Karriere

Et år i Grønland skulle afløses af nye ud­for­drin­ger

Journalistuddannelsen, en cand.scient.pol.-titel og en drengerøvsdrøm om at blive politibetjent har banet vejen for en karriere, der lige har budt på et nyt job.

”Når man først har været væk et stykke tid, kan det være svært at glide ind i det helt samme arbejde igen – så skal man finde nogle nye udfordringer,” lyder det fra Henrik Madsen, der efter et års udlån fra Rigspolitiet til Grønlands Politi som kommunikations- og presserådgiver, samtidig godt kunne se det trygge og forudsigelige i at vende tilbage til det samme arbejde.

”Men jeg kan godt lide noget nyt og at blive udfordret, lige som jeg blev, da jeg tog til Grønland, og derfor søgte jeg, efter at have været fem år i politiet, en stilling som kommunikationskonsulent hos Rigsadvokaten. Stillingen tiltalte mig – jeg følte, at opslaget var skrevet direkte til mig – og det ville give mig lov til at arbejde inden for det samme felt, som jeg er rigtig glad for,” siger Henrik Madsen, der valgte at begrænse sit Grønlands-ophold til det aftalte år og se det som en kæmpe oplevelse.

Har sammensat sin helt egen profil

Henrik Madsen er uddannet journalist og cand.scient.pol. (kandidat i statskundskab, red.) og har en gammel drengerøvsdrøm flydende i blodårerne – som har gjort, at han de seneste mange år har været fascineret af politiet – og nu det mere juridiske og retslige efterspil i anklagemyndigheden.

”Efter min drøm som helt lille om at blive politibetjent, har jeg siden, jeg var 11 år, drømt om at blive journalist. Da jeg blev færdig som journalist, så lå det lige for, at jeg kunne fortsætte karrieren på Nordjyske Medier, hvor jeg havde været i praktik. Jeg fandt ud af, at det var en meget praktisk uddannelse, jeg havde været igennem, og at jeg nu ville få mange kilometer skrevne ord i fingrene, men jeg havde også en følelse af, at jeg ikke kun ville stå og stille de simple spørgsmål – uden at forstå den fulde sammenhæng. Jeg ville vide noget mere og stille mere kompetente spørgsmål,” fortæller Henrik Madsen, der derfor søgte ind på statskundskab og tog til København.

Det har han bestemt ikke fortrudt, for det betyder, at han har sammensat sin helt egen profil, der har en journalistisk tilgang men også den politiske fingerspidsfornemmelse, der gør ham i stand til at forstå, hvordan det øverste politiske lag tænker.

Skabte selv Grønlands-job

Hans job i Grønland var et, han selv skabte, efter at have været deroppe et par gange i arbejdsøjemed. Han kunne se, at de – i modsætning til alle andre politikredse i Danmark – ikke havde nogen fuldtidskommunikationsstillinger der.

”Min kone og jeg ville ikke lave et totalt opbrud med Danmark, så vi valgte at fremleje vores bolig et år. Min kone kunne ikke få orlov, så hun sagde sit job op – og jeg tog min danske løn med. Vi tog vores to børn ud af deres institutioner, og det var selvfølgelig udfordrende at komme til et helt nyt sted med små børn på et og tre år. Det var samtidig vigtigt for os, at de ikke var startet i skole endnu. Det var personligt og fagligt en kæmpe oplevelse. Jeg var med til at opbygge stillingen og valgte først og fremmest at køre rundt og hilse på medierne, så de begyndte at bruge mig som direkte indgang. Derudover fik jeg politikredsen på Facebook – på to sprog – og fik pressehistorierne bredere ud – og styrkede de interne nyheder og krisekommunikation i forbindelse med større hændelser,” siger Henrik Madsen.

Han kan mærke, at jobskiftet til Rigsadvokaten har givet ham ekstra energi på arbejdet:

”Det kræver selvfølgelig altid noget af en selv at starte i en ny organisation med nye kolleger og opgaver, men det er i den grad også spændende, udfordrende og givende at give sig i kast med alt det nye.”