RekrutteringØvrigt

Ny eks­portjobpor­tal skal sikre eks­por­te­ven­ty­ret

Onsdag den 21. august 2013 blev der afholdt eksport- og vækstkonference samt lancering af eksportjob.dk, der forbinder nydanskere og virksomheder.

Det første deltagerne møder, er Jobindex´ banner og direktøren Kaare Danielsen, som byder velkommen. Navneskilte og brochurer bliver uddelt, og det er tydeligt på navnene, at de fremmødte er et godt mix af virksomheder og jobsøgende fra mange forskellige kulturer.

Kaare indleder konferencen på humoristisk vis ved at præsentere eksportjob.dk som eksportens nye dating-site, der matcher internationale talenter og nydanskere med virksomheder, der ønsker at øge deres eksport.

Nydanskeres kompetencer kan styrke eksporten

Lars Thuesen, direktør for Eksportrådet er tydeligt begejstret for den nye job- og CV- database. ”Der er ikke nok gang i væksten i Danmark, og vi skal vende udviklingen, fordi det handler om vækst og beskæftigelse og bevarelse af vores velfærdssamfund. Hver 4. job i Danmark er afhængig af eksport, og vi afsætter for lidt på de nuværende markeder. For at bevare velfærdssamfundet er eksport vigtigt. Der skal gang i økonomien og flere arbejdspladser og mere velfærd. Væksten sker fjernt fra Danmark, og vi har ikke knækket koden endnu. Når det gælder eksporten til BRIK-landene er vi bagud i forhold til Sverige og Tyskland, og det behøver vi ikke at være. Vi skal se på verdenskortet på en helt anden måde,” siger han.

Han kommer dernæst med sit bud på, hvordan eksporten skal øges: ”Vi skal helt klart bruge de kompetencer, vi allerede har her i landet. Og derfor er jeg kisteglad for initiativet til at lave denne her portal og parre eksportvirksomheder og nydanskere,” afslutter han.


Kulturen er en unik kompetence

Raimundas Gaizutis fra Novum understreger, at udenlandske talenter kan skabe mere vækst end forventet for SMV’er.

”Det er vigtigt, at man som nydansker skaber jobmuligheder ved at gøre ens baggrund og kultur til en unik kompetence, så man opkvalificerer sig,” siger han.

Lidt efter aftager klapsalverne og folk rejser sig. Vandflaskerne bliver åbnet og duften af kaffe finder vej til næserne alt imens, folk skaber nye kontakter og netværk.





”It is frikadelle day” i Saxo Bank

Næste på podiet er Cathrine Kier fra Saxo Bank. På præsentationen står der, at Saxo Bank har 25 forskellige nationaliteter ansat.

”Det er ikke unormalt at høre ’it is frikadelle day” i kantinen hos Saxo bank, hvor selv kokken er udlænding. I Saxo Bank taler alle engelsk, det er næsten uhøfligt at tale dansk. I hvert fald hvis der er andre nationaliteter i nærheden. Og vi er så mange forskellige nationaliteter og derfor, har vi mad fra alle verdenshjørner i kantinen, og hvis man vil bede i arbejdstiden, så bliver der ikke kigget skævt til det,” siger hun.




Dernæst er det virksomheden Daintel, der gør sig klar.

Gustavo Ferraz de Luna er fra Brasilien. Han mødte Direktør hos Daintel Troels Bierman Mortensen i en elevator, og det blev startskuddet på et godt samarbejde.

”Vi har haft stor succes med at ansætte Gustavo. Det har åbnet døren til det brasilianske marked og givet os et værdifuldt netværk i Brasilien og på den måde bygget bro mellem Brasilien og Danmark langt hurtigere, end vi havde turde håbe på,” siger han.

Troels forklarer, at til at begynde med var virksomheden i tvivl, om de skulle ansætte Gustavo, men nu gør de alt for at holde på ham.



Der er håb forude med den nye job- og CV-database

Torben Møller Hansen fra Foreningen Nydansker sluttede af med at fremlægge en rapport, som bygger på en nylig undersøgelse blandt de 50 danske virksomheder med eksportaktiviteter.

Torben Møller-Hansen giver også eksportjob.dk medvind: ”Der er håb forude. Der skulle gerne komme trafik på sitet, og det kan jo, som Kaare Danielsen startede med at sige, ses som et nyt datingbureau, der matcher nydanskere med virksomheder. Vi er så i Foreningen Nydansker ægteskabsrådgiverne, der rådgiver og vejleder og dermed sikrer successen,” afslutter han.


Læs også