Jobglæde

Ar­bejds­op­ga­ver­ne er umulige at nå i ar­bejds­ti­den

Sygeplejersker oplever, at de er nødt til at arbejde gratis for at nå deres kerneopgaver.

53,3 procent af sygeplejerskerne i en ny undersøgelse om grænseløst arbejde oplever, at de ofte eller altid ikke når dokumentation i arbejdstiden på grund af uventede opgaver. Det betyder, at de reelt må arbejde gratis for at nå opgaverne. Det er FTF, hovedorganisation for blandt andet sygeplejerskers, pædagogers og socialrådgiveres fagforeninger, som for første gang har opgjort, hvad det grænseløse arbejde betyder for de ansattes arbejdsmiljø. Hver femte FTF’er oplever, at arbejdet konstant trækker ressourcer ud af privatlivet.

En af dem, der mærker det på egen krop, er sygeplejerske, Ellen By Jensen, der underviser i ældeområdet og sociologi på VIA University College i Holstebro. Hun bruger ofte sine friaftener, weekender og ferier på at læse op på den nyeste viden.

”Når man er ambitiøs og gerne vil gøre det godt, så stiller man ikke bare uforberedt op til 50 unge mennesker. Det nye sort er at være innovativ. ”Work smart, not harder”, men en bog tager nu den tid, den tager at læse, ” siger hun til fagbladet Sygeplejersken – hvor hun tilføjer:

”Tidligere var der sat tid af til fordybelse og viden. Vi havde tættere kontakt til sygeplejerskerne i klinikken og kunne følge de studerende, når de løste deres opgaver.”

Der skal sættes rammer for det grænseløse arbejde

Formand for FTF, Bente Sorgenfrey, mener, at både arbejdspladser og politikere skal stoppe op og sætte rammer, der kan forebygge de negative følger af det grænseløse arbejde.

”FTF’s nye undersøgelse bør være pligtlæsning for regeringens nye Ledelseskommission. Både kommissionen og arbejdsgiverne bør have som ambition at dæmme op for de belastende sider af grænseløsheden,” siger Bente Sorgenfrey på FTF’s hjemmeside, hvor hun opfordrer arbejdspladserne til at gå i gang med at diskutere problemet og bruge løs af de råd om, hvordan man håndterer grænseløst arbejde, som FTF har samlet i rapporten.

For eksempel opfordres lederne til at påtage sig ansvaret for de overordnede prioriteringer og for at få drøftet realistiske kvalitetskrav. Medarbejderne opfordres til at gå til ledelsen og få afklaret deres arbejdsopgaver – og til at trække tydelige personlige grænser mellem arbejde og privatliv.

Vores arbejde har ændret karakter

I rapporten kan man desuden læse, at arbejdslivet har ændret karakter som konsekvens af en lang række ændringer, som har medført en opløsning af de klare grænser, som kendetegner det mere traditionelle arbejdsliv.

”Det gælder for eksempel opdelingen mellem arbejdsliv og familieliv, arbejdstid og fritid, fagperson og individ. Når arbejdet ændrer karakter og bliver grænseløst, medfører det, at vi er nødt til at udvikle nye måder at forstå vores arbejdsliv på og nye metoder til at handle og navigere i arbejdslivet,” lyder det i rapporten.

Læs også