Karriere

Se, hvad gen­nem­snitsløn­nen er for sy­geple­jer­sker

Se gennemsnitslønnen for sygeplejersker, der er ansat på et sygehus – og sygeplejersker ansat i en kommune.

Gennemsnitslønnen for en sygeplejerske i en basisstilling var ifølge Kommunernes og Regionernes Løndatakontor i november 2016 på 29.145 kroner, mens gennemsnitslønnen for en sygeplejerske med specialuddannelse i en basisstilling var 33.192 kroner. Den løn inkluderer grundløn og eventuelt lokalt eller centralt forhandlede tillæg. Sygeplejersker har dertil en 13,51 procent pensionsindbetaling og genetillæg for vagter aften/nat og weekend. Genetillæggene er meget svingende over året og svinger desuden fra afdeling til afdeling – og udgør i gennemsnit 3.000 til 3.500 kroner.

Er man ansat som sygeplejerske i kommunerne får man lidt mere i lønningsposen. Her lå gennemsnitslønnen i november 2016 på 30.736 kroner. Ifølge Dansk Sygeplejeråd er vagtbelastningen mindre, og sygeplejerskerne har her i gennemsnit 1.500 til 2.000 kroner om måneden i genebetaling.

Lederlønningerne ligger et godt stykke over den løn, som en basissygeplejerske får. Her spiller løntrinnet – og om man er ansat på et sygehus eller i en kommune ind.

Overblik over gennemsnitslønnen for ledende sygeplejersker

Ledende sygeplejersker på sygehuse:

  • Løntrin L7 - L8: 39.600 kroner i gennemsnit.
  • Løntrin L9 - L12: 43.271 kroner i gennemsnit.
  • Løntrin L13 - L16: 53.779 kroner i gennemsnit.

Ledende sygeplejersker i kommuner:

  • Løntrin L5 - L9: 36.783 kroner i gennemsnit.
  • Løntrin L10 - L11: 39.473 kroner i gennemsnit.
  • Løntrin L12 - L16: 46.240 kroner i gennemsnit.

Som nyuddannet sygeplejerske aflønnes man pr. 1. januar 2017 efter overenskomsten med 23.777 – 24.994 kroner pr. måned ved ansættelse i en region. Den laveste løn gives i provinsen – den højeste i hovedstadsområdet. Er man nyuddannet sygeplejerske i en kommune får man 24.256 – 25.465 kroner pr. måned – og igen gives den laveste løn i provinsen og den højeste i hovedstadsområdet.

En af de dårligst lønnede grupper

I en artikel fra sidste år på Sygeplejersken.dk kan man læse, at sygeplejerskerne igennem de seneste seks årtier har kæmpet for en bedre løn – men at de alligevel er en af de dårligst lønnede grupper med en mellemlang videregående uddannelse. Selv om det er gået langsomt mener Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd, at der er sket forbedringer, selv om der er lang vej igen:

”Det her problem bliver ikke løst på en eftermiddag eller med en overenskomstforhandling. Der er behov for, at samfundet – og især politikerne – får øjnene op for, at sygeplejerskerne spiller en unik og helt central rolle i alle aspekter af sundhedsvæsenet. Vi står hver eneste dag med et enormt ansvar, og det skal selvfølgelig honoreres,” siger Grete Christensen på Sygeplejersken.dk, hvor hun påpeger, at det centrale problem er lønhierarkiet mellem forskellige faggrupper:

”Vi er stadig indplaceret samme sted i dag, som vi blev i 1969. Det er veldokumenteret, at lønrelationen mellem faggrupper ikke kan ændres i centrale overenskomster. Enten skal det løses mellem overenskomsterne, eller også skal politikerne erkende, at der er noget himmelråbende galt med sygeplejerskers lønninger,” lyder det fra Grete Christensen på Sygeplejersken.dk.