Rekruttering

Tænk i suc­ces­sion planning – hvem har du på bænken?

Succession planning sikrer en god overgang, når nøglemedarbejdere forlader organisationen. Strategien fokuserer på at identificere, rekruttere og udvikle nye talenter.

Hvorfor skal du overhovedet bekymre dig?

Med en dansk arbejdsstyrke i forandring og forventninger om mangel på kvalificeret arbejdskraft bliver succession planning endnu vigtigere. Dem, der ikke er i god tid, risikerer at øge andelen af fejlrekrutteringer, som kan være en dyr affære og i snit koster 500.000 kroner*.

Disse omkostninger inkluderer udgifter til oplæring, tab af produktivitet, rekrutteringsgebyrer og potentielt tabte kunder. Det er altså mere og mere bydende at tænke rekruttering og talentudvikling ind som en del af strategien.

Ifølge Global Leadership Forecast 2023 forventer 33 % af HR-professionelle, at behovet for intern talentudvikling vil stige markant. Og så ser vi i fremskrivningerne af arbejdsstyrken, at vi kommer til at mangle 9 % akademikere, hvilket især vil påvirke besættelsen af lederstillinger. Derfor er succession planning et nødvendigt koncept, hvis man vil være proaktiv og sikre sig, at man har næste generation af kollegaer klar.

Så, hvad kan man gøre?

Vi har en række trin, som man kan følge, hvis man vil i gang med sin succession planning.

1. Identificer nøglepositioner og kritiske roller

Start med at identificere de nøglepositioner, der er vitale for din organisations succes. Det er ikke kun ledelsesroller, men også specialistfunktioner eller medarbejdere med unik viden, som kan være svære at erstatte. Succession planning handler ikke blot om topchefer – det handler i sin essens om at sikre stabilitet i hele organisationen.

2. Find fremtidige talenter

En effektiv strategi kræver, at rekruttering tænkes ind som en kontinuerlig proces. Ved at have fokus på både interne og eksterne talenter kan organisationen være forberedt og handle hurtigt, når behovet opstår.

At finde de rette talenter til at udfylde nøglepositionerne handler ikke kun om, hvem der har de rette kompetencer, men også om at identificere medarbejdere med potentiale til at vokse og udvikle sig i organisationen. En god succession planning inkluderer både interne og eksterne kandidater. Når man har fundet sine interne potentialer, er vigtigt at have en klar strategi for det eksterne rekrutteringsarbejde, så man når at identificere potentielle eksterne talenter før behovet er

3. Skab udviklingsplaner for dine talenter

Det er ikke nok at identificere talent. Du må også sikre, at de mennesker, du ser som mulige efterfølgere, er klar, når tiden kommer. Dette kræver klare udviklingsplaner, der kan omfatte coaching, videreuddannelse og muligheden for at få erfaring i andre dele af organisationen. For eksempel kan opkvalificering gennem coaching og mentorordninger hjælpe med at bygge bro mellem nutidens potentiale og fremtidens krav.

Lidt til at kridte banen op

Det er kun 12 % af de HR-professionelle, der har tiltro til styrken af deres "bænk". Det er et problem, da virksomheder med stærke bænke har:

  • 10 gange større sandsynlighed for at medarbejderne vurderer deres leder som "meget god" eller "fremragende".
  • 6 gange større sandsynlighed for at være i stand til at engagere og fastholde toptalenter.
  • 5 gange større sandsynlighed for at kunne forhindre medarbejderudbrændthed.
  • 3 gange større sandsynlighed for at være blandt de økonomisk bedst præsterende organisationer.

4. Kommunikér klart og skab engagement

Succession planning skal ikke foregå i det skjulte. Kommunikation er afgørende for at sikre, at medarbejdere forstår mulighederne for karrierevækst i organisationen. Dette kan gøres gennem medarbejdersamtaler, interne nyhedsbreve eller informationsmøder, som alle kan bidrage til at synliggøre karrieremulighederne. Ved at være åben om disse muligheder kan du også øge medarbejderengagement og skabe en følelse af ejerskab og loyalitet, hvilket samtidigt kan være en effektiv fastholdelsesstrategi.

5. Evaluér og opdater planen løbende

Organisationer forandrer sig konstant, og derfor bør din succession planning gøre det samme. Evaluér løbende, om de nøglepositioner og talenter, du har identificeret, stadig er de rette, og justér planen efter behov. Overvej at revurdere planen ved specifikke begivenheder som organisatorisk omstrukturering, markedsændringer eller ledelsesskift for at sikre, at den fortsat matcher organisationens behov.

Hvordan kan vi hjælpe?

Hvis du er interesseret i succession planning, så kan du altid tage fat i os for at høre mere. Vi har eksperter i huset, således at vi kan tilbyde dig:

  • Strategisk sparring
  • Branchespecifik data
  • Viden om kandidatmarkedet
  • Tiltag inden for search
  • Styrkelse af employer brand
  • Tidsplanlægning i forhold til optimale tidspunkter at igangsætte rekrutteringer

Succession planning er en investering i organisationens fremtid. Ved at forberede dig på det uventede kan du sikre kontinuitet og mindske risikoen for forstyrrelser, hvis nøglemedarbejdere forlader virksomheden. Det handler om at være på forkant og skabe en kultur, hvor udvikling og progression er en naturlig del af dagligdagen.

Vil du gøre din organisation robust og klar til fremtiden?

Invitér en af vores dygtige strateger med på møde, og start med at skabe en succession plan allerede i dag – dit fremtidige jeg vil takke dig for at have skænket fremtiden en tanke.

Hvis du vil vide mere så ring til os på 3832 3355

* https://www.randstad.dk/hr-trends-og-tendenser/ansattelse/hvad-koster-en-fejlrekruttering-i-gennemsnit/

Læs også