Jobglæde

Ny research: Sådan gør du dig selv og dine kollegaer glade

Når du ikke altid kan finde jobglæden, så gå efter at få andre til at smile. Det bliver du gladere af, viser en ny undersøgelse fra Stanford Graduate School of Business i USA.

Smilet er vejen til at være en god kollega og samtidig gøre dig selv glad. Forskerne bag undersøgelsen har nemlig fundet frem til hvilken type gerning og tilgang, der giver den største glæde for giveren.

”Denne viden er vigtig, for de fleste af os forsøger at gøre mennesker i vores liv glade. Men få af os ved helt præcist, hvordan vi skaber glæde i vores omgangskreds. Denne research viser, hvad vi kan gøre,” forklarer Jennifer Aaker, som er en af tre forskere bag undersøgelsen.

Sæt konkrete filantropiske mål

At få andre til at smile er nemmere end at gøre dem glade, når du ønsker at dele rundhåndet ud. Så simpelt lyder det fra forskerne. Og det giver god mening, for abstrakte mål som at gøre andre glade er sværere at opnå.

Resultaterne viste også, at gerningen du udfører for at få andre til at smile er underordnet. Det er målet, der tæller. Der kan altså være god idé i at købe is til kollegerne, fortælle en sjov anekdote eller overraske dem med hjemmebag med målet om at få dem til at smile.

Du ved ikke, hvor glad, du bliver

Andre forsøg i undersøgelsen demonstrerede, at det ikke betyder noget, hvorvidt du er venner med modtageren, eller hvor lang tid du har kendt ham eller hende. Desuden viste den også, hvor dårlige vi egentlig er til at bedømme den effekt vores gode gerninger har på os selv.

”Deltagerne kunne ikke forudse, at gode gerninger udført med positive sociale formål formuleret i konkrete mål (i modsætning til abstrakte mål) var mere effektive til at skabe personlig glæde,” skriver forskerne i undersøgelsen.

De håber, at den kan medvirke til, at flere mennesker gør gode gerninger for andre og udmunder i praktiske løsninger for velgørenhedsorganisationer, der har problemer med at fastholde frivillige.

Læs også