ArbejdsmarkedetKarriereØvrigt

Selv­stæn­dig­hed går i arv

Ifølge en undersøgelse fra a-kassen for selvstændigt erhvervsdrivende ASE er selvstændighed noget, der nedarves – og det vækker bekymring. Over de seneste 15 år er der nemlig forsvundet omkring 75.000 erhvervsdrivende i Danmark.

Hvis du er selvstændig, er sandsynligheden for, at en af de forældre også er det, rigtig stor. Det viser en undersøgelse fra ASE. Henholdsvis 900 selvstændige og 2.500 lønmodtagere er blevet spurgt til deres ophav, og mens 40 procent af lønmodtagerne har selvstændige forældre, gælder det for 60 procent af de selvstændige. Hvis man spørger direktøren i ASE, Jesper Bøge, er de tal på sin vis foruroligende.

”Danmark er et lønmodtagersamfund, hvor selvstændighed nedarves. De seneste 15 år er der desværre forsvundet cirka hver fjerde erhvervsdrivende, samtidig med at flere afholder sig fra at starte selvstændig virksomhed. Det giver alt i alt langt færre selvstændige,” siger han og tilføjer, at det er på trods af, at Danmark er et af de steder i verden, hvor det er lettest at starte egen virksomhed.

Undersøgelsen viser også, at lysten til iværksætteri er startet hos de fleste selvstændige, før de er fyldt 25 år, og Jesper Bøge mener derfor også, at en måde at øge antallet af selvstændige er ved at stimulere de unge.

”Mange begynder at tænke i de baner i 20’erne men starter først i løbet af 30’erne, så man må kunne stimulere flere unge til at starte i deres 20’ere.”

Han mener, at mange unge slet ikke tænker på det at starte virksomhed som en mulighed, når de går i folkeskolen, gymnasiet, teknisk skole eller på handelsskolen.

”De tænker som de fleste danskere på, at indkomsten kommer i 12 rater. Som selvstændig skal man selv tjene pengene, og så er der ikke noget, der hedder 12 rater – det er en helt anden tankegang. Du driver en virksomhed, og det bliver en del af din identitet – en del af din personlighed,” siger Jesper Bøge og tilføjer, at hvis det går galt, får mange en følelse af ikke at have været dygtige nok, selv om det kan være udefrakommende årsager, der gør, at man er nødt til at lukke virksomheden.

Sidestilling af iværksætterkultur
Jesper Bøge mener, at der skal informeres om iværksætteri på lige fod med information om ansattes overenskomstmæssige rettigheder.

”Det kan sagtens inkorporeres i flere fag, som matematik, sprog og dansk. Der er heller ingen tvivl om, at det gør indtryk, når selvstændige stiller sig op og siger; sådan her kan man gøre. Der er nogle iværksættere, som er fantastisk dygtige – som er énere – på den ene side, og så er der den lokale malermester. Jo flere vi får i bredden – des flere får vi i eliten,” siger direktøren for ASE.

Han mener, at det er essentielt med flere iværksættere og selvstændige i Danmark.

”Det er vigtigt, at man til stadighed stimulerer til at starte virksomhed, fordi det er den eneste måde, man kan udvikle samfundet på. Det er de store virksomheder, der i dag flytter job ud af landet til Østeuropa og Kina, hvor lønningerne er lavere. Hvorimod de nystartede skaber arbejdspladser her, og det er den beskæftigelse, vi skal leve af.”

Jesper Bøge mener, at der er behov for en ændring i den generelle lønmodtagertankegang, hvor opfattelsen er, at en 7½ timers arbejdsdag og den faste løn hver måned er grundlaget for et godt liv.

”Iværksætterkulturen er en helt anden end lønmodtagerkulturen, fordi man skal turde give sig i kast med egen virksomhed og have en trang til at ville og kunne selv.”

En undersøgelse fra Aalborg Universitet viser samme tendens som ASE’s undersøgelse; der er 29 procent større sandsynlighed for, at børn af selvstændige starter egen virksomhed. Professor i iværksætteri, Michael S. Dahl fra Aalborg Universitet, har udtalt til P4 Nordjylland:

”Det er helt sikkert et bevis på, at der er noget, der går i arv. Iværksætteri er risikofyldt og et stort spring for mange. Det at man har haft forældre, som har erfaring, gør, at man ligesom er født ind i den livsstil og kender en masse til det,” siger han.

Læs også