20’erne og 30’erne foregår ofte i en centrifuge – det hele går stærkt; karrieren kickstartes – og måske bliver der stiftet familie samtidig med. Når vi bevæger os ind og bliver 40+, så sker der pludselig noget andet – det oplever Heidi Friis blandt dem, hun rådgiver i sin virksomhed.
”De kan mærke, at de er klar til at prøve noget andet, få flere udfordringer, mere ansvar og det skal være nu, for i den her alder kommer der ofte lidt luft i systemet, hvilket gør, at man kan tænke i de baner,” siger Heidi Friis, der er ledelsesrådgiver og tidligere har haft sit eget kommunikationsbureau.
Hun mener, at de spørgsmål man stiller sig selv i forhold til ens karriere, kommer helt naturligt dér – og ifølge hende kommer de også, fordi man har fået 15-20 års erfaring på det tidspunkt:
”Mange tænker, at nu kan de rigtig meget – og måske vil de gerne bruge den viden og erfaring på en anden måde,” siger Heidi Friis og tilføjer, at mange kan mærke, at et karriereskift eller en anden form for jobskifte bliver aktuelt.
Nogle kan opleve, at deres engagement og deres performance svinger rigtig meget, andre at de begynder at kede sig i deres nuværende job.
Følger du en forudbestemt karrierevej?
Hun mener, at man vil gøre sig selv en stor tjeneste ved at finde ud af, hvad man egentlig er drevet af i forhold til ens job og karriere.
”I nogle organisationer, brancher eller miljøer er det næste skridt på karrierestigen forudsigeligt – fordi det er kulturelt kodet, hvordan man for eksempel opnår prestige, mere løn eller anerkendelse. Det ligger så at sige i kortene, at næste karriereskridt er at blive eksempelvis teamleder, afdelingsleder eller kontorchef, og det er lige dér, at man skal stoppe op og tænke godt efter. Måske brænder du slet ikke for at være leder – måske er du mere specialisttypen og kan revolutionere verden i den funktion. Man skal virkelig finde ud af, hvad der driver en – hvad der gør en glad om morgenen – så man ikke bliver rullet ind i, at man bare skal fortsætte ad en bestemt vej, fordi den er tydelig eller oplagt,” lyder det fra Heidi Friis, der samtidig mener, at man selvfølgelig skal gå efter det, hvis man virkelig ønsker at blive leder.
Lederdrømme? Men ingen erfaring?
Det at blive leder kan ifølge Heidi Friis for nogle være den helt rigtige udfordring, når de kommer op i 40’erne, fordi de som nævnt har fået en god portion erfaring. Udfordringen kan dog være, at man ikke har erfaring med ledelse.
”Der gælder det om at skrabe noget erfaring sammen, for tit og ofte ansætter man ledere, som kan rykke direkte ind på posten. Så skaf dig nogle projekter, hvor du får ledelseserfaring – og kan dokumentere, at du har ageret som leder – og få eventuelt noget efteruddannelse inden for ledelse,” siger Heidi Friis og tilføjer, at det også er en god idé at tale med ens egen leder om, at man gerne vil have noget mere ansvar.
Din leder ved ikke, hvilke fremtidsdrømme du går med, og derfor er det vigtigt, at du får sagt det højt. Derudover mener Heidi Friis, at du – hvis du ikke får det lederjob, du har søgt – for alt i verden skal sørge for at finde ud af, hvad du manglede for at komme i betragtning, så du efterfølgende kan tune ind på den erfaring, du manglede, gøre noget ved det og stå stærkere næste gang, du søger en lederstilling.