Employer brandingRekrutteringUnge og talenter

Kli­ma­be­vidst ungdom har ikke grønne tiltag i top 3, når de søger elev­plad­ser

Fridays for future. Klimastrejker. Kødfri torsdage. De unge tager klima- og miljøudfordringer alvorligt. Alligevel er det ikke vigtigst for dem, at en virksomhed gør en forskel for klima og miljø, når de søger job. Men hvad går de så efter?

Få unge vægter klima højest

I maj 2022 foretog Jobindex en elevundersøgelse blandt 232 studerende på Niels Brock og Aarhus Business College.

Undersøgelsen viser overraskende nok, at kun 7 % af de adspurgte nævner miljø og klima som vigtigst for dem hos en kommende arbejdsgiver. De kunne angive 6 svar i alt.

Med andre ord: når de unge skal beslutte, hvilken elevplads, de vil søge – så er det ikke vigtigst for dem, at virksomheden gør en forskel for klima og miljø. For de unge er det andre ting, der tæller i deres første job. Men hvad?

Topscorerne: Socialt arbejdsmiljø og karrieremuligheder

Undersøgelsen viser, at de unge har en klar top 3, når de skal vurdere, om en arbejdsplads er noget for dem eller ej. De går op i, at virksomheden har:

  • et godt socialt arbejdsmiljø – 58 %
  • gode karrieremuligheder – 56 %
  • et godt ry og omdømme – 47 %

Og grunden?

Der kan være mange årsager til, at de unge prioriterer, som de gør – fx kan det betyde meget, at de er helt nye på jobmarkedet og derfor har brug for tryghed. Så når det kommer til det første job, vil de vide, at de får det godt med deres nye kolleger. Og at de kan bygge sig en karriere med gode fremtidsmuligheder.

En virksomheds ry og omdømme er også centralt for de unge – måske fordi de antager, at et godt ry betyder, at det også er et godt sted at arbejde. Prestige er naturligvis også en faktor i denne sammenhæng. For hvem vil ikke gerne fortælle, at de arbejder et eftertragtet sted til den næste middag med vennerne eller familien?

Det betyder dog ikke, at klima og miljø ikke er vigtigt for de unge. Det er bare ikke det, som er afgørende, når de søger elevpladser.


Fakta om undersøgelsen:

  • Elevundersøgelsen er udført i maj 2022.
  • De adspurgte går på Niels Brock og Aarhus Business College.
  • I alt har 232 studerende deltaget i undersøgelsen. De er ved at uddanne sig inden for kontor, handel, detail og event samt EUD Business, EUX og EUS.
  • 79 % af besvarelserne er fra unge mellem 15-19 år, og 42 % er fra mænd og 58 % fra kvinder.

Læs også