KarriereØvrigt

Mange elek­tri­ke­re forlader branchen

Efter 10 år er kun halvdelen af elektrikerne stadig i branchen. Ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd er tallet lidt højere end for faglærte generelt.

I løbet af en periode på 10 år er kun fire ud af 10 elektrikere stadig i branchen. Det viser tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd i fagbladet Elektrikeren – fra perioden 2004 til 2013.

I Arbejderbevægelsens Erhvervsråd mener man dog ikke, at der er tale om noget chokerende tal, for faktisk er fastholdelsesprocenten i branchen et par procentpoint højere end for faglærte generelt.

En af dem, der har forladt faget tidligt i karrieren, er Christian Ellehave Jensen. Han ville gerne være fortsat inden for det elektriske område – han forlod kun faget, fordi han havde nogle fysiske problemer med sit knæ.

”Beslutningen kom, efter at jeg dels var blevet fyret, fordi der var for lidt at lave, og fordi de vidste, at jeg alligevel snart ville ud at rejse. Dels har jeg et dårligt knæ, og så er jeg godt klar over, at det ikke vil holde en lang årrække som elektriker,” siger Christian Ellehave Jensen til Elektrikeren.

Ingeniørstudiet venter

Han blev færdig som elektriker i maj 2014 og arbejdede frem til juli samme år. Efter at have sagt farvel til sin arbejdsplads, rejste han i tre måneder, og så begyndte han derefter at overveje, hvad han skulle. Han startede på adgangskurset til ingeniørstudiet på Aarhus Universitet, hvor han har læst siden januar.

Det har ifølge artiklen været hårdt at vænne sig til at skulle være på SU igen, men han trøster sig med, at de ”rigtige” penge begynder at løbe ind, når han er færdig som ingeniør.

I undersøgelsen fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, har senioranalytiker Mie Dalskov Pihl kigget på, hvor langt væk fra faget man rykker, når man rykker. Og her flytter elektrikerne længere væk end de to andre grupper, der er blevet kigget på.

Alderen kan spille ind ved karriereskift

Alderen kan til en vis grad spille ind i forhold til et karriereskift – som det fremgår af en tidligere artikel her på Jobindex.dk: 40'erne giver luft til karriereskift.

Ledelsesrådgiver, Heidi Friis, oplever, at der sker noget med os, når vi bevæger os ind og bliver 40+ - det oplever hun blandt dem, hun rådgiver i sin virksomhed.

”De kan mærke, at de er klar til at prøve noget andet, få flere udfordringer, mere ansvar, og det skal være nu, for i den her alder kommer der ofte lidt luft i systemet, hvilket gør, at man kan tænke i de baner,” siger Heidi Friis, der mener, at de spørgsmål man stiller sig selv i forhold til ens karriere, kommer helt naturligt der – og ifølge hende kommer de også der, fordi man har fået 15-20 års erfaring på det tidspunkt.

”Mange tænker, at nu kan de rigtig meget – og måske vil de gerne bruge den viden og erfaring på en anden måde,” siger Heidi Friis og tilføjer, at mange kan mærke, at et karriereskift eller en anden form for jobskifte bliver aktuelt ved, at deres engagement og deres performance svinger rigtig meget – og andre igen ved, at de begynder at kede sig i deres nuværende job.

Læs også