når du kommer ind som ny ingeniør hos os, så ved vi udmærket, hvad du skal have lært på det første halve år. Det har vi allerede stillet op som succeskriterier, og det fortæller vi dig ret hurtigt. Når du været her et halvt år, så får du en ærlig og ordentlig evaluering af din projektleder,” siger han.

Medarbejdere er medspillere i rekrutteringen

André Rogaczewski forklarer også, at medarbejderne selv spiller en væsentlig rolle i rekrutteringen, og det er hans oplevelse, at en betydelig del af virksomhedens nye medarbejdere har søgt ind hos Netcompany, fordi de har fået anbefalet arbejdspladsen af venner og bekende, der allerede arbejder i virksomheden.

Når de nye kandidater kommer til ansættelsessamtaler, bliver de heller ikke mødt af HR-folk. I stedet bliver samtalerne ført af deres fremtidige kolleger. Og når en Netcompany-medarbejderne står foran en forfremmelse, skal vedkommende selv pege på sin afløser.

“Vi forfremmer ikke nogen, uden at de har været med til at skabe nogen, der kan erstatte dem. De skal kunne sige: Jeg har lavet to af mig selv, og det er hende der og ham der,” siger han.

Det er nærliggende at tro, at der i en virksomhed, der i så udpræget grad ønsker at fremme en iværksætter-kultur har en stor udskiftning i medarbejderstaben, og André Rogaczewski oplever da også, at nyansatte med jævne mellemrum fortæller ham, at de kun forventer at blive i virksomheden i en kortere årrække.

”Så siger jeg, at det er helt fint med mig. Men jeg har også gennem årene erfaret, at der sjældent er sammenhæng mellem det, folk siger, når de starter her, og det, der ender med at være realiteten."

Læs også