Employer brandingRekrutteringUnge og talenter

Den støttende chef er i top 4, når unge søger elev­plad­ser

Glem alt om hurtige introforløb. Hvis du vil have fat i de gode elever, skal du være der for dem som chef – og støtte op i hverdagen. Det viser ny undersøgelse.

De fleste af os vil ikke indrømme det. Men nogle gange glemmer os, der er 40+, hvordan det er at være ung og starte sit allerførste job og føle sig usikker. Fordi man som ny og ung medarbejder ikke kender de andre. Eller fordi man ikke ved, hvad en indkøbsordre er.

Men det er værd at gå en tur ned ad memory lane og genbesøge sin tid som grønskolling. For hvis du vil give dine elever en god start i din virksomhed, så vil de vide, at du er der for dem som chef – og at de har en voksen de kan læne sig op ad, som kan give dem anerkendelse og feedback.

Chefen skal støtte eleverne

I maj 2022 foretog Jobindex en elevundersøgelse blandt 232 studerende på Niels Brock og Aarhus Business College.

Undersøgelsen viser, at 35 % af de adspurgte nævner en støttende chef som vigtigst for dem hos en kommende arbejdsgiver. De kunne angive 6 svar i alt.

Et godt introforløb er ikke nok

Måske kunne man tro, at den støttende chef kunne erstattes af et godt introforløb, hvor eleverne får viden om virksomheden og møder deres kolleger. Men kun 9 % af de adspurgte angiver, at et godt intro- eller programforløb er vigtigst for dem hos en kommende arbejdsgiver.

Det tyder på, at eleverne ikke bare vil spises af med en hurtig intro. I stedet ønsker de en chef, der er til stede hver dag, tager hånd om dem og sørger for, at de får den nødvendige oplæring. Det giver dem tryghed.

Til gengæld kunne man godt se en elevansvarlig kollega som en pendant til chefen. Så hvis du ikke har mulighed for at afsætte tid til dine elever, kunne dét være den næstbedste løsning.

Topscorerne: Socialt arbejdsmiljø og karrieremuligheder

Men nu er den støttende chef jo kun i top 4. Helt oppe på ønskelisten i top 3 finder vi nogle andre dimensioner, der er vigtige for de unge. De går nemlig op i, at virksomheden har:

  1. et godt socialt arbejdsmiljø – 58 %
  2. gode karrieremuligheder – 56 %
  3. et godt ry og omdømme – 47 %

Så hvis du skal til at søge elever, kan du også overveje at få emnerne fra top 3 med i din jobannonce. For det er især det, de gerne vil høre noget om.


Fakta om undersøgelsen:

  • Elevundersøgelsen er udført i maj 2022.
  • De adspurgte går på Niels Brock og Aarhus Business College.
  • I alt har 232 studerende deltaget i undersøgelsen. De er ved at uddanne sig inden for kontor, handel, detail og event samt EUD Business, EUX og EUS.
  • 79 % af besvarelserne er fra unge mellem 15-19 år, og 42 % er fra mænd og 58 % fra kvinder.

Læs også