Øvrigt

Hvorfor ansætter I en fotograf?

En del fotografer var dybt overraskede over Dansk Metals jobopslag tidligere på året. Mange har ikke haft set et opslag efter en fast fotograf i 10-15 år.

”Jeg har fået ufatteligt mange opringninger fra fotografer, der er meget overraskede over det her stillingsopslag. Mange af dem fortæller, at de ikke har set et opslag for en fast fotografstilling i 10-15 år. Så deres første spørgsmål er typisk: Hvad sker der?! Hvorfor ansætter I en fotograf?,” fortæller kommunikationschef i Dansk Metal, Anders Gjesing, til Journalisten.dk.

Han mener ifølge fagbladet, at Dansk Metal vil få et bedre produkt og en mere skarp kommunikation, der visuelt hænger sammen – ved at have en fotograf inhouse. En, som kan sikre et Dansk Metal-udtryk, som er nemt at afkode i alt, hvad der bliver lavet.

Den fotograf, som Dansk Metal siden har fundet frem til, bliver en ud af 12 ansatte i kommunikationsafdelingen, og vedkommende skal først og fremmest levere billeder til alle Dansk Metals kanaler, men kommunikationschefens håb er, at personen eksempelvis også vil kunne lave en 30 sekunders video, hvis han eller hun alligevel er ude til noget.

Trend at nedlægge faste stillinger

Sidste år nedlagde Ekstra Bladet alle de faste fotografstillinger for kun at bruge freelancefotografer til billeddækningen. Det har fået lederen af fotouddannelsen på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole til at overveje, om der skal justeringer til på fotouddannelsen.

”Vi er nødt til at se på, om uddannelsen skal ændres. Måske skal praktikperioden være kortere, måske skal der ikke nødvendigvis være en fastansat fotograf på praktikstedet. Det er nogle af de ting, vi er nødt til at gå ind og overveje nu,” siger Søren Pagter, leder af fotouddannelsen på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, ifølge Mediawatch.dk.

Tidligere på året kom det frem, at hele fotoafdelingen på BT skulle nedlægges, og at de fem faste fotografer ville blive fyret.

”Det er en katastrofe. Ikke kun for fotograferne, men også for mediebrugerne,” siger Pressefotografforbundets formand, Lars Lindskov, til Journalisten.dk – og fortsætter:

”Det er både forfærdeligt og uforståeligt. Der er desværre ved at gå mode i at nedlægge avisernes fotoafdelinger. Jeg anerkender, at mediebranchen er hårdt ramt af faldende indtægter. Det skal man selvfølgelig forholde sig til. Men i en verden og et nyt medieudbud, som aldrig har været mere visuelt, så er det uforståeligt, at man ikke vil fastholde den værdi, der ligger i, at fotojournalisterne er fast tilknyttet redaktionerne og indgår i den daglige idéudvikling,” siger Lars Lindskov.

Ifølge Dansk Metals jobopslag løber fuldtidsprojektstillingen indtil udgangen af 2018. Fotografen vil referere til kommunikationschefen, men arbejder i det daglige selvstændigt sammen med kollegaerne i afdelingen.