Jobglæde

IT-nørder skal krammes

Lige så dedikerede og passionerede, frivillige medarbejdere typisk er, lige så hurtigt er de ude af vagten igen, hvis de ikke får noget ud af deres arbejdsindsats. Et stærkt socialt fællesskab kan danne rammen for et tilfredsstillende arbejdsmiljø.

”Vi arbejder meget med, hvordan vi skal gøre weekenderne bedre, så folk melder tilbage, møder op og synes det er ærgerligt, hvis de ikke kan komme. Det kræver, at man sætter ting i gang og får skabt historier, som styrker fællesskabet, og som folk kan huske. De skal helst tænke; hvad går jeg mon glip af, hvis jeg ikke kommer?”

Sådan siger Sif Thordis, som er medarbejderansvarlig for den IT-gruppe, der udvikler IT-løsninger for Roskilde Festival. Roskilde Festival har i alt 25.000 frivillige medarbejdere, hvoraf nogle arbejder hele året, og andre når festivalen er i gang.

Gruppen af IT-frivillige mødes til arbejdsweekender hver anden måned. De spiser, fester og sover sammen – og det skorter ikke på lækker mad og krammere. For Sif Thordis er det nemlig vigtigt, at alle har det godt:

”Engang var der en, der sagde til mig jamen vi er jo bare sådan nogle nørder. Men jeg kunne ikke få øje på nogen nørder i den betydning, at de holdt sig for sig selv eller stak ud på en dårlig måde. Når folk har det godt, er de med i fællesskabet – og det er på grund af fællesskabet, at de har det godt.”

Med fællesskab opstår networking, kreativitet og deraf det gode produkt. Sif Thordis oplever ofte, at bowling, pubcrawl og julefrokoster midt om natten udvikler sig til faglig snak, der går over i idéudvikling.

Alvor bag fornøjelsen
For Sif Thordis er det en fornøjelse at planlægge og afholde weekender, hvor alle har det godt og får skabt nogle gode resultater; men der er masser af alvor bag anstrengelserne, for det er dyrebar viden, der forsvinder, hvis en medarbejder melder sig ud af gruppen.

De frivillige får i sagens natur ikke andet ud af deres indsats end faglige udfordringer og socialt samvær – og da de typisk har studier eller jobs ved siden af, er det klart det sociale samvær, der er afgørende for, om de bliver i gruppen.

For selvom de frivillige på Roskilde Festival typisk brænder meget for festivalen og nyder at være en del af the orange feeling, ønsker de, ligesom alle andre medarbejdere, at få noget ud af anstrengelserne:

”Der er ikke nogen, der bliver i det for at blive i det, for hvad skulle de få ud af det? Nogle kan måske bruge opgaverne på deres CV, men hvis det kun er derfor, de er der, smutter de jo hurtigt igen. På den måde er det en meget anderledes HR-funktion end på det almindelige, lønnede arbejdsmarked. Du er nødt til at arbejde for, at alle har det godt og føler, at de får noget ud af deres indsats,” siger Sif Thordis og tilføjer, at det netop er det, der er så spændende ved at arbejde med frivillige:

”Der er en helt særlig motivation. Den er ægte, og du mærker med det samme, hvis den forsvinder mellem hænderne på dig.”

Har du talt med dine medarbejdere i dag
Det er ifølge Sif Thordis afgørende, at man sørger for at videreudvikle og fastholde det sociale fællesskab, når man arbejder med frivillige såvel som lønnede medarbejdere. Når frivillige medarbejdere ikke længere har blod på tanden, er de nok hurtigere til at smutte end lønnede medarbejdere – men selvom man får løn, yder man jo ikke optimalt, hvis man ikke trives:

”Det er ekstremt vigtigt at være opsøgende. Man skal holde øje med, om der er noget, der ikke fungerer og tage hånd om det i tide. Indsatsen for at alle har det godt sammen skal være øverst på dagsordenen. Nogle gange kan meget simple og billige ting være gode, men det, der fungerer det ene sted, fungerer ikke nødvendigvis det andet. Du er nødt til at inddrage dine medarbejdere og lære dem at kende for at finde ud af, hvad der virker,” siger Sif Thordis og pointerer til slut:

”At føle sig forpligtet i forhold til andre er alfa-omega og helt afgørende for, at medarbejderne møder op og arbejder godt sammen. Den gensidige forpligtelse kan man opdyrke, hvis man sørger for at skabe nogle rammer, hvor alle har det godt og slapper af sammen.”

Læs også