JobsøgningØvrigt

Gode råd: Sådan får du fat i de bedste it-job

Fem gode råd til dig, der gerne vil have fat i de rigtigt fede job i fremtiden.

Ethvert job er i overhængende risiko for en dag at blive en kedelig rutine - også selv om det i begyndelsen er sjovt, lærerigt og udfordrende til evner og kompetencer.

Kedsomhed og udbrændthed kan koste jobbet. Det samme kan selvfølgelig også nedskæringer, omstruktureringer, outsourcing af opgaver og mange andre ting, der tilsammen kendetegner det omskiftelige og udviklende jobmarked.

Det er derfor vigtigt, at man aldrig stopper med at være på jobjagt - i hvert fald mentalt. Dette gælder også, selv om du er godt tilfreds med dit nuværende job og faktisk ingen aktuelle planer har om at opsige det.

Her kommer fem områder, som du ikke bør slippe, selv om du allerede har et godt job.

Netværk

Rigtigt mange nye job dukker op via netværk: Nogen kender nogen, der kender nogen, som står med nye muligheder, som de lige kan se, at du måske kan kandidere til.

Byg fortsat netværk op, plej det nuværende netværk. Mød folk. Snak professionelt med dem. Vær synlig. Fremhæv med handling og ord dine kvaliteter og kompetencer. Det gælder også i dit nuværende firma, hvor nye muligheder selvfølgelig også kan vise sig i både din nuværende afdeling og i andre afdelinger.

Minimer tilfældighederne - overtag kontrollen

Hvordan tror du, at man kommer videre i systemet og får sin karriere til at udvikle sig? Rigtig mange mener, at det er noget, der er op til andre at bestemme: Deres chef eller afdelingsleder, HR-afdelingen eller andre, som de forventer kommer med forslag, input og retningslinjer til deres uddannelse, jobudvikling og videre karriere-skridt.

Men dermed lægger de fleste an på held - både når det handler om at møde de rigtige personer, der lige præcist kan se (de rigtige) muligheder i netop dig, og i de valg, som de træffer på dine vegne.

Sådan bør det naturligvis ikke være. I stedet bør du sørge for selv at være proaktiv og have en idé om, hvad du gerne vil i næste karriere- eller uddannelses-skridt.

Vil du gerne have bestemte opgaver? Meld det ud. Vil du gerne have nyt og mere ansvar? Og for bestemte områder? Meld det ud. Inddrag dine chefer i dit næste karriereskridt og i den retning, som du gerne vil gå i.

Vigtigst af alt er det dog, at du selv tager stilling og selv sørger for at definere en fremtidsrettet kurs og ikke blot læner dig tilbage og lader den ene dag tage den anden.

Formuler en femårsplan

Her kan det være en rigtig god idé, at du formulerer en femårsplan. Ganske vist kan fem år virke som meget lang tid ude i fremtiden, men det er det faktisk ikke - især ikke, hvis planerne omfatter både uddannelsesforløb og måske et jobskifte eller to.

Det er vigtigt, at din femårsplan ikke støver til eller begynder at ruste. Sørg for eksempelvis at gennemgå og opdatere den hvert halve år. Her kan du indføje dine resultater og din udvikling siden sidste opdatering og vurdere, om planens mål og retning fortsat holder.

Det er et velkendt fænomen, at det er meget nemmere at træffe karrierevalg, hvis man på forhånd har formuleret en femårsplan. Med planen på bordet kan du nemlig relativt nemt afgøre, om en ny-opdukket mulighed passer ind. Den behøver ikke passe perfekt og være formuleret på forhånd (og gør det sjældent), men bør ligge på sporet.

Og dine egne valg - uddannelse, jobskifte, kompetence-opbygning, netværk - kan du tilrettelægge, så de ligger ret nøjagtigt på den kurs, som femårsplanen har sat.

De sociale medier

Det er blevet sagt mange gange tidligere, men det tåler gentagelse: Du skal sørge for at holde dine profiler på de sociale medier opdaterede og relevante.

Der findes nemlig ikke mange arbejdsgivere længere, der ikke tjekker deres kandidaters profiler på de sociale medier som noget af det første, og her er det vigtigt, at de møder den profil, som du gerne vil have dem til at møde.

Vi lever i en tid, hvor grænserne mellem det professionelle og det personlige stille og roligt udviskes, så dette gælder ikke alene LinkedIn (der primært anvendes professionelt), men også Facebook, selv om sidstnævnte anvendes privat, samt steder som Twitter, hobby-fora og lignende. Alt vil (sikkert) blive tjekket.

Sørg for at holde dine it-kompetencer friske

Glem aldrig at opdatere dig selv. Udviklingen i it-branchen går stærkt, og du bør satse på løbende opdatering af dine it-kompetencer, hvis ikke du vil risikere relativt hurtigt at blive sat helt bag af dansen.

Dette gælder også, selv om du har de kompetencer, der er nødvendige i dit nuværende job. Tingene kan ændre sig pludseligt, eller nye muligheder kan dukke op.