Jobsøgning

I coronas slipstrøm: Vi vil bruge mindre tid på transport

Vi vil have kortere rejsetid, ligesom flere vil arbejde hjemme, viser ny undersøgelse – og i spændingsfeltet mellem de to ligger et nyt forhandlingspotentiale.

Det seneste års hjemmearbejde har rykket ved vores holdning til rejsetid, viser ny Megafon-undersøgelse, der afdækker danskernes adfærd i forbindelse med jobsøgning. Flere vil nemlig bruge mindre tid på transport til og fra arbejde efter corona.

”Vi ser en mindre stigning på 5 %, der vil bruge mellem 0 og 30 minutter i transporttid, fra januar sidste år til januar i år – mens de øvrige intervaller falder en smule,” fortæller analyseansvarlig hos Jobindex, Helle Elizabeth Skovbæk.

Ønsket transporttid

Januar 2021 Januar 2020
0-30 min. 35 % 30 %
31-45 min. 26 % 28 %
46-60 min. 23 % 24 %
Mere end 60 min. 8 % 9 %
Ved ikke 8 % 8 %

”Samtidig vil flere gerne arbejde hjemmefra efter corona. Af de danskere, der har mulighed for hjemmearbejde, vil cirka halvdelen arbejde hjemme 1-2 dage om ugen, mens 21 % ikke ønsker at arbejde hjemmefra, selvom de får muligheden efter pandemien,” påpeger Helle Elizabeth Skovbæk.

Ønsket antal hjemmearbejdsdage

Januar 2021
0 dage 21 %
1 dag 22 %
2 dage 25 %
3 dage 14 %
4 dage 4 %
5 dage 7 %
Ved ikke 6 %

"Ser vi på resultaterne i forskellige brancher, er der ikke den store forskel. Dog er der en tendens til, at lidt flere danskere, der beskæftiger sig med undervisning, har et ønske om at bruge mindre tid på transport, hvilket kan hænge sammen med, at onlineundervisning er blevet en del af hverdagen og dermed en mulighed i fremtiden,” understreger Helle Elizabeth Skovbæk.

Det store forhandlingspotentiale

Ønsket om kortere rejsetid og mere hjemmearbejde skaber et nyt forhandlingsrum for virksomheder og ansøgere i jobsøgningen, hvor hjemmearbejdsdage kan komme på tale, fx som kompensation for længere transporttid til og fra arbejde.

Det illustrerer altså dilemmaet mellem, hvad en virksomhed tilbyder som arbejdsplads – kontra hvor langt ansøgere er villig til at rejse for et nyt job, fordi det også er blevet de fleste danskere bekendt, at transporttiden kan bruges på andre ting.

Har du for langt på job?

Er du nysgerrig på, hvor langt der er mellem dig og dit næste job? Hvis du oplyser din adresse, når du søger job hos os, kan du se, hvor langt du vil få til det pågældende job – på cykel, i bil og med offentlig transport. Din rejsetid vil stå oplyst på hver enkelt jobannonce.

Læs også