JobsøgningØvrigt

Her er de hotte jobkom­pe­ten­cer i 2014: Disse evner bliver der rift om

Se de it-kompetencer, som virksomhederne især vil være på jagt efter. Har du, hvad der skal til?

Der er flere it-job på vej på det danske arbejdsmarked, hvor mange firmaer fortsat udvider på it-området, der gradvist kommer til at betyde mere og mere for konkurrencedygtigheden. Det kan du læse mere om her: Der er flere it-job på vej.

Det er dog ikke lige meget, hvad man som it-mand har af evner og kompetencer, lyder det fra to it-rekrutterings-selskaber, som Computerworld har talt med. De peger begge på, at udvikling af velfungerende web-sites og apps er blandt de vigtigste vækstområder lige nu, når det gælder de danske virksomheders efterspørgsel efter it-kompetencer.

Flere og flere danske virksomheder er nemlig begyndt at få øjnene op for, at et velfungerende, integreret og veldesignet website og en god app kan give en direkte konkurrence-fordel i forhold til mere tilbagestående konkurrenter.

Web er stadig i førersædet

Derfor kan vi vente øget efterspørgsel efter it-folk med en vifte af kompetencer inden for udvikling og design og kodning af websites - inklusive integrationer med bagvedliggende systemer og responsive webdesign.

"Virksomhederne ved, at de skal blive stærkere og skarpere, når det gælder web. Det skyldes jo, at vi lever i en tid, hvor alt bliver digitaliseret, og det stiller øgede krav til virksomhedernes web-tilstedeværelse - både på front- og backend," siger chefkonsulent Hans Andersen fra it-rekrutteringsfirmaet SCR Ciklum. Samme melding kommer fra teamleder Lars Ole Kruse i rekrutteringsfirmaet IT-Jobindex.

De peger begge ikke mindst på app-markedet som et sted, hvor der i den kommende tid vil være stor efterspørgsel efter dygtige folk. Det skyldes, at smartphones, tablet-computere og lignende er blevet allemandseje og en integreret del af vores liv - både når det gælder privatliv og vores arbejdsliv.

"Alle er i skarp konkurrence med at bygge apps til deres virksomheder. Vi har jo efterhånden alle en smartphone og en tablet, og nu er også smartwatchene på vej. Jo bedre virksomhederne kan udnytte de mobile tendenser, jo bedre er det, og det er de ved at få øjnene op for," siger Lars Ole Kruse.

En mulighed for udviklere - bliv outsourcingarkitekt

Især de større danske virksomheder har i årevis outsourcet mange af rå kodeopgaver til kodefabrikker i lande med lavere lønninger som eksempelvis Indien eller Kina. Men de store kode-opgaver kræver styring. Derfor ser SCR Ciklum stigende efterspørgsel efter it-folk, der kan styre outsourcing-ressourcerne.

"Der er ingen tvivl om, at vi i Danmark kommer til at outsource endnu mere, end vi gør for tiden. Virksomhederne bliver klogere og bedre i stand til at få noget fornuftigt ud af det, men de finder også ud af, at der skal sidde nogen i den danske ende, som kan fungere som tovholdere, arkitekter og lignende," siger chefkonsulent Hans Andersen.

Ifølge ham kan der her være en mulighed for danske programmører, der har svært ved at finde et job i konkurrence med de prisbillige kode-firmaer i udlandet.

"Jeg vil tro, at en del gode danske udviklere med fordel skal finde ud af, om de fortsat vil være udviklere i et svært marked, eller om de hellere vil flyttes over i en styrende rolle med mere arkitekt-fokus," siger han.

Business intelligence - kan du styre data?

Big data og mulighederne for at analysere og dechifrere meget store datamængder er blandt de hotte teknologi-tendenser i USA lige nu. Her hjemme ser billedet imidlertid noget anderledes ud, hvis man spørger rekrutteringsfirmaerne. De ser nemlig ingen tegn på stigende efterspørgsel efter folk med særlige kompetencer inden for big data endnu.

"Vi har fået en enkelt forespørgsel indtil videre, og det er jo for lidt til, at vi kan sige, at der er tale om en tendens. Lige nu bliver det vist mest ved snakken. Big data er jo et ret flyvsk begreb," siger Hans Andersen.

Ifølge både ham og Lars Ole Kruse fra IT-Jobindex er der imidlertid fortsat øget efterspørgsel efter folk, der kan noget inden for big datas 'lillebror,' business intelligence.

"Mange virksomheder vil have mere data og mere gennemskuelighed, så det bliver nemmere at trække data ud automatisk, som eksempelvis sælgere og økonomifolk kan anvende. Mange tænker i den retning," siger Lars Ole Kruse, IT-Jobindex.

Den holdning deler Hans Andersen fra SCR Ciklum.

"BI og datawarehouse vil fortsat være hot," siger han.

Firmaerne vil have open source-folk

Lars Ole Kruse fra IT-Jobindex forventer desuden øget efterspørgsel efter dygtige open source-folk.

"Folk er ikke så politiske længere, og mange af de virksomheder, der er fremme i bussen og i vækst, vil gerne arbejde i open source," siger han.

Det skyldes ifølge ham, at disse virksomheder dels gerne vil bygge deres systemer fra bunden, dels ikke ønsker at være bundet af forskellige licenser og lignende. Hertil kommer, at mange 'hardcore-udviklere' og dataloger ifølge Lars Ole Kruse har en forkærlighed for open source.

"Det er mere brugt end nogensinde tidligere, og det vil vi se meget mere af," siger han.

SAP-folk

Hans Andersen fra SCR Ciklum peger også på det, som han kalder 'SAP-ressourcer' - altså it-folk med særlige kompetencer inden for SAP. SAP-folk hører traditionelt til blandt de bedst lønnede i it-branchen. Dette skyldes ikke mindst, at der er efterspørgsel efter eksperter inden for de avancerede, storskala ERP-systemer.

Ifølge Hans Andersen gælder det ikke mindst på konsulent-siden, der typisk bliver anvendt, når der er tale om opgraderinger af SAP-systemerne.