Rekruttering

Ny survey: 85 procent af danske IT-ansatte er åbne for jobtilbud

Kampen om IT-medarbejdere er krigsførsel på højt niveau – men en ny undersøgelse viser, at lønnen er langt fra det eneste våben, når medarbejdere skal fastholdes eller nye lokkes med ombord.

Ifølge Erhvervsstyrelsen kommer vi inden for nogle år til at mangle op i mod 19.000 IT-professionelle på det danske arbejdsmarked. Det tal får dog allerede nu mange virksomheder til at gå på jagt efter nye medarbejdere hos konkurrenterne i det, som direktør Torben Tronborg fra jobsitet Computerworld it-jobbank kalder for ”krigsførsel på højt niveau”.

På en konference i København forleden kunne Torben Tronborg fortælle de mere end 110 fremmødte HR-professionelle, at resultaterne fra en ny stor undersøgelse viser, at IT-folk måske kan flyttes – men at det ikke er nemt. Den nye undersøgelse er resultatet af et samarbejde mellem Computerworld it-jobbank og Computerworld og indeholder svar fra mere end 3.000 danske IT-professionelle om blandt andet løn og arbejdsglæde.

Tallene viser først og fremmest, at IT-folkene i Danmark er glade for deres job. Hele 81 procent er glade eller meget glade for deres job – og blot fire procent er rigtigt utilfredse. Alligevel mener Torben Tronborg ikke, at man skal give fortabt, for ifølge direktørens erfaringer kan også tilfredse kandidater flyttes.

Samme billede viser tallene fra undersøgelsen også. På trods af den store tilfredshed kigger 16 procent af IT-folkene aktivt efter nyt job, mens 27 procent godt kunne fristes af en spændende jobannonce, selv om de ikke aktivt kigger.

På konferencen, hvor resultaterne blev fremlagt, fremhævede Torben Tronborg derfor, at hvis man medtager de 42 procent, som er åbne, hvis de kontaktes, så er det hele 85 procent af deltagerne i undersøgelsen, som er åbne over for nye muligheder.

Bør bekymre enhver IT-leder

At hele 85 procent kan flyttes, burde bekymre enhver IT-leder, som har svært ved at fylde de tomme stillinger. Det bør derfor ifølge Torben Tronborg være en vigtig del af strategien at holde på de gode og eksisterende medarbejdere. Det gør man bedst, hvis man ved, hvad de i virkeligheden sætter pris på.

I forbindelse med undersøgelsen har Computerworld it-jobbank derfor bedt deltagerne i undersøgelsen om at prioritere en række forhold, og inden for området løn- og personalegoder er svaret meget klart:

”Når vi spørger, hvad der er vigtigst for folk, så viser vores tal, at fast løn og pensionsordning ligger i toppen. Men faste ferier, feriedage og fleksibilitet i jobbet er begyndt at fylde mere i vores undersøgelse,” fortæller Torben Tronborg.

I bunden af listen finder du til gengæld fordele som medarbejderaktier. Det mener Torben Tronborg sandsynligvis skyldes, at det endnu ikke er så udbredt i Danmark. Men at det er noget, som han forventer vil flytte sig op på listen de kommende år.

Indtil videre opsummerer han dog de danske IT-folks ønsker som en søgen efter tryghed. Tryghed spiller også ind, når de mere end 3.000 deltagere i undersøgelsen bliver spurgt om arbejdsmiljøet.

”Et godt forhold til kollegaer er den vigtigste drivkraft lige nu. Men lederen er også vigtig,” forklarer Torben Tronborg fra Computerworld it-jobbank.

”Jeg anbefaler, at de virksomheder, der skal have IT-folk, bruger noget tid på at profilere lederen og vedkommendes værdier. Det er ikke kun virksomheden, der trækker referencer på en mulig ny medarbejder i dag – en potentiel ny medarbejder vil ofte både trække reference på virksomheden og lederen,” uddyber Torben Tronborg.

Samtidig understreger han, at det er rigtigt svært at flytte kandidater, som er en del af et stærkt fagligt miljø og som har et godt forhold til ledelsen. Også selvom der lokkes med attraktive lønninger og andre goder.

”Et stærkt og positivt arbejdsmiljø går begge veje. Det gør det både sværere at lokke dine medarbejdere til en anden virksomhed og nemmere at rekruttere nye kollegaer,” forklarer Torben Tronborg.

”Jeg læste for nyligt et citat fra en kandidat, som havde oplevet dårlige ledere. Der sagde vedkommende direkte til recruiteren, at løn og goder ikke kunne lokke vedkommende, hvis det dækkede over en dårlig ledelse,” uddyber han.

Læs også