Jobsøgning

Thomas vil have et fleksjob som pæ­da­gog­med­hjæl­per

28-årige Thomas Birkov kæmper for at få et fleksjob – og prøver samtidig at ændre folks opfattelse af, hvad en fleksjobber egentlig er.

Thomas Birkov ved præcis, hvad han gerne vil, og hvad han kan klare: Fire timers fleksjob, fire dage om ugen som pædagogmedhjælper i en institution i Københavnsområdet. Men det er langt fra nemt. I tre og et halvt år har han nu været ledig – kun afbrudt af en enkelt ansættelse på et halvt år og et praktikforløb.

”Det er rigtig svært at få job som fleksjobber. Jeg tror, at mange arbejdsgivere er lidt nervøse og usikre i forhold til, hvad det egentlig er for noget. Mange tror, at fleksjobreglerne er meget komplicerede, men det er de ikke,” siger Thomas Birkov og tilføjer, at den usikkerhed får arbejdsgiverne til at gå uden om fleksjobberne og vælge det trygge i stedet for.

Han har forsøgt at rykke ved nogle af de fordomme, der eksisterer, ved at lave en Facebook-video, hvor han forklarer, hvad en fleksjobber er - og ikke mindst hvem han er – og han håber, at det vil rykke noget. Ifølge Thomas Birkov var det langt nemmere at få et fleksjob med de gamle fleksjobregler, fordi arbejdsgiverne fik et økonomisk tilskud, når de ansatte en fleksjobber – og dermed et ekstra incitament.

Naturligt valg at blive pædagogmedhjælper

Som 14-årig fik Thomas Birkov en kræfttumor i hjernen. Han er kræftfri i dag, men det har taget ham mange år at komme igennem genoptræningen.

”Jeg blev rask et år efter, jeg havde fået sygdommen, men det har krævet mange års genoptræning at stå her, hvor jeg står i dag,” fortæller Thomas Birkov, der tidligt blev klar over, at han ikke ville kunne passe et arbejde på almindelige vilkår.

Han begyndte at overveje, hvad han skulle uddanne sig til, og da han altid har været glad for børn og været god til at passe dem, var det naturligt for ham at søge ind på uddannelsen til pædagogmedhjælper, som han færdiggjorde for fire og et halvt år siden.

Han fik sidste år, som nævnt, en enkelt ansættelse på et halvt år.

”Når man har været arbejdsløs i lang tid, så betyder det virkelig noget at komme i arbejde. Jeg har ikke lyst til, at jeg ikke skal lave noget resten af livet,” siger Thomas Birkov.

Jeg kan sige tingene, som de er – til en jobsamtale

Han er klar over, at udfordringen ved at få et fleksjob starter i bunken blandt de andre ansøgere, fordi arbejdsgiverne efter hans mening ofte vil trække et sikkert kort i form af en ”almindelig” medarbejder.

”Hvis jeg først kommer til samtale og sidder overfor en arbejdsgiver, så kan jeg forklare det hele. Det er også en af grundene til, at jeg har lavet videoen på Facebook. Der kan være mange tanker, der flyver gennem en arbejdsgivers hoved, når jeg skriver, at jeg er fleksjobber: Sidder han i kørestol, er han langsom? Det ville jeg kunne gøre op med og sige tingene, som de er. Jeg kan ikke arbejde fuld tid, og jeg har nogle gange brug for en ekstra pause, men ellers er jeg fuld på højde med andre pædagogmedhjælpere på deltid,” lyder det fra Thomas Birkov.

Læs også