Karriere

Ny leder? Undgå disse tre be­gyn­der­fejl

Alt for mange nye ledere er ikke godt nok forberedt til deres nye job og ender som fiaskoer inden 100 dage. Undgå disse tre fejl og øg din mulighed for succes.

Flere studier fra USA – blandt andet fra Center for Creative Leadership – peger på, at 40 procent af alle nye ledere knækker nakken i løbet af de første tre måneder i jobbet. Herhjemme vurderer Jan Bergh, der er seniorrådgiver hos Center for HR, at det gør sig gældende for 30 procent.

”Forklaringen skal først og fremmest findes i den manglende personlige forberedelse til lederjobbet,” lyder det fra Jan Bergh, der herunder beskriver de tre hyppigste begynderfejl – og hvordan du kan undgå dem:

Fejl 1: Du kender ikke dig selv

Hvis man ikke har et godt billede af, hvem man er, så har man en stor udfordring. Hvis du kigger ind i spejlet og ser en stor løve, mens andre ser en kat, så kommer du i vanskeligheder.

Løsning: Anerkend, hvem du er, før du kaster dig ud i ledelse og sørg for at være ydmyg. Stik en finger i jorden og find ud af, hvor du er havnet. Gør du ikke det, kan du få mange mentale øretæver. Hvis du bliver leder i et team, hvor du tidligere var medarbejder, så skal du desuden slippe de kollegiale relationer, og det kan være svært, når I tidligere har drukket fredagsøl sammen. Det er nemmere, hvis du træder ind som leder for et hold, du ikke kender.

Fejl 2: Du får ikke planlagt dine første 100 dage i jobbet

Du har fundet ud af, at du gerne vil noget andet og lander for eksempel dit første lederjob i april. Din opsigelse falder som en bombe, du skal bruge tid på at fortælle, hvorfor du vil stoppe og din arbejdsgiver ved slet ikke, hvad han eller hun skal gøre uden dig. Du bliver rost, får tilbudt mere i løn, men holder fast. De fleste af os vil gerne aflevere vores job ordentligt, og du bliver bedt om at sætte en ny ind i dit job. Der er så mange opgaver, at du er tilbøjelig til at fokusere på dem og ikke på starten af dit nye job.

Så går maj hurtigt, og så skal du også lige have holdt din restferie, og snart er du fremme ved starten af dit nye job, UDEN du har forberedt dig på de afgørende første 100 dage i jobbet – en periode, der betyder alt for, om du får succes i dit nye job.

Løsning: Du er nødt til at skabe luft til at forberede dine første 100 dage i det nye lederjob. Du er bagud, hvis du først lægger en plan, når du starter. Erkend, at du i perioden op til, bliver nødt til at arbejde ekstra meget for at få afsluttet dit nuværende job ordentligt og samtidig få forberedt dig på det nye lederjob.

Fejl 3: Du har for travlt

Yngre, veluddannede kan have utroligt travlt med at sole sig i deres nye lederstilling og have travlt med hurtigt at få vist resultater.

Løsning: Skynd dig langsomt. Indstil dig på, at det her skal være en succes på den lange bane og ikke efter dine første fire uger som leder. Du skal finde ud af, hvem dit team er – måske kører det ikke så godt økonomisk, og så skal du tage stilling til, hvem der ikke er berettiget til at have en funktion i virksomheden fremover. Vær i den forbindelse opmærksom på de mere beskedne medarbejdere: Det er ofte her, at guldet ligger.

Det kan opleves som at drikke vand af en brandhane, fordi der er så uendeligt mange ting, du skal forholde dig til. Der er fare for, at du ender med at miste overblikket, hvis du får for travlt med det hele. Det er også derfor, at planlægningen af de første 100 dage er så vigtig, for så har du den at holde dig til.

Sørg i øvrigt for at benytte dig af de første 100 dage til at stille alle de spørgsmål, du kan komme i tanke om – for efter de 100 dage, så er der mange ting, du ”burde” vide.