JobglædeLedelse

Hold fri, når du har fri

Som leder kan det være mere end svært at sidde inaktiv på stranden. Du er vant til at have mail og telefon lige ved hånden, og arbejdet, opgaverne og de kommende måneders projekter kilder dit ferieramte planlæggergen. Arbejdshesten i dig vrinsker rastløst og pruster for at komme ud. Men det er vigtigt at huske, at både du og dine medarbejdere har brug for et pusterum.

Selvom det kan være svært at slukke for mobilen og så godt som umuligt at holde laptoppen ude af rullekufferten, så kan der være gode grunde til at kæmpe videre med de stædige apparater. For fælles for dem er, at de nemt kan komme til at fastholde dig i arbejdsmode under hele ferien.

Rådgivningschef hos Lederne Niels Henriksen mener, at du som chef i høj grad skal tænke over de signaler, du direkte og indirekte sender hjem til kontoret, mens du er bortrejst.

”Husk, at du som leder er rollemodel. En ting er at holde dig ajour ved at tjekke mail og telefon, men hvis du sender mails i ferien og deltager aktivt i opgaveløsningen uden at være til stede, kan medarbejderne tro, at det også kræves af dem, at de arbejder i deres ferie,” forklarer han.

Afstem forventninger

Niels Henriksen understreger, at det er meget vigtigt for ledere, som til daglig arbejder mange timer og har et stort ansvar på skuldrene, at de sørger for i perioder af ferien at komme helt ned i gear.

Derfor er det helt vitalt, at opgaver og beslutninger er uddelegeret, og at lederne inden feriestart afstemmer forventninger med lederkolleger og medarbejdere. Især om hvornår de er ’on’ og ’off’ i ferieperioden.

”Det er vigtigt, at medarbejderne kender lederens forventninger, og at det begrundes, hvis det er nødvendigt at komme i kontakt med en medarbejder uden for normal arbejdstid. Derfor er det en god idé at lave en konkret aftale med den pågældende,” forklarer Niels Henrikesen.

Familien trækker også

Ifølge en undersøgelse foretaget af Lederne i 2013 løser halvdelen af lederne ofte eller af og til arbejdsopgaver i sommerferien. Kun hver sjette leder, 15 procent, holder totalt fri i sommerferien.

Ledernes rådgivningschef mener også, at det er vigtigt, at forventningsafstemningen finder sted i familien. Ægtefælle og børn bør forberedes på, hvornår og hvor ofte de kan forvente, at lederen – hvad end det er far eller mor – lige trækker sig tilbage fra fællesskabet og løser en opgave.

Læs også